‘De (leisure)ondernemer aan het woord’ Joost Aartsen van Tosti Creative

28 juli 2015 – Joost Aartsen is een van de partners van Tosti Creative. Hij bracht mensen samen tijdens clubavonden in een discotheek en ging via Disco Boodschappen en een tomatengevecht op de Dam, naar het verbinden van jonge Amsterdamse gezinnen op een pop-up stadsstrand dat binnen drie weken (!) is gerealiseerd. Armand was voor Horecatrends.com recent bij de opening van het stadsstrand en sprak Joost over zijn drive en ambities.

 

“Door goed te luisteren kunnen wij geven waar opdrachtgevers om vragen, in plaats van zelf alles te bedenken! Wij vragen gewoon mensen wat ze willen en geven ze dat!”

Hoe ben je bij het organiseren van evenementen terechtgekomen?

“Zelf heb ik veel promotie gedaan voor festivals en clubavonden. Ik heb bijvoorbeeld de CookieClub in Club Air georganiseerd. Het samenbrengen van mensen vind ik heel leuk, veel is echter hetzelfde. Ik was op zoek naar evenementen die indruk maken, waarmee je de voorpagina van de kranten haalt. Toen mijn partner Max van Tosti Creative kwam met het idee voor een tomatengevecht om de tomatentelers te steunen die leden onder het boycot van Rusland dacht ik geweldig, dat gaan we doen! En wel op de Dam! Max en ik zijn met z’n tweeën partners van Tosti Creative en we hebben zes medewerkers. Er is voor het pop-up strand een producer ingezet en we hebben horeca-man Daan Prudon aangenomen, die heeft op zijn beurt ook weer personeel aangetrokken.”

Hoe overtuig je beleidsmakers en beslissers met je ideeën?

“Het verzoek om iets met dit stukje bouwput (waar nu Playground CS ligt) te doen kwam van Amsterdam Verbindt van Hennie Heijmans en is bedoeld om kansarm en kansrijk samen te brengen. Amsterdam Verbindt wilde er een speeltuin maken voor kinderen, wij hebben daar een aanvulling gedaan en voorgesteld om er een stadsstrand van te maken. Het voortraject was dus al ingezet, en wij hebben de gemeente overtuigd dat er een stadsstrand moest komen met (alcoholvrije) horeca. Dat hebben we met heel veel enthousiasme en kinderlijke blijheid gedaan, en natuurlijk een goede onderbouwing met bijvoorbeeld de routing naar het strand toe. Met onze oude projecten als ‘Disco Boodschappen’ en het tomatengevecht op de Dam hebben we aangetoond dat we het kunnen.”

Wat zou je zelf doen als je burgemeester bent?

“Technologie wordt veel belangrijker en met evenementen wil ik mensen van het scherm wegtrekken. Amsterdam moet nummer één worden voor technologie en evenementen. Aan de hand van data-analyse en sensoren zouden we meer kunnen meten wat er gebeurt. Ik zou als burgemeester projecten starten om dat te versnellen en ondersteuning door mentoren stimuleren met zogenaamde ‘accelerators’ of ‘incubators’ programma’s zoals dat vooral in de technologiewereld wordt toegepast. Verder zou ik er naar streven om regelgeving soepeler en toegankelijker te maken en een vergunningprocedure te hebben waarbij alles mag ‘mits’ het aan voorwaarden voldoet. Dit in plaats van het huidige systeem waarbij initiatiefnemers altijd vooraf vergunningen moeten indienen.”

In hoeverre heeft de bezoeker / gast invloed op jouw concept?

“Het Playground CS stadsstrand is neergezet voor jonge gezinnen en kinderen. Daarbij passen we de methodiek toe van bouwen, meten en verbeteren. We interviewen veel bezoekers en spreken ze ook op een informele manier. Wekelijks passen we dan verbeteringen toe die moeten zorgen voor een optimaal eindresultaat. Onze kantoren zijn tijdelijk op het pop-up strand gevestigd en ik probeer er zoveel mogelijk te zijn en relaties uit te nodigen. De reactie zijn nu lovend, kleine verbeteringen zoals een hoekje om borstvoeding te kunnen geven of luiers te verschonen passen we meteen toe. We gaan nog een photobooth creëren waarbij je met het Centraal Station op de achtergrond foto’s kunt maken.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Veel luisteren. We kijken veel naar de technologiewereld en Elon Musk van Tesla is een grote inspiratiebron voor ons. Verder helpt het om heel veel te kletsen, goed te luisteren, vooral ja te zeggen op ideeën en het dan tien keer vetter uit te voeren. Door goed te luisteren kunnen wij bieden waar opdrachtgevers om vragen, in plaats van zelf alles te bedenken! Wij vragen gewoon mensen wat ze willen en geven ze dat! We hebben een ‘Grandpa-Test’ in het leven geroepen bij Tosti Creative. Bij de Grandpa-Test toetsen we of we een project trots aan onze kleinkinderen zouden vertellen. Het is een voorwaarde voor onze projecten.”

Wat is je grootste les geweest?

“Zo’n tien jaar geleden wilden we een soort van Groupon voor evenementen worden, ‘Feestjes met Korting’. Op een gegeven moment zeiden grote partijen dat korting slecht voor hun imago zou zijn. Toen zijn we goed gaan luisteren. Dat heeft ons verder geholpen en zo is het initiatief uitgegroeid tot een marketingbureau voor evenementen. Daar hebben we de dance-scene leren kennen en we hebben al veel marketingacties voor festivals bedacht. Dat heeft ons verder gebracht in de marketing. Zo hebben we bij Disco Boodschappen een drive-in bioscoop opgezet voor M&M’s en voor Chio hebben we een windturbine gemaakt met popcorn. Dat hebben we kunnen maken door onze ervaring bij andere evenementen.”

Wat is de mooiste, tofste of meest inspirerende initiatief in Nederland en het buitenland?

“Ik heb veel respect voor Milkshake qua concept en ideeën, het is een heel fijn festival dat open staat voor alle culturen, achtergronden en seksuele voorkeuren. De organisatie ‘Dekmantel’ is muzikaal erg sterk, zij organiseren bijvoorbeeld in het weekend van 31 juli t/m 2 augustus een festival in zowel het Amsterdamse Bos, Muziekgebouw aan ’t IJ als de Melkweg in Amsterdam.

Adviseurs en mentoren

We hebben daarnaast een aantal ervaren adviseurs en mentoren die ons erg inspireren. Pim Evers van De Urban Space Agency is een van hen en hij adviseert ons ook bij dit project. Vanuit Urban Space Agency is o.a. culturele hotspot Hanneke’s Boom en Disco Dolly (oude Dansen bij Jansen in Amsterdam) opgezet en ze zijn nu bezig met een nieuwe plek bij Lelylaan.”

Wat vind jij de belangrijkste trends waar we rekening mee moeten houden?

“De horeca is kwalitatief, conceptueel en creatief flink vooruitgegaan in Amsterdam de afgelopen tijd. Wat mij betreft kan het nog sneller en vrijer, dan krijg je meer ruimte voor interessante initiatieven. De technologie en internet / social media zijn erg belangrijk. Er zijn nu nog veel cash betalingen en dat zal vooral mobiel worden. Daarnaast moeten mensen achter hun scherm vandaan worden gehaald. In de nabije toekomst zal iemand zijn telefoon eerder pakken om te kijken waar hun beste vrienden heen gaan. Ik verwacht dat je niet meer hoeft te bellen of WhatsAppen om dat te weten te komen, maar dat je alles in één oogopslag kan zien via een nieuwe app.”

Wat wil je nog bereiken?

“We willen een feestje in de ruimte organiseren. Dat moet dan echt in de stratosfeer zijn. Het kan allemaal, als je maar hard genoeg werkt. Ik ben ook een van de oprichters van de Awesome Foundation, waar we € 1000,- per maand weggeven aan initiatieven die Amsterdam meer Awesome maken. Als mensen zelf nog ideeën hebben dan kijken we graag wat er mogelijk is. Iedere maand kunnen vijf partijen pitchen die het bedrag handje contantje mee naar huis krijgen om iets te realiseren.”

Tips van Joost

Awasome Amsterdam Give the crazy people €1000,- to realize their idea! Every month we host a get-together where you can pitch your awesome idea.

Amsterdam Verbindt Iets doen voor mensen om de hoek. Mensen die het goed hebben staan stil bij bevolkingsgroepen die het in veel opzichten met minder moeten doen. Met elkaar de handen uit de mouwen steken. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse samenleving waar kinderen van jong af worden opgevoed met “giving back” en hoe je daar invulling aan geeft. Als je het getroffen hebt in het leven, doe dan op jouw beurt iets terug voor de samenleving.

Urban Space Agency B.V. …from space to place! Stimuleert stedelijke ontwikkelingen met betrekking tot ongebruikte ruimte en stimuleert en creëert kansen voor kleine ondernemingen in de stad op een duurzame manier en ze bedrijft de verhuurorganisatie.

Milkshake viert de stad en haar initiatieven en we zetten ons in voor iets meer hoffelijkheid en liefde voor elkaar. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, pikzwart of lelieblank: mensen zijn het zout van de aarde en dit gaan we vieren!

Armand Sol over deze reeks interviews: “Als eMarketeer ben ik dagelijks bezig met doelgroepen en ijkpersonen. Mijn interesse naar de mens achter deze doelgroepen en hun visie op het ondernemerschap werd steeds groter. Tijdens gesprekken met de adviseurs van Van Spronsen & Partners en verschillende klanten merkte ik hoe interessant en leerzaam ondernemers over hun vak en motivatie kunnen praten. Vandaar deze reeks interviews met gedreven ondernemers. Ik krijg veel inzicht in die mens achter de doelgroepen en we realiseerden ons bij het eerste interview met Piet Hekker al dat de persoonlijke verhalen ook motiverend voor onze lezers zijn.”

Bekijk ook de eerdere interviews in deze serie met Piet Hekker (De Bakkerswinkels), Hans de Bont (Restaurant de Moerbei*), Ronald Voogel (Restaurant Chapeau!**) en Daniël Saat (Restaurant Spirit).

Meer Blogs
19 november 2019 – Niek Timmermans blogt over de hippe collabs & crossovers. Hoe hip en populair zijn deze begrippen in...
14 november 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over het duurzaam ontbijten in hotels. Ze gelooft niet meer zo in grote...
28 oktober 2019 - Marjolein van Spronsen over de ontwikkelingen op het gebied van vegetarische burgers… Zij vraagt zich af...
22 oktober 2019 – Niek Timmermans geeft zijn visie op ontwikkelingen langs de Noordzeekust. Regelmatig wordt mij...
1 oktober 2019 – Nick ten Hove blogt over de ouderwetse etiquette in de horeca, soms zelfs een beetje vrouwonvriendelijk. Dit...
27 september 2019 – Niek Timmermans blogt over praktische gevolgen van het rookverbod in de rookruimtes van de horeca, dat...
26 juli 2019 – David Maartense blogt over hoe je creatief kunt omgaan met publiciteit rondom de horeca. Een ondernemer uit...
23 juli 2019 – Guido Verschoor geeft zijn visie op de binnenstad bekeken door zijn horecabril. Horecabril Zoals bekend...
22 juli 2019 – Niek Timmermans blogt over een poster om personeel te werven, waar hij tegenaan liep. Iedere uiting is een vorm...
20 juni 2019 – Voorpret is een deel van de belevenis toch? Marjolein van Spronsen blogt over hoe je als hotel onderdeel kunt...
13 juni 2019 – Wel of niet samenwerken met influencers? Betalen voor een fotootje, blog of vlog klinkt verleidelijk maar moet...
7 juni 2019 - Lennert Rietveld blogt over de worsteling van kleinschalige hotelbedrijven met het gebruik van marketing en het...
23 mei 2019 – Niek Timmermans blogt over boulderen. Hij hoorde erover en is het gaan proberen en heeft daarna de rest van zijn...
22 mei 2019 – Vera Rauwerda blogt over duurzame initiatieven, natuurlijk zijn niet alle initiatieven voor elk concept...
17 mei 2019 – Algoritmes die in de toekomst een recensie over je bedrijf schrijven? Wie weet! David Maartense blogt over...
15 mei 2019 - Micha blogt over hoe de millennial ‘beleving’ in horeca ondernemingen ervaart. Ook zij genieten van...
9 mei 2019 – Guido Verschoor geeft op basis van de cijfers een devies aan horecaondernemers: “let me entertain...
6 mei 2019 – Demi Poppe blogt over de flexibele hotelaccommodaties, in haar ogen een duurzaam hotelconcept voor de toekomst....
1 mei 2019 – Nick ten Hove blogt over de enorme populariteit van speciaalbieren en het effect op de marketing van de...
18 april 2019 – David Maartense blogt over de eco labels in de toeristische sector. Wat zegt zo’n eco label nou eigenlijk...
16 april 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over dat je altijd om een review mag vragen… ter plekke, persoonlijk, in een...
12 april 2019 – Bart van Beest blogt over gastvrijheid inzake het betalingsverkeer. Natuurlijk begrijpt hij de...
10 april 2019 – Nick ten Hove blogt over de term ‘horecatijgers’ en geeft het voorbeeld van de campagne voor het werven van...
8 april 2019 – Naar aanleiding van berichten dat horeca oprukt in binnensteden en shoppingmalls, vaak ten koste van retail,...
5 april 2019 – Vera Rauwerda blogt over het inzetten van robots in de horeca naar aanleiding van een bezoekje aan Mr. Mofongo in...
4 april 2019 - In samenwerking met www.horecatrends.com verzorgt Lennert Rietveld trendpresentaties voor horeca-en...
2 april 2019 – Demi blogt over het uitsterven van fooi in de Nederlandse horeca. Wat zijn hier de oorzaken van? Het...
Leiden, 1 april 2019 - Micha blogt over het vooroordeel dat veel mensen hebben bij het gedrag van gamers. Kunnen e-sport cafés...
Leiden, 22 maart 2019 - De afgelopen 10 jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland toegenomen van 321 naar 390...
21 maart 2019 - Niek Timmermans blogt over het nut, of beter gezegd, de noodzaak van een leisurevisie. Waarom je niet vanuit...
4 maart 2019 – Nick ten Hove blogt over 0.0% bier. Toen hij vroeger achter de bar stond was Spa Rood verreweg het populairste...
25 februari 2019 – David Maartense blogt over een nieuw verschijnsel in de bezorgmarkt. De virtuele restaurants, ook wel...
25 februari 2018 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het effect...
15 februari 2019 – Guido Verschoor reageert op een artikel waarin de gegevens werden gebruikt van zijn onderzoek...
7 februari 2019 –David Maartense blogt over sociale media en het gebruik van de juiste kanalen. Welke social media platform...
30 januari 2019 – Vera Rauwerda blogt over dat zij ouderwetse maar zeker erg gezellig concepten ziet ontstaan in de...
28 januari 2019 – Guido Verschoor blogt over hotelbeleid door gemeentes, alhoewel hij signaleert dat er steeds meer...
10 januari 2019  – Niek Timmermans blogt over Virtual Reality Gaming locaties, welk type heeft de toekomst? Levensduur...
7 januari 2019 – Lennert Rietveld vraagt zich in deze blog af of mensen in de horeca willen werken in een bedrijf waar alles al...
31 december 2018 – Guido Verschoor blogt over vleesconsumptie of met name de niet-vleesconsumptie dat een ‘hot’ item is...
27 december 2018 – Demi Poppe blogt over storytelling als reclame uiting en hoe kun je dat in de horeca toepassen? De emo...
24 december 2018 – De laatste blog voor onze organisatie van Mike Adam. Hij gaat de komende periode afstuderen en werken in de...
16 december 2018 – David Maartense blogt over het negatieve imago dat nog steeds vastkleeft aan hostels. Terecht of...
13 december 2018 – Mike Adam blogt over de spin-off van het programma House Rules NL: Hotel Rules. Heb je als deelnemend hotel...
26 november 2018 – Nick ten Hove blogt over zijn ‘Kerstmenu onderzoek’ in vergelijking met de commotie op Twitter rondom...
22 november 2018  – Niek Timmermans geeft antwoord op een vraag uit de markt; of er in een stad nog wel marktruimte is voor nog...
15 november 2018 – Marjolein van Spronsen is ervan overtuigd dat met innoverende, veganistische en vegetarische gerechten...
9 november 2018 – Guido Verschoor blogt over een verblijf in een modern hotelconcept met een speelse lobby en zag hoe zij, op...
24 oktober 2018  – Niek Timmermans raadt zorgverzekeraars aan work-out sessies in trampolineparken op te nemen in het...
21 september 2018 – Niek Timmermans blogt over het moment waarop je een adviseur het best kunt inschakelen. Hij biedt...
14 september 2018 – Nick ten Hove blogt over de ‘Google recensie’, hij vindt het een bijzonder fenomeen en vraagt zich af...
27 augustus 2018 – Guido Verschoor blogt over zijn presentatie op een inspiratie dag voor tankshophouders en heeft het over...
10 augustus 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over hoe je op een positieve manier kunt omgaan met zowel negatieve als...
3 augustus 2018 – David Maartense blogt over vier onderdelen die de online aanwezigheid van je bedrijf sterk kunnen...
27 juli 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over de bijzondere ijssmaken en ijsgerechten die we met horecatrends.com...
23 juli 2018 – Michiel Dröge blogt over het verzamelen van data als onderdeel van je bedrijfsvoering. Is data het nieuwe...
22 juni 2018 – Michiel Dröge blogt over een bezoek aan Strijp-S waar hij ervaart dat het verhaal klopt als een bus. Een...
22 juni 2018 – Niek Timmermans blogt over de toekomst van de bar. Gaan we net als fastfoodrestaurants ook fastbar concepten...
8 juni 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over wat je kunt doen als hotel om je gasten al voor zij ter plekke zijn gastvrij te...
7 juni 2018 – Lennert Rietveld blogt over wat een vestigingsplaatsonderzoek (VPO) inhoudt. Trucje of wetenschap? Een...
1 juni 2018 – Guido Verschoor blogt over voorbeelden waar je nu al niet meer mag roken op het terras, winkelzones en op...
2 mei 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over ‘nappen’ en vraagt zich af of dit de nieuwe wellness rage gaat worden. Nap...
18 april 2018 – Raak als horecaondernemer vooral niet in paniek als je rookruimte moet verdwijnen! Lennert Rietveld geeft...
4 april 2018 -  Kun je gasten die een topavond hebben gehad vragen een review achter te laten op bijvoorbeeld Tripadvisor?...
28 maart 2018 – Michiel Dröge blogt over betalingsgemak en ontwikkelingen die in de nabije toekomst op ons af komen. Hé...
26 maart 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over culinair snacken. Waarom geen restaurant of foodhal dat zich...
26 februari 2018 – Guido Verschoor blogt over een nieuwe klap voor de discotheeksector wanneer rookruimtes daadwerkelijk...
23 februari – Niek Timmermans mengt zich in de discussie over het verbod op rookruimtes in de horeca en kijkt naar de eventuele...
13 februari 2018 – Niek Timmermans vraagt zich in deze blog af hoelang het nog duurt voordat hij, bijvoorbeeld op een station,...
8 februari 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over voorbeelden van samenwerken in Londen, het plezier onderling en de...
2 februari 2018 – Nick ten Hove blogt over technologische ontwikkelingen in kroegen en zijn oplossing voor de wachtrij voor...
29 januari 2018 - David Maartense blogt over de revival van de arcadegames binnen de horeca en leisure! De redding van het bruine...
26 januari 2018 – Michiel Dröge blogt over de toekomst van de bezorgmarkt, gebaseerd op de technische mogelijkheden in...
19 januari 2018 – Niek Timmermans blogt over regendouches, dockingstations of bluetooth soundbars. In ieder geval vindt...
17 januari 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over kleine bouwkundige missers…. Bouwkundige missers, beetje...
18 december 2017 – Michiel Dröge blogt over keuzestress, waarom zo’n enorme keuze aanbieden in je...
13 december 2017 – Lennert Rietveld blogt over wat bij Van Spronsen & Partners horeca - advies een...
11 december 2017 – Marjolein van Spronsen blogt over Instagram Stories en vraagt zich af of jij er al meewerkt voor je hotel of...
29 november 2017 – Guido Verschoor blogt over de beoogde verhoging van het lage BTW tarief. Mooi moment om eens serieus te gaan...
8 november 2017 – Guido Verschoor blogt over de voordelen van kortingsstickers in de horeca. Anti-verspillingsacties...
23 oktober 2017 – Niek Timmermans blogt over de kansen die je laat liggen als je gasten laat betalen voor WiFi! Laaghangend...
16 oktober 2017 - Marjolein van Spronsen blogt over het succes van formules waar de trots van een natie op hun gerechten centraal...
13 oktober 2017 – David Maartense blogt over het gebrek aan fatsoen wanneer Nederlanders moeten wachten op een drankje. Hoe...
11 oktober 2017 - Nick ten Hove blogt over waarom je beter een bruin café kunt bezoeken dan een psych! De bruine kroeg is...
9 oktober 2017 – Guido Verschoor blogt over het belang van een horecavisie voor in een stad. Bad tourist drives out good...
27 september 2017 – Marjolein van Spronsen blogt over een onderwerp waar je als horecaondernemer ouders blij meemaakt en...
4 augustus 2017 – David Maartense reageert op de blog van collega Nick ten Hove die zich afvraagt of je als restaurant nog wel...
2 augustus 2017 – Nick ten Hove over het nut van een website versus het gebruiken van Facebook. Toen ik van de week een...
27 juli 2017 - Marjolein van Spronsen blogt over gastvrijheid en volgens haar één van de belangrijkste eigenschappen:...
24 juli 2017 – Guido Verschoor gelooft niet in wondermiddelen om een zaak draaiend te krijgen maar geeft in deze blog toch een...
20 juli 2017 – Bram Kosterink blogt over startende horecabedrijven en het belang van constantheid, met name in de...
17 juli 2017 - Michiel Dröge blogt over klachtafhandeling… Alleen een biertje van de rekening afhalen bij een klacht werkt...
10 juli 2017 – Een zoete blog van David Maartense over clichés in de horeca; het zijn de kleine dingen die het ‘m doen….. En...
7 juli 2017 – Marjolein van Spronsen over een ultiem gastvrij gebaar. Onuitvoerbaar voor de meeste horecabedrijven,...
3 juli 2017 – Bram Kosterink blogt over representatieve personeelskleding. Ben jij een horecamedewerker die nog in de polo...
28 juni 2017 – Nick ten Hove blogt over de opkomst van speciaal bier en de teloorgang van pils. Het is 2006, ik ben 16 en...
23 juni 2017 – Marjolein van Spronsen over de teloorgang van discotheken. Een beetje ‘out of the box’ denken en mooie...
21 juni 2017 - David Maartense blogt over ons collectieve gebrek aan beweging en de gevolgen daarvan. Hij heeft er ook een...
19 juni 2017 – Afgelopen week hebben we elke dag een online marketing misser geplaatst die je regelmatig ziet bij...