‘De (leisure)ondernemer aan het woord’ Joost Aartsen van Tosti Creative

28 juli 2015 – Joost Aartsen is een van de partners van Tosti Creative. Hij bracht mensen samen tijdens clubavonden in een discotheek en ging via Disco Boodschappen en een tomatengevecht op de Dam, naar het verbinden van jonge Amsterdamse gezinnen op een pop-up stadsstrand dat binnen drie weken (!) is gerealiseerd. Armand was voor Horecatrends.com recent bij de opening van het stadsstrand en sprak Joost over zijn drive en ambities.

 

“Door goed te luisteren kunnen wij geven waar opdrachtgevers om vragen, in plaats van zelf alles te bedenken! Wij vragen gewoon mensen wat ze willen en geven ze dat!”

Hoe ben je bij het organiseren van evenementen terechtgekomen?

“Zelf heb ik veel promotie gedaan voor festivals en clubavonden. Ik heb bijvoorbeeld de CookieClub in Club Air georganiseerd. Het samenbrengen van mensen vind ik heel leuk, veel is echter hetzelfde. Ik was op zoek naar evenementen die indruk maken, waarmee je de voorpagina van de kranten haalt. Toen mijn partner Max van Tosti Creative kwam met het idee voor een tomatengevecht om de tomatentelers te steunen die leden onder het boycot van Rusland dacht ik geweldig, dat gaan we doen! En wel op de Dam! Max en ik zijn met z’n tweeën partners van Tosti Creative en we hebben zes medewerkers. Er is voor het pop-up strand een producer ingezet en we hebben horeca-man Daan Prudon aangenomen, die heeft op zijn beurt ook weer personeel aangetrokken.”

Hoe overtuig je beleidsmakers en beslissers met je ideeën?

“Het verzoek om iets met dit stukje bouwput (waar nu Playground CS ligt) te doen kwam van Amsterdam Verbindt van Hennie Heijmans en is bedoeld om kansarm en kansrijk samen te brengen. Amsterdam Verbindt wilde er een speeltuin maken voor kinderen, wij hebben daar een aanvulling gedaan en voorgesteld om er een stadsstrand van te maken. Het voortraject was dus al ingezet, en wij hebben de gemeente overtuigd dat er een stadsstrand moest komen met (alcoholvrije) horeca. Dat hebben we met heel veel enthousiasme en kinderlijke blijheid gedaan, en natuurlijk een goede onderbouwing met bijvoorbeeld de routing naar het strand toe. Met onze oude projecten als ‘Disco Boodschappen’ en het tomatengevecht op de Dam hebben we aangetoond dat we het kunnen.”

Wat zou je zelf doen als je burgemeester bent?

“Technologie wordt veel belangrijker en met evenementen wil ik mensen van het scherm wegtrekken. Amsterdam moet nummer één worden voor technologie en evenementen. Aan de hand van data-analyse en sensoren zouden we meer kunnen meten wat er gebeurt. Ik zou als burgemeester projecten starten om dat te versnellen en ondersteuning door mentoren stimuleren met zogenaamde ‘accelerators’ of ‘incubators’ programma’s zoals dat vooral in de technologiewereld wordt toegepast. Verder zou ik er naar streven om regelgeving soepeler en toegankelijker te maken en een vergunningprocedure te hebben waarbij alles mag ‘mits’ het aan voorwaarden voldoet. Dit in plaats van het huidige systeem waarbij initiatiefnemers altijd vooraf vergunningen moeten indienen.”

In hoeverre heeft de bezoeker / gast invloed op jouw concept?

“Het Playground CS stadsstrand is neergezet voor jonge gezinnen en kinderen. Daarbij passen we de methodiek toe van bouwen, meten en verbeteren. We interviewen veel bezoekers en spreken ze ook op een informele manier. Wekelijks passen we dan verbeteringen toe die moeten zorgen voor een optimaal eindresultaat. Onze kantoren zijn tijdelijk op het pop-up strand gevestigd en ik probeer er zoveel mogelijk te zijn en relaties uit te nodigen. De reactie zijn nu lovend, kleine verbeteringen zoals een hoekje om borstvoeding te kunnen geven of luiers te verschonen passen we meteen toe. We gaan nog een photobooth creëren waarbij je met het Centraal Station op de achtergrond foto’s kunt maken.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Veel luisteren. We kijken veel naar de technologiewereld en Elon Musk van Tesla is een grote inspiratiebron voor ons. Verder helpt het om heel veel te kletsen, goed te luisteren, vooral ja te zeggen op ideeën en het dan tien keer vetter uit te voeren. Door goed te luisteren kunnen wij bieden waar opdrachtgevers om vragen, in plaats van zelf alles te bedenken! Wij vragen gewoon mensen wat ze willen en geven ze dat! We hebben een ‘Grandpa-Test’ in het leven geroepen bij Tosti Creative. Bij de Grandpa-Test toetsen we of we een project trots aan onze kleinkinderen zouden vertellen. Het is een voorwaarde voor onze projecten.”

Wat is je grootste les geweest?

“Zo’n tien jaar geleden wilden we een soort van Groupon voor evenementen worden, ‘Feestjes met Korting’. Op een gegeven moment zeiden grote partijen dat korting slecht voor hun imago zou zijn. Toen zijn we goed gaan luisteren. Dat heeft ons verder geholpen en zo is het initiatief uitgegroeid tot een marketingbureau voor evenementen. Daar hebben we de dance-scene leren kennen en we hebben al veel marketingacties voor festivals bedacht. Dat heeft ons verder gebracht in de marketing. Zo hebben we bij Disco Boodschappen een drive-in bioscoop opgezet voor M&M’s en voor Chio hebben we een windturbine gemaakt met popcorn. Dat hebben we kunnen maken door onze ervaring bij andere evenementen.”

Wat is de mooiste, tofste of meest inspirerende initiatief in Nederland en het buitenland?

“Ik heb veel respect voor Milkshake qua concept en ideeën, het is een heel fijn festival dat open staat voor alle culturen, achtergronden en seksuele voorkeuren. De organisatie ‘Dekmantel’ is muzikaal erg sterk, zij organiseren bijvoorbeeld in het weekend van 31 juli t/m 2 augustus een festival in zowel het Amsterdamse Bos, Muziekgebouw aan ’t IJ als de Melkweg in Amsterdam.

Adviseurs en mentoren

We hebben daarnaast een aantal ervaren adviseurs en mentoren die ons erg inspireren. Pim Evers van De Urban Space Agency is een van hen en hij adviseert ons ook bij dit project. Vanuit Urban Space Agency is o.a. culturele hotspot Hanneke’s Boom en Disco Dolly (oude Dansen bij Jansen in Amsterdam) opgezet en ze zijn nu bezig met een nieuwe plek bij Lelylaan.”

Wat vind jij de belangrijkste trends waar we rekening mee moeten houden?

“De horeca is kwalitatief, conceptueel en creatief flink vooruitgegaan in Amsterdam de afgelopen tijd. Wat mij betreft kan het nog sneller en vrijer, dan krijg je meer ruimte voor interessante initiatieven. De technologie en internet / social media zijn erg belangrijk. Er zijn nu nog veel cash betalingen en dat zal vooral mobiel worden. Daarnaast moeten mensen achter hun scherm vandaan worden gehaald. In de nabije toekomst zal iemand zijn telefoon eerder pakken om te kijken waar hun beste vrienden heen gaan. Ik verwacht dat je niet meer hoeft te bellen of WhatsAppen om dat te weten te komen, maar dat je alles in één oogopslag kan zien via een nieuwe app.”

Wat wil je nog bereiken?

“We willen een feestje in de ruimte organiseren. Dat moet dan echt in de stratosfeer zijn. Het kan allemaal, als je maar hard genoeg werkt. Ik ben ook een van de oprichters van de Awesome Foundation, waar we € 1000,- per maand weggeven aan initiatieven die Amsterdam meer Awesome maken. Als mensen zelf nog ideeën hebben dan kijken we graag wat er mogelijk is. Iedere maand kunnen vijf partijen pitchen die het bedrag handje contantje mee naar huis krijgen om iets te realiseren.”

Tips van Joost

Awasome Amsterdam Give the crazy people €1000,- to realize their idea! Every month we host a get-together where you can pitch your awesome idea.

Amsterdam Verbindt Iets doen voor mensen om de hoek. Mensen die het goed hebben staan stil bij bevolkingsgroepen die het in veel opzichten met minder moeten doen. Met elkaar de handen uit de mouwen steken. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse samenleving waar kinderen van jong af worden opgevoed met “giving back” en hoe je daar invulling aan geeft. Als je het getroffen hebt in het leven, doe dan op jouw beurt iets terug voor de samenleving.

Urban Space Agency B.V. …from space to place! Stimuleert stedelijke ontwikkelingen met betrekking tot ongebruikte ruimte en stimuleert en creëert kansen voor kleine ondernemingen in de stad op een duurzame manier en ze bedrijft de verhuurorganisatie.

Milkshake viert de stad en haar initiatieven en we zetten ons in voor iets meer hoffelijkheid en liefde voor elkaar. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, pikzwart of lelieblank: mensen zijn het zout van de aarde en dit gaan we vieren!

Armand Sol over deze reeks interviews: “Als eMarketeer ben ik dagelijks bezig met doelgroepen en ijkpersonen. Mijn interesse naar de mens achter deze doelgroepen en hun visie op het ondernemerschap werd steeds groter. Tijdens gesprekken met de adviseurs van Van Spronsen & Partners en verschillende klanten merkte ik hoe interessant en leerzaam ondernemers over hun vak en motivatie kunnen praten. Vandaar deze reeks interviews met gedreven ondernemers. Ik krijg veel inzicht in die mens achter de doelgroepen en we realiseerden ons bij het eerste interview met Piet Hekker al dat de persoonlijke verhalen ook motiverend voor onze lezers zijn.”

Bekijk ook de eerdere interviews in deze serie met Piet Hekker (De Bakkerswinkels), Hans de Bont (Restaurant de Moerbei*), Ronald Voogel (Restaurant Chapeau!**) en Daniël Saat (Restaurant Spirit).

Meer Blogs
28 september 2023 - Angelique van Laar vertelt hoe hoog het onbelaste gedeelte van de reiskostenvergoeding in 2023 is. Je mag de...
26 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de mogelijkheid die er ligt voor restaurants om de buurt waarin ze...
19 september 2023 - Een blog van Marjolein van Spronsen over wiens probleem het is als je gasten komen klagen. Een...
14 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring die ze had in een hotel waar ze zakelijk ging...
12 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoeveel McDonald’s vestigingen in Nederland glutenvrije opties...
07 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de opgave die er voor de horeca ligt met betrekking tot...
05 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoe simpel het is om je gasten met veel voedselintoleranties of...
31 augustus 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring aan boord bij de KLM die haar deed herinneren dat...
29 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe belangrijk online aanwezigheid is voor restaurants, om in contact te...
25 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over een Italiaanse pub in een klein dorpje, dat glutenvrije en veganistische...
17 augustus 2023 – Een blog van Niek Timmermans over horecaconcepten die zo ver zijn met automatisering, dat je er geen mens...
15 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe het is om met voedselintoleranties op een autovakantie te gaan. Kunnen...
10 augustus 2023 – Een blog van Marjolein van Spronsen, een babyboomer, met als onderwerp je hotel boomer proof maken, met het...
08 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe duidelijk je moet aangeven dat je bepaalde voedselintoleranties hebt....
27 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over hoe normaal we het vinden om vooraf te betalen (een jaar van tevoren!) voor een...
21 juli 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe ze de eerste keer uit eten ging nadat ze de lijst met voedselintoleranties te...
12 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over de modetrend: ‘Quiet Luxury’. Wat kan de horeca met deze...
08 Juni 2023 - Adviseur Leonie van Spronsen blogt over wie de horecaondernemer loonsverhoging geeft in de tijd van stijgende...
31 mei 2023 – Een blog van adviseur Niek Timmermans over de noodzaak van automatisering in de...
12 april 2023 – Leonie van Spronsen blogt over een kleine blurb die ze tegen kwam in een tijdschrift over ‘Caviar Bumps’,...
22 Maart 2023 – Een blog van Marjolein van Spronsen met een idee voor op het terras: een Bicicletta bar! Bicicletta Bar voor...
15 februari - Een blog van Leonie van Spronsen waarin zij bespreekt wat het sportevenement-effect is op de hotellerie en...
8 februari 2023 – Een blog van Niek Timmermans met een toelichting op hetgeen hij tijdens de podcastserie ‘alledaagse...
11 januari 2023 - Marjolein van Spronsen blogt over de oude Japanse techniek van het dry-aging van vis, er zijn zelfs viszaken in...
4 Januari 2023 – Niek Timmermans blogt over practice what you preach met betrekking tot duurzaamheid. Na een lange wandeling...
7 december 2022 - Marjolein van Spronsen blogt over het fenomeen, laptoppen! Zijn halve ‘pods’ tegen een muur een...
30 November 2022 – Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers...
23 November 2022 - Niek Timmermans blogt over het nut van een haalbaarheidsonderzoek. Als ondernemer of aspirant-ondernemer...
17 November 2022 - Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers...
10 februari 2022 – Onze collega Cas van Vuure blogt over hoe robotbezorgers de pakket- en voedselbezorging in de toekomst...
2 februari 2022 – Marjolein van Spronsen blogt over een initiatief uit Californië waar horecabedrijven een ‘plate pass...
7 januari 2022 - Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Dat is 35 jaar ondernemen Vandaag, 7 januari...
21 december 2021 – Leonie van Spronsen maakt de balans op van 2 jaar horeca in een pandemie. Horeca: zullen we proberen...
1 oktober 2021 - In deze blog schrijft Leonie van Spronsen over dat het tijd is dat de horeca, leisure & cultuur weer gaan...
8 juli 2021 – Leonie van Spronsen blogt over een ijzersterk restaurantconcept van oorsprong uit Parijs, maar met nu ook...
1 april 2021 – Marjolein van Spronsen blogt over een potentiële nieuwe gast, de hond! Alhoewel de focus door Covid-19 bij...
12 maart 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het fenomeen ‘Dark Kitchens’. Momenteel is het nog vooral op de fastfood en...
11 maart 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over de Dark Kitchens, zij denkt dat het niet de vraag is of de trend...
10 maart 2021 – Niek Timmermans doet een oproep om de horeca nog even door de laatste weken van de lockdown te helpen en...
9 maart 2021 - Leonie van Spronsen blogt over het volledig zat zijn van de horeca lockdown. Ze heeft zoals velen onder ons zin...
4 maart 2021 – Niek Timmermans blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk...
25 februari 2021 – een blog van Leonie van Spronsen over Iced Coffee, enorm populair in Amerika waar het zelfs tijdens...
22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers...
8 februari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over contactloze gastvrijheid in het vakantiepark 2.0. We worden er...
25 januari 2021 – Adviseur Niek Timmermans, blogt over wat gemeenten kunnen doen om, zodra de horecasluiting...
12 januari 2021 - Leon Kortstra blogt over wild op tafel zetten in het wildseizoen. In een tijdsbeeld waarin we onze...
6 januari 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over wandelingen door steden onder het genot van een warm drankje zoals...
11 december 2020 – Leonie van Spronsen stelt voor dat degene die het zich kunnen permitteren deze kerst eens echt ontspannen...
25 november 2020 - De Tegemoetkoming Vaste Lasten betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers. De...
13 november 2020 - Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
15 oktober 2020 - Een blog van Hans van Spronsen waarin hij zich afvraagt hoe we er in Nederland voor kunnen zorgen dat de horeca...
7 augustus 2020 – Leonie van Spronsen blogt over een nieuwe dranklijn dat uit Amerika komt en nu ook op de Nederlandse markt te...
14 mei 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
7 mei 2020 - Leonie van Spronsen blogt over ondernemen terwijl het coronavirus nog onder ons is. De eerste reserveringen zijn al...
9 april 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
18 maart 2020 – Marjolein van Spronsen blogt over ondernemerschap & het coronavirus. Ze geeft voorbeelden uit het...
31 janauri 2020 - Leonie van Spronsen blogt over het tankstation, wat gaan we doen met de tankstations als er steeds meer...
19 november 2019 – Niek Timmermans blogt over de hippe collabs & crossovers. Hoe hip en populair zijn deze begrippen in...
14 november 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over het duurzaam ontbijten in hotels. Ze gelooft niet meer zo in grote...
28 oktober 2019 - Marjolein van Spronsen over de ontwikkelingen op het gebied van vegetarische burgers… Zij vraagt zich af...
22 oktober 2019 – Niek Timmermans geeft zijn visie op ontwikkelingen langs de Noordzeekust. Regelmatig wordt mij...
1 oktober 2019 – Nick ten Hove blogt over de ouderwetse etiquette in de horeca, soms zelfs een beetje vrouwonvriendelijk. Dit...
27 september 2019 – Niek Timmermans blogt over praktische gevolgen van het rookverbod in de rookruimtes van de horeca, dat...
26 juli 2019 – David Maartense blogt over hoe je creatief kunt omgaan met publiciteit rondom de horeca. Een ondernemer uit...
23 juli 2019 – Guido Verschoor geeft zijn visie op de binnenstad bekeken door zijn horecabril. Horecabril Zoals bekend...
22 juli 2019 – Niek Timmermans blogt over een poster om personeel te werven, waar hij tegenaan liep. Iedere uiting is een vorm...
20 juni 2019 – Voorpret is een deel van de belevenis toch? Marjolein van Spronsen blogt over hoe je als hotel onderdeel kunt...
13 juni 2019 – Wel of niet samenwerken met influencers? Betalen voor een fotootje, blog of vlog klinkt verleidelijk maar moet...
7 juni 2019 - Lennert Rietveld blogt over de worsteling van kleinschalige hotelbedrijven met het gebruik van marketing en het...
23 mei 2019 – Niek Timmermans blogt over boulderen. Hij hoorde erover en is het gaan proberen en heeft daarna de rest van zijn...
22 mei 2019 – Vera Rauwerda blogt over duurzame initiatieven, natuurlijk zijn niet alle initiatieven voor elk concept...
17 mei 2019 – Algoritmes die in de toekomst een recensie over je bedrijf schrijven? Wie weet! David Maartense blogt over...
15 mei 2019 - Micha blogt over hoe de millennial ‘beleving’ in horeca ondernemingen ervaart. Ook zij genieten van...
9 mei 2019 – Guido Verschoor geeft op basis van de cijfers een devies aan horecaondernemers: “let me entertain...
6 mei 2019 – Demi Poppe blogt over de flexibele hotelaccommodaties, in haar ogen een duurzaam hotelconcept voor de toekomst....
1 mei 2019 – Nick ten Hove blogt over de enorme populariteit van speciaalbieren en het effect op de marketing van de...
18 april 2019 – David Maartense blogt over de eco labels in de toeristische sector. Wat zegt zo’n eco label nou eigenlijk...
16 april 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over dat je altijd om een review mag vragen… ter plekke, persoonlijk, in een...
12 april 2019 – Bart van Beest blogt over gastvrijheid inzake het betalingsverkeer. Natuurlijk begrijpt hij de...
10 april 2019 – Nick ten Hove blogt over de term ‘horecatijgers’ en geeft het voorbeeld van de campagne voor het werven van...
8 april 2019 – Naar aanleiding van berichten dat horeca oprukt in binnensteden en shoppingmalls, vaak ten koste van retail,...
5 april 2019 – Vera Rauwerda blogt over het inzetten van robots in de horeca naar aanleiding van een bezoekje aan Mr. Mofongo in...
4 april 2019 - In samenwerking met www.horecatrends.com verzorgt Lennert Rietveld trendpresentaties voor horeca-en...
2 april 2019 – Demi blogt over het uitsterven van fooi in de Nederlandse horeca. Wat zijn hier de oorzaken van? Het...
Leiden, 1 april 2019 - Micha blogt over het vooroordeel dat veel mensen hebben bij het gedrag van gamers. Kunnen e-sport cafés...
Leiden, 22 maart 2019 - De afgelopen 10 jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland toegenomen van 321 naar 390...
21 maart 2019 - Niek Timmermans blogt over het nut, of beter gezegd, de noodzaak van een leisurevisie. Waarom je niet vanuit...
4 maart 2019 – Nick ten Hove blogt over 0.0% bier. Toen hij vroeger achter de bar stond was Spa Rood verreweg het populairste...
25 februari 2019 – David Maartense blogt over een nieuw verschijnsel in de bezorgmarkt. De virtuele restaurants, ook wel...
25 februari 2018 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het effect...
15 februari 2019 – Guido Verschoor reageert op een artikel waarin de gegevens werden gebruikt van zijn onderzoek...
7 februari 2019 –David Maartense blogt over sociale media en het gebruik van de juiste kanalen. Welke social media platform...
30 januari 2019 – Vera Rauwerda blogt over dat zij ouderwetse maar zeker erg gezellig concepten ziet ontstaan in de...
28 januari 2019 – Guido Verschoor blogt over hotelbeleid door gemeentes, alhoewel hij signaleert dat er steeds meer...
10 januari 2019  – Niek Timmermans blogt over Virtual Reality Gaming locaties, welk type heeft de toekomst? Levensduur...
7 januari 2019 – Lennert Rietveld vraagt zich in deze blog af of mensen in de horeca willen werken in een bedrijf waar alles al...
31 december 2018 – Guido Verschoor blogt over vleesconsumptie of met name de niet-vleesconsumptie dat een ‘hot’ item is...
27 december 2018 – Demi Poppe blogt over storytelling als reclame uiting en hoe kun je dat in de horeca toepassen? De emo...