Waarom heeft een restaurant eigenlijk nog een website nodig?!

2 augustus 2017 – Nick ten Hove over het nut van een website versus het gebruiken van Facebook.

Toen ik van de week een concurrentie analyse uitvoerde voor een laagdrempelige (afhaal) wok formule kwam ik tot de volgende vraag: Waarom heeft een restaurant eigenlijk nog een website nodig?!

Ik hoor u denken: gaattie?! Maar voor het segment waar ik desbetreffende analyse voor uitvoerde kwam ik over het algemeen niet verder dan een Facebook pagina waar de meeste restaurants de volgers op de hoogte houden van openings- en sluitingstijden, dagen waarop onverwachts het restaurant gesloten is, adresgegevens en simpelweg prachtige plaatjes van het interieur en gerechten. Daarnaast hanteerden de meeste een pagina op thuisbezorgd.nl met daarop de menukaart.

Hebben we nu alle belangrijke informatie gehad? Ja ik dacht het wel! Tuurlijk is enige nuance nodig, concepten die op het hoogste niveau opereren willen natuurlijk al bij het eerste contactmoment (bijvoorbeeld het bezoek aan de website) de juiste indruk achterlaten bij de gast, maar is dit tegenwoordig niet steeds makkelijker door alle opties die Facebook aanbiedt? Een goed verzorgde Facebook pagina is voor de jongere bezoeker vaak ook overzichtelijker; je hoeft niet meer te zoeken naar adres gegevens want ze staan altijd op dezelfde plek, ditzelfde geldt voor openingstijden en voor de juiste impressie van een restaurant klik je op de header foto’s.

De natte horeca die Facebook ook hebben gevonden, hebben geen aparte pagina meer nodig op de website voor de evenementen agenda maar plaatsen deze direct op Facebook en krijgen gelijk een idee bij de verwachte aanwezigen. De foto’s van zaterdagnacht hoeven niet meer op de website worden geüpload (ja, dit gebeurde heel lang geleden nog), maar worden in een paar tellen schaamteloos op Facebook gegooid. Waar vervolgens iedereen elkaar weer begint te taggen, ‘talking about exposure’.

Uit onderzoek van Telefoonboek.nl blijkt dat restaurants een stuk minder gastvrij zijn online. In de database van Telefoonboek.nl staan 19.446 bedrijven geregistreerd in de categorie ‘Restaurant’. Bij deze restaurants werd gekeken hoeveel er een werkende website bezitten. Bij slechts 34% werd er een werkende website gevonden. Dat wil zeggen dat 66% van de restaurants, geen werkende website heeft! Daarnaast keken ze gelijk naar responsiveness van een website, beweegt de website mee met het apparaat waarop het wordt geopend. Bij 35% van de werkende websites werd een responsive website gevonden, de overige 65% heeft dus geïnvesteerd in een werkende website die niet leesbaar is op de smartphone van een potentiële gast. Ik heb zelf nog nooit meegemaakt dat mijn Facebook app niet een juiste weergave gaf van de informatie waarnaar ik op zoek was.

Facebook wordt daarnaast steeds vaker gebruikt als zoekmachine door gebruikers om informatie over bedrijven en personen te vinden en is het mogelijk om het reserveringssysteem van couverts te koppelen aan de Facebook pagina van je restaurant. Maar dan het heikele punt; waar laat ik mijn menukaart? De meeste restaurants hanteren een link op de website die verwijst naar de menukaart in pdf-formaat. Facebook  maakt het voor restaurants mogelijk om hun menukaart te uploaden zodat (potentiële) gasten eenvoudig het menu kunnen zien. Benodigdheden: je menukaart in pdf-formaat, uploaden gaat via de instellingen van je bedrijfspagina, de menukaart verschijnt vervolgens onder het kopje info. Nogmaals de vraag: Waarom heeft een restaurant eigenlijk nog een website nodig?!

De online vindbaarheid natuurlijk! Al helemaal door opkomende innovaties als Google Lens, waarbij simpelweg een foto van de voorgevel van een restaurant direct alle beschikbare info boven water tovert. Oh nee toch niet, daarvoor is alleen een up-to-date (openingstijden, adres, telefoonnummer) Google+ account nodig. Je kunt overigens ook heel eenvoudig je Google+ account linken naar je Facebook pagina in plaats van je website, je hoeft alleen de URL maar aan te passen.

Ik laat me graag overtuigen van het tegengestelde maar voorlopig wint voor mij een geweldig goed ingerichte Facebook pagina!

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.