Waarom elk restaurant een goedwerkende website nodig heeft

4 augustus 2017 – David Maartense reageert op de blog van collega Nick ten Hove die zich afvraagt of je als restaurant nog wel een website nodig hebt.

Onlangs schreef mijn collega Nick ten Hove een blog over websites en restaurants. Zijn mening was duidelijk: een restaurant heeft tegenwoordig geen goedwerkende website meer nodig. Facebook biedt namelijk alle functies aan die je ook op een website kwijt kan. Denk hierbij aan een menukaart, evenementen, informatie over openingstijden en adresgegevens. Klinkt allemaal heel leuk, maar een restaurant zonder website? Slecht idee.

Laat ik duidelijk zijn. Als je een (feest)café of een shoarmatent hebt dan maakt het allemaal niet heel veel uit. Alle informatie die je kwijt wilt en al die ‘partypics’ die je op de zondagochtend met het schaamrood op de kaken wilt bekijken, kun je inderdaad allemaal kwijt op Facebook. Maar daarmee houdt het dan ook op.

Website laten maken

Elk zichzelf respecterend restaurant zou toch de moeite moeten nemen om een website te laten maken om een goede indruk achter te laten bij je (potentiele) gasten. Tegenwoordig kun je voor een bedrag van € 1.000,= al een functionele website laten bouwen waarop alles staat wat je nodig hebt en waarmee je ook nog eens hoog in de Google rankings terecht komt. Misschien kun je er geen gasten op winnen, je kunt ze er wel op verliezen. Zeker de wat oudere gast die er een tijdje over heeft gedaan om Internet Explorer onder de knie te krijgen, moet er niet aan denken om de komende 3 jaar bezig te zijn met het zoeken naar openingstijden op een Facebook pagina.

Want daar zit natuurlijk wel een verschil in. Voor de jongeren onder ons, de millennials, valt Facebook onder het rijtje ademen, eten en slapen. Het is een dagelijks ritueeltje geworden, wij snappen wel hoe het werkt. Mijn moeder ook hoor, maar als die op zoek gaat naar een restaurant dan wordt er gewoon Google gebruikt om de website even te bekijken.

Google en Iens

Natuurlijk heeft Nick ergens wel een punt. Google doet al een hele hoop voor je, websites als Iens hebben een archief aan recensies voor je klaarstaan. Thuis bestellen gaat via Thuisbezorgd en op Facebook en via nieuwsbrieven houden restaurants hun volgers op de hoogte van acties, aanbiedingen en kortingen. Genoeg tools als restauranthouder om zichtbaar te zijn en te laten weten dat je bestaat.

Toch moet een goede website simpelweg niet onderschat worden. Zoals ik al zei: ‘misschien win je er met een goede website geen extra gasten mee, je kunt ze er wel op verliezen.’ Tegelijkertijd geef je gasten met een website al een eerste kijk in je huiskamer. Het is de eerste indruk die je achterlaat bij je gasten. Wil jij dat je eerste indruk er één uit 10.000 is met een gestandaardiseerd profiel op Facebook? Ook geeft een website je veel meer mogelijkheden om hoog in de rankings van Google te komen. Gasten op zoek naar een willekeurig Italiaans specialiteiten restaurant zullen geheid eerder goedwerkende websites op Google tegenkomen dan een losse verdwaalde Facebook pagina.

Dus als je mij vraagt of je als restaurant een goedwerkende website nodig hebt dan zal ik altijd ja zeggen. De relatief kleine investering weegt niet op tegen het potentieel aantal gasten wat je ermee kunt verliezen als je het niet hebt.

Contact

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.