6 Online Marketing Missers

19 juni 2017 – Afgelopen week hebben we elke dag een online marketing misser geplaatst die je regelmatig ziet bij horecabedrijven. Collega Lennert Rietveld gaf hierin aan hoe je het anders kunt doen. Hier een overzicht van alle online marketing missers.

#1 Likes versus aantrekkelijk marketing programma

Social media accounts bijhouden kan leuk zijn maar is vaak ook broodnodig. Veel ondernemers kiezen dan voor de ‘strategie’ van het verzamelen van likes. Soms in samenwerking met een extern bureau dat het Facebook account dan gaat beheren. Dit levert in de regel echter niet meer op dan irritante vragen om likes te genereren en herhalingen. Voorbeeld van een irritante vraag is: welke van deze twee dranken drink jij het liefst op het terras? Dit is enkel bedoeld om likes te genereren, maar staat verder los van jouw bedrijf. Laat liever de nieuwe zomerdranken voor op je terras zien.

Doe het liever zo: Stuur op de inhoud. Zorg voor een centrale boodschap en breng die naar buiten. Breng emoties of mooie momenten in het bedrijf en bij medewerkers in beeld. Het heet niet voor niets SOCIALE media. Zorg voor een aantrekkelijk marketing programma dat je tijdig kan communiceren. Maak ruimte voor creatieve communicatie en bouw dit met je eigen team op.

#2 Geen goede en creatieve online arrangementen

Een arrangement is een aantrekkelijke samengestelde set van producten en diensten waarmee de gast wordt verleid. Helaas is dit in veel bedrijven niet meer dan een kopie van wat alle andere aanbieders doen.  Waardoor het niet langer opvalt. Natuurlijk moet een bedrijf de herkenbare standaard zaken aanbieden, maar daarnaast is het aanbieden van unieke, creatieve en innovatieve  arrangementen en events dé kans om een eigen geluid te maken en de marktpositie te versterken. Het maakt het bedrijf opvallend en communiceert zoveel beter…

Maak liever iets unieks van jezelf waarmee je trots naar buiten kan treden. Natuurlijk vergt dit innovatiekracht en lef bij de ondernemer maar het levert ook vaak leuke ideeën op. Op horecatrends.com staan veel innovatie voorbeelden genoemd:

 #3 De gast niet willen lastig vallen met teveel informatie

Horeca ondernemers geven regelmatig aan dat ze de gast niet teveel willen lastig vallen met posts, events en nieuwsbrieven. Op zich een nobele gedachte, maar lang niet altijd met het gewenste resultaat. De gasten hebben zelf de mogelijkheid om (positieve) informatie van het bedrijf aan te nemen, de keuze ligt uiteindelijk bij de gast. Wil hij of zij je nieuwsbrief, informatie of promo niet, dan laat hij of zij dit liggen. Door het niet aan te bieden, laat je het deel van de gasten die wel informatie willen, buiten schot. Daarbij is een event of nieuwsbrief enkel de drager van de informatie. De rol van de ondernemer is minstens zo belangrijk in het enthousiasmeren van personeel én gasten. Door te zeggen; ik wil de gast niet lastig vallen, zeg je eigenlijk: ik heb niks zinnigs tegen de gast te zeggen..

Zorg liever voor een goede online presentatie van arrangementen en events, aangevuld met een creatieve tafel of presentatie-muur met informatie in de lobby. Vertel de gast en het personeel op een enthousiaste en positieve wijze over evenementen. Niet direct gaan verkopen! Maar enthousiast informeren inzake de mogelijkheden. Doe dit de hele dag tegen iedereen en de reserveringen komen vanzelf!

#4 Geen goede online beleving en boekingsmodule

Het belang van een goede website behoeft geen uitleg. Waar veel horecabedrijven nu tegenaan gaan lopen is een achterblijvende boekingsmodule. De gast is steeds meer gemak gewend bij het boeken, reserveren en online aankopen doen. De gast zal daarom steeds sneller afhaken als het boekingsproces niet snel en makkelijk gaat, inclusief het betalen. Horeca– en leisure ondernemers zullen meer investeringsruimte moeten vrijmaken voor de online beleving op de website en de sociale kanalen. In de gastvrijheidsindustrie moet de ondernemer zorgen voor een up-to-date en goed werkende boekings- of reserveringsmodule.

Wat betekent dit? Neem de proef op de som en laat 3 gasten/vrienden of medewerkers een boeking maken waar je bij staat en meet de problemen die zich voordoen en vraag waar ze tegenaan lopen! Wedden dat er (veeeeel) te verbeten valt?

#5 Te laat starten met communicatie

Door het ontbreken van een goede en dus reële planning voor de marketing en promotie, raakt 80% van de energie verloren. Wat er zoal mis kan gaan?

  • Er gaat veel energie in het opzetten van het event, maar hierdoor blijft te weinig tijd over voor het gereed maken van de online communicatiemiddelen zoals je website, je sociale media kanalen en nieuwsbrieven.
  • De communicatie richting gast is onvoldoende. Het event wordt te laat bekend gemaakt richting de gast waardoor te weinig vraag ontstaat.
  • Het evenement zelf wordt goed gepland, maar de communicatie en marketing van het evenement blijft achter. De wijze en opzet van de promotie vergt net zoveel aandacht als het event zelf.
  • Het personeel ‘verkoopt’ het event niet aan tafel, aangezien deze nog niet goed geïnformeerd zijn. Het verhaal rondom het event is niet goed doorgesproken, waardoor dit achterblijft.

Het enige dat hierbij helpt, heel saai, zorg voor ruimte in de agenda en voor een fatsoenlijke planning. Plan zelfs de communicatie met je medewerkers, zij moeten ook geënthousiasmeerd worden.

#6 Geen 100% afgedicht recensiebeleid

Wellicht de belangrijkste tool voor succes de komende jaren. De beoordeling van gebruikers (recensies) neemt in belang razendsnel toe. Alle vormen van horeca en leisure krijgen hiermee te maken. Bovenaan de ‘online ranking’ staan levert gewoon keihard handel op. Slecht afhandelen of niet reageren op negatieve berichten, kost simpelweg omzet.

De oplossing? Goed beleid en management erop voeren. Dit betekent dagelijks of wekelijks monitoren van alle recensies en dit bespreken met het team. Wat moet er beter en wat leeft er? Het is eigenlijk een gratis continue gasttevredenheidsonderzoek. Iemand verantwoordelijk maken voor alle communicatie. Zorgen dat positieve ervaringen gedeeld worden (door het te vragen aan de gasten) en negatieve ervaringen oplossen, klachten fatsoenlijk afhandelen en zeker niet je kop in het zand steken. Zoek uit wat er mis is gegaan, biedt excuses aan en zorg voor beterschap.

Contact

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.