De online aanwezigheid van je bedrijf

3 augustus 2018 – David Maartense blogt over vier onderdelen die de online aanwezigheid van je bedrijf sterk kunnen verbeteren.

De online aanwezigheid van je bedrijf

Terwijl de wereld steeds meer digitaliseert en sociale media een steeds prominentere plek in ons leven inneemt, zijn er nog steeds horecazaken die hier niets mee doen. Geen fatsoenlijke website, geen online campagnes en geen nieuwsbrief die naar hun klantenbestand gestuurd wordt. En dat mag op zijn zachts gezegd opmerkelijk genoemd worden, vooruitdenken is immers regeren.

Al eerder schreven mijn collega’s en ik verschillende blogs over deze onderwerpen. Onder meer discussies over of restaurants wel of geen websites meer nodig hebben in een tijd waarin Facebook bestaat, voorbeelden van goede sociale media campagnes, vragen om recensies.. noem maar op. Ook publiceerde Lennert Rietveld een blog met 6 online Marketing Missers die we nog steeds tegenkomen bij bedrijven. Kortom, een interessant onderwerp. Check in ieder geval even of je onderstaande vier onderdelen op de rit hebt!

Website

Een up-to-date website is zeker de moeite waard. Voor een relatief laag bedrag kun je tegenwoordig al een goed uitziende website krijgen. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zorg voor veel fotomateriaal, maak de menukaart duidelijk zichtbaar, schrijf een stukje over jezelf en zorg voor juiste contactgegevens. Wil je hier echt geen geld aan uitgeven, zorg dan dat de gegevens in ieder geval (up-to-date) op Facebook staan.

Vindbaarheid

In het bezit van een website? Zorg dat je vindbaar bent. Dit kan door middel van zoektermen (SEO), de juiste informatie aan Google doorgeven (o.a. je NAW gegevens, een bedrijfsaccount bij Google) en een account aanmaken bij Google Mijn Bedrijf. Maak veel gebruik van je plaatsnaam in teksten op je website, dit vergroot je lokale online vindbaarheid. Zeker voor restaurants belangrijk! Daarnaast: ga na of je website ook goed leesbaar is op de mobiele telefoon, dit speelt ook een rol in je ranking. Dit kun je doen via deze link.

Sociale media

Sociale media blijft een dingetje, zeker bij de wat ‘oudere’ ondernemers. Moeten we hiermee aan de slag en zo ja, waar gaan we gebruik van maken en hoe werkt dit dan. Uiteraard verschilt dit per bedrijf maar hou in het achterhoofd dat het écht niet nodig is om aanwezig te zijn op zowel Instagram, Facebook, Snapchat, Pinterest etc.. Kies het platform waarop je doelgroep aanwezig is en leg daar je focus op. Schakel jeugdig personeel in voor tips & tricks.

Nieuwsbrief

Wel een groot klantenbestand maar nog geen nieuwsbrief? Niet goed. Met een nieuwsbrief hou je iedereen op de hoogte van acties, aanbiedingen en nieuwtjes in jouw horecazaak. Daarnaast is het relatief goedkoop, makkelijk meetbaar en je blijft op de radar bij mensen. Zeker aan beginnen dus!

Wil je ook dat je als bedrijf online goed aanwezig bent? Ga dan in ieder geval met bovenstaande punten aan de slag. Zo lastig is het allemaal niet. Kom je er toch niet uit? Neem dan vrijblijvend contact op. We helpen je graag daar waar nodig!

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.