Ondernemersfilosofie van Piet Hekker – De Bakkerswinkels

24 februari 2015 – In het eerste interview in deze reeks, praat Armand Sol met Piet Hekker van de Bakkerswinkels over zijn drijfveren en filosofie. Deze ondernemer kijkt op een verfrissende manier naar eten en drinken buitenshuis en zijn concepten spreken een grote groep consumenten aan. Een interview met een sociaal, cultureel en economisch ondernemer over fans en crowdfunding, steden in transitie, gildemeesters en gezellen en over dichtbij jezelf blijven.

Armand Sol: “Piet Hekker is de eerste ondernemer die ik uitgebreid interview over zijn visie. Het interview geeft je een kijkje door de ogen van de man achter de Bakkerswinkels in de Randstad. Naast de acht Bakkerswinkels in het middensegment was Piet Hekker de afgelopen jaren ook in het lagere segment actief met de Warmoesmarkt (t/m feb 2015) en in het hogere segment met restaurant Proef (t/m april 2014). Tijdens het World Food Festival in Rotterdam heeft Piet Hekker samen met Karel Goudsblom de ‘Concept of Life’ broodinstallatie gepresenteerd. In het Future Food House heb ik mogen ervaren hoe ze bewezen dat je binnen 5m2 met een kleine investering een eigen broodwinkel kunt beginnen. De broodjes werden belegd met producten die niet meer op de Rotterdamse markten verkocht konden worden. Het was hun antwoord op de hedendaagse massaproductie.”

Editie februari – Piet Hekker eigenaar 8 bakkerswinkels en 2 meeneemwinkels
Sociaal, cultureel en economisch ondernemer
Piet Hekker: “Mijn werk is ook mijn ontspanning, ik ben als creatief directeur nu drie volle dagen per week bezig met de Bakkerswinkel. Daarnaast ben ik met veel interessante projecten tegelijk bezig. Ik zie mezelf als sociaal, cultureel en economisch ondernemer, er komt veel meer bij kijken dan alleen het economische rendement uit een investering. Vakmanschap, passie, doorzettingsvermogen en gedrevenheid zijn voor mij de belangrijkste elementen van een ondernemer.”

In hoeverre heeft de gast invloed op jouw concepten?

Samenwerking en persoonlijk contact: “Ik werk bij de bakkerswinkels samen met bakkers, koks en ontwerpers. Zelf ben ik geen kok, maar ik kan wel goed bepalen hoe de details op elkaar aan moeten sluiten om een thuisgevoel te creëren. De term ‘Horeca’ is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het gaat om het thuisgevoel, en of iemand daar nou het label van hotel, restaurant of café op plakt maakt niet meer uit. Het gaat om de beleving en bevestiging van ‘hier hoor ik bij’. Bij de eerste bakkerswinkels heb ik in het begin drie maanden zelf in de zaak gestaan en afgerekend. Daarmee kon ik de pure reacties van mensen zien als ik vroeg of het gesmaakt had. Naast het antwoord dat ze geven kun je vaak aan de lichaamshouding en in hun ogen zien of ze het menen.”

Oud & nieuw: “Een mooie anekdote tijdens de beginperiode van de winkel in Utrecht, is een gesprek met een oude dame die het zo mooi vond dat het interieur zo sterk het oude karakter had behouden. Vervolgens wees ze op de jonge bezoekers en merkte ze op dat ik wel het nieuwe had toegevoegd. In die tijd raakte ik ook met een jonge studente aan de praat die zei dat bijna alle bezoekers sip binnenkwamen en lachend de deur uitliepen. Dat doet je als ondernemer erg veel goed.”

Oostplein: “De nieuwe Bakkerswinkel op het Oostplein in Rotterdam is net vier weken open en geeft hetzelfde prettige gevoel. De locatie is een knooppunt waar verschillende lagen van de bevolking samenkomen en een alternatieve markthal niet zou misstaan op het Oostplein. Zo’n markt zou als etalage van de Rotterdamse doorsnede kunnen dienen. De zaak op deze locatie is veel meer een experimenteerwinkel, een concept store. Het is hier, waar al mijn ervaringen samenkomen. In de vide zit een soort private restaurant waar we zelf met kunst- en vakopstellingen kunnen experimenteren.”

Groot in het kleine: “In het ‘klein blijven’ wil ik groot zijn, en op die manier zelf meegroeien met de ontwikkeling van de bakkerswinkel. Je moet zoveel mogelijk ruimte en vrijheid zoeken in de beperkingen die je hebt. Het was in het begin, zo’n 30 jaar geleden, niet zozeer de bedoeling dat de bakkerswinkel een groot sterk concept in elke stad moest worden. Niet één bakkerswinkel is hetzelfde maar ze zijn allemaal heel herkenbaar. Wat is dat dan? Dat gevoel probeer ik te grijpen, dat is toch de signatuur. Het zijn ook de details waar mensen gevoelig voor zijn, ze moeten zich op ieder niveau met de Bakkerswinkel kunnen identificeren.”

Wat vind jij het belangrijkste in de horeca?
Verrassen: “Belangrijk vind ik dat ik ergens kom en verrast wordt met ‘goh, daar heb ik zelf nooit over nagedacht’. Dat had ik bijvoorbeeld in het vegetarische restaurant ‘De Kop van t’ Land’ in Dordrecht, aan de rand van de Biesbos. De maandag dat ik er was kookte de chef met de restproducten van de week ervoor. Na het eten besefte ik eigenlijk pas weer dat de gerechten volledig vegetarisch waren! Als je op zo’n manier met vegetarisch koken en restproducten kunt verrassen, getuigt dit van vakkennis en anders durven kijken naar de wereld.”

Aanpassingsvermogen: “De geldelijke waarde op korte termijn is voor het ondernemen niet het belangrijkst. In deze nieuwe tijd is creativiteit, vindingrijkheid en het aanpassingsvermogen wat daaruit voortkomt het belangrijkste, daarmee is weer geld te creëren. Dat is een andere manier van benaderen. Daar zondig ik ook wel eens in, uiteindelijk moet je zeker aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar ik probeer ervoor te waken dat ik mijn vrijheid niet verlies. Dan moet ik gewoon stoppen met werken.”

Wat is je favoriete gerecht?: “Het liefst eet ik een heerlijk stuk product dat iets bijzonders brengt met één of twee toevoegingen. Een mooi stuk Noordzeevis met zout en gebakken in goede boter of olie, maakt dat je de pure smaak proeft die niet is vertroebeld. We moeten een stap terug maken naar de basis van alles, dat is met eten ook zo. Sterker nog, dat geldt ook voor bijvoorbeeld het interieur. Het interieurdesign moet voldoende ruimte geven om jezelf te kunnen zijn. Het draait niet alleen om de ontwerper of kok die zijn complexe stempel moet drukken.”

Met wie of welke partij zou je het liefste samen willen werken?
Balans: “Ik zoek naar de balans tussen de onderlaag, middenlaag en bovenlaag van de bevolking. Samenwerken, verbinden en relaties leggen tussen partijen waar je iets mee hebt Dat kan het product zijn, de regio zijn of het management van een stad zijn. In Amsterdam, Rotterdam en andere steden zijn er verschillende groepen actief die op dat vlak erg goed bezig zijn. Als het puur om het geld gaat dan kun je vandaag de dag geen project meer beginnen, maar als je met een goed idee komt dan zullen er ook andere mensen zijn die daarin geloven. Dan krijg je aandacht en dat levert geld op.”

Samen met fans – crowdfunding: “Ik was er verbaasd hoe goed zo’n benadering werkte bij de nieuwe vestigingen van de Bakkerswinkel. Hoe sterk kan je merk zijn dat consumenten er zo in geloven dat ze er geld in willen investeren? Dat is een andere manier dan naar de bank gaan en geld lenen onder bepaalde voorwaarden. Bij crowdfunding werk je met ‘echte mensen’ en dat is veel prettiger om te doen. De locatie was toen nog niet bekend, maar de Bakkerswinkel als merk was kennelijk zo sterk dat men er in gelooft. De Bakkerswinkels in Rotterdam hadden nooit zo goed gelopen in de eerste periode als het merk nog niet in andere steden was gevestigd.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Gevoel van mensen: “Elke dag kijk en luister ik naar wat mensen zeggen en probeer te doorgronden wat ze nou eigenlijk bedoelen met wat ze zeggen. Daar moet je naar handelen. Op basis daarvan kun je een idee bedenken waar mensen zich ook later mee zullen identificeren. Oud en nieuw verbinden is voor mij erg belangrijk. Ik probeer heel erg te kijken naar de stad. Wat behouden we uit historisch oogpunt?  Wat voegen we nieuw toe? En naar de mensen die er lopen en de beweging in de stad. Waarom voelt de ene wijk prettiger dan de andere? Je ziet bij wijze van spreken in de ogen van mensen, of in ieder geval aan hun uitstraling, of ze zich prettig voelen.”

Steden in transitie: “Het project ‘Steden in transitie’, dat begon in Amsterdam is voor mij een grote bron van inspiratie en ik vind het erg interessant om erover mee te denken. Het is inmiddels uitgebreid naar Eindhoven, Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Het biedt een andere benadering, waarbij de groep eerst tegen de gevestigde orde in de stad was, nu met en straks waarschijnlijk voor  de gemeente werkt. Ontwerpers en architecten zijn belangrijk voor het beeld van een stad, maar de vakmensen en opdrachtgevers die zorgen voor de invulling zijn ook erg belangrijk. Zij geven het gevoel mee aan de stad en staan in de etalage. Je moet als vakman niet in je eigen jargon blijven denken maar ook breder durven kijken, ook buiten je paden. Ik probeer vastgoedbeheerders en ontwikkelaars te stimuleren om mee te denken met ondernemers, het gaat immers niet om de tijdelijke inrichting en verhuur, maar om een duurzame samenwerking en een succesvol project op lange termijn.”

Wat is de mooiste, tofste of meest inspirerende horecazaak?
“De plek waar alles op z’n plaats valt is St. John’s van Trevor Gulliver en Fergus Henderson in Londen. Ze bakken er zelf brood, koken met incourante delen en met de hele atmosfeer verzorgen ze de ‘virtuele vitamines’ waar de mens van opleeft. Mijn favoriete restaurants in Rotterdam zijn Dertien (bij de Witte de Witstraat), Restaurant de Jong (in de Hofbogen) en Restaurant Hotspothuspot van Rob Richters. Daar staan mensen achter die erg goed zijn in wat ze doen.”

Wat is je grootste les geweest?
Blijf dicht bij jezelf: “Ik had groter willen groeien maar heb beseft dat je altijd dichtbij jezelf moet blijven en moet voorkomen dat je te ver gaat in dingen. Vandaag de dag kun je bijna niet meer een zaak alleen doen. Een werkrelatie geeft geen zekerheid dat het stand houdt, maar zorg dat als je uit elkaar gaat je dingen kunt blijven doen waar je goed in bent. Ik denk dat je op tijd teruggefloten moet worden. Heel goed moet luisteren naar je omgeving en je moet afvragen wat ze nou eigenlijk bedoelen. Als er dingen mis gaan dan is dat je grootste leerschool. Als ik naar mezelf kijk dan ben ik veel jaren geleden weer helemaal terug naar de basis gegaan om te kijken of ik het wel kon na een fout die resulteerde in een technisch faillissement. Daarna ben ik met de opening van een kleine Bakkerswinkel in Amsterdam dicht bij mezelf gebleven. En dan groei je ook persoonlijk, dat geeft een goed gevoel. Daarom hou ik de uitbreiding van de Bakkerswinkels kleinschalig.”

Wat wil je nog bereiken?
Thuis voor gildemeester en gezellen: “Ik wil voor alle lagen van talent en kwaliteit een platform zijn en een plek bieden waar de kennis gedeeld wordt. Waar als het ware de oude gildemeester met zijn gezellen een plek krijgt. Ik zoek naar een nieuw systeem van opleiden waarin dat werkt. Bij de bakker van de toekomst sta je zij-aan-zij in de bakkerij en drink je koffie met de bakker. Bij musea kun je het ontmoeten, eten en drinken ook niet los zien en moet het onderdeel zijn van het grotere geheel. Je moet als vakman niet in je eigen jargon blijven denken maar breder durven kijken, ook buiten je paden. Dat streef ik ook na in mijn leven, sterker nog, ik loop mijn hele leven al buiten de gebaande paden, maar dat is ook omdat ik veel om mijn vrijheid geef.”

Tips van Piet Hekker

–    Steden in transitie
–    St John
–    Karel Goudsblom – MAMA Concept of Life
–    Restaurant De Kop van t’Land
–    Restaurant De Jong
–    Restaurant Dertien
–    Hotspothutspot

Armand Sol over deze reeks interviews: “Als eMarketeer ben ik dagelijks bezig met doelgroepen en ijkpersonen. Mijn interesse naar de mens achter deze doelgroepen en hun visie op het ondernemerschap werd steeds groter. Tijdens gesprekken met de adviseurs van Van Spronsen & Partners en verschillende klanten merkte ik hoe interessant en leerzaam ondernemers over hun vak en motivatie kunnen praten. Vandaar deze reeks interviews met gedreven ondernemers. Ik krijg veel inzicht in die mens achter de doelgroepen en we realiseerden ons bij het eerste interview met Piet Hekker al dat de persoonlijke verhalen ook motiverend voor onze lezers zijn.”

Op horecatrends.com vindt u bij diverse artikelen foto’s van de Bakkerswinkel.

Meer Blogs
28 september 2023 - Angelique van Laar vertelt hoe hoog het onbelaste gedeelte van de reiskostenvergoeding in 2023 is. Je mag de...
26 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de mogelijkheid die er ligt voor restaurants om de buurt waarin ze...
19 september 2023 - Een blog van Marjolein van Spronsen over wiens probleem het is als je gasten komen klagen. Een...
14 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring die ze had in een hotel waar ze zakelijk ging...
12 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoeveel McDonald’s vestigingen in Nederland glutenvrije opties...
07 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de opgave die er voor de horeca ligt met betrekking tot...
05 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoe simpel het is om je gasten met veel voedselintoleranties of...
31 augustus 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring aan boord bij de KLM die haar deed herinneren dat...
29 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe belangrijk online aanwezigheid is voor restaurants, om in contact te...
25 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over een Italiaanse pub in een klein dorpje, dat glutenvrije en veganistische...
17 augustus 2023 – Een blog van Niek Timmermans over horecaconcepten die zo ver zijn met automatisering, dat je er geen mens...
15 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe het is om met voedselintoleranties op een autovakantie te gaan. Kunnen...
10 augustus 2023 – Een blog van Marjolein van Spronsen, een babyboomer, met als onderwerp je hotel boomer proof maken, met het...
08 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe duidelijk je moet aangeven dat je bepaalde voedselintoleranties hebt....
27 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over hoe normaal we het vinden om vooraf te betalen (een jaar van tevoren!) voor een...
21 juli 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe ze de eerste keer uit eten ging nadat ze de lijst met voedselintoleranties te...
12 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over de modetrend: ‘Quiet Luxury’. Wat kan de horeca met deze...
08 Juni 2023 - Adviseur Leonie van Spronsen blogt over wie de horecaondernemer loonsverhoging geeft in de tijd van stijgende...
31 mei 2023 – Een blog van adviseur Niek Timmermans over de noodzaak van automatisering in de...
12 april 2023 – Leonie van Spronsen blogt over een kleine blurb die ze tegen kwam in een tijdschrift over ‘Caviar Bumps’,...
22 Maart 2023 – Een blog van Marjolein van Spronsen met een idee voor op het terras: een Bicicletta bar! Bicicletta Bar voor...
15 februari - Een blog van Leonie van Spronsen waarin zij bespreekt wat het sportevenement-effect is op de hotellerie en...
8 februari 2023 – Een blog van Niek Timmermans met een toelichting op hetgeen hij tijdens de podcastserie ‘alledaagse...
11 januari 2023 - Marjolein van Spronsen blogt over de oude Japanse techniek van het dry-aging van vis, er zijn zelfs viszaken in...
4 Januari 2023 – Niek Timmermans blogt over practice what you preach met betrekking tot duurzaamheid. Na een lange wandeling...
7 december 2022 - Marjolein van Spronsen blogt over het fenomeen, laptoppen! Zijn halve ‘pods’ tegen een muur een...
30 November 2022 – Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers...
23 November 2022 - Niek Timmermans blogt over het nut van een haalbaarheidsonderzoek. Als ondernemer of aspirant-ondernemer...
17 November 2022 - Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers...
10 februari 2022 – Onze collega Cas van Vuure blogt over hoe robotbezorgers de pakket- en voedselbezorging in de toekomst...
2 februari 2022 – Marjolein van Spronsen blogt over een initiatief uit Californië waar horecabedrijven een ‘plate pass...
7 januari 2022 - Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Dat is 35 jaar ondernemen Vandaag, 7 januari...
21 december 2021 – Leonie van Spronsen maakt de balans op van 2 jaar horeca in een pandemie. Horeca: zullen we proberen...
1 oktober 2021 - In deze blog schrijft Leonie van Spronsen over dat het tijd is dat de horeca, leisure & cultuur weer gaan...
8 juli 2021 – Leonie van Spronsen blogt over een ijzersterk restaurantconcept van oorsprong uit Parijs, maar met nu ook...
1 april 2021 – Marjolein van Spronsen blogt over een potentiële nieuwe gast, de hond! Alhoewel de focus door Covid-19 bij...
12 maart 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het fenomeen ‘Dark Kitchens’. Momenteel is het nog vooral op de fastfood en...
11 maart 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over de Dark Kitchens, zij denkt dat het niet de vraag is of de trend...
10 maart 2021 – Niek Timmermans doet een oproep om de horeca nog even door de laatste weken van de lockdown te helpen en...
9 maart 2021 - Leonie van Spronsen blogt over het volledig zat zijn van de horeca lockdown. Ze heeft zoals velen onder ons zin...
4 maart 2021 – Niek Timmermans blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk...
25 februari 2021 – een blog van Leonie van Spronsen over Iced Coffee, enorm populair in Amerika waar het zelfs tijdens...
22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers...
8 februari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over contactloze gastvrijheid in het vakantiepark 2.0. We worden er...
25 januari 2021 – Adviseur Niek Timmermans, blogt over wat gemeenten kunnen doen om, zodra de horecasluiting...
12 januari 2021 - Leon Kortstra blogt over wild op tafel zetten in het wildseizoen. In een tijdsbeeld waarin we onze...
6 januari 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over wandelingen door steden onder het genot van een warm drankje zoals...
11 december 2020 – Leonie van Spronsen stelt voor dat degene die het zich kunnen permitteren deze kerst eens echt ontspannen...
25 november 2020 - De Tegemoetkoming Vaste Lasten betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers. De...
13 november 2020 - Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
15 oktober 2020 - Een blog van Hans van Spronsen waarin hij zich afvraagt hoe we er in Nederland voor kunnen zorgen dat de horeca...
7 augustus 2020 – Leonie van Spronsen blogt over een nieuwe dranklijn dat uit Amerika komt en nu ook op de Nederlandse markt te...
14 mei 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
7 mei 2020 - Leonie van Spronsen blogt over ondernemen terwijl het coronavirus nog onder ons is. De eerste reserveringen zijn al...
9 april 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
18 maart 2020 – Marjolein van Spronsen blogt over ondernemerschap & het coronavirus. Ze geeft voorbeelden uit het...
31 janauri 2020 - Leonie van Spronsen blogt over het tankstation, wat gaan we doen met de tankstations als er steeds meer...
19 november 2019 – Niek Timmermans blogt over de hippe collabs & crossovers. Hoe hip en populair zijn deze begrippen in...
14 november 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over het duurzaam ontbijten in hotels. Ze gelooft niet meer zo in grote...
28 oktober 2019 - Marjolein van Spronsen over de ontwikkelingen op het gebied van vegetarische burgers… Zij vraagt zich af...
22 oktober 2019 – Niek Timmermans geeft zijn visie op ontwikkelingen langs de Noordzeekust. Regelmatig wordt mij...
1 oktober 2019 – Nick ten Hove blogt over de ouderwetse etiquette in de horeca, soms zelfs een beetje vrouwonvriendelijk. Dit...
27 september 2019 – Niek Timmermans blogt over praktische gevolgen van het rookverbod in de rookruimtes van de horeca, dat...
26 juli 2019 – David Maartense blogt over hoe je creatief kunt omgaan met publiciteit rondom de horeca. Een ondernemer uit...
23 juli 2019 – Guido Verschoor geeft zijn visie op de binnenstad bekeken door zijn horecabril. Horecabril Zoals bekend...
22 juli 2019 – Niek Timmermans blogt over een poster om personeel te werven, waar hij tegenaan liep. Iedere uiting is een vorm...
20 juni 2019 – Voorpret is een deel van de belevenis toch? Marjolein van Spronsen blogt over hoe je als hotel onderdeel kunt...
13 juni 2019 – Wel of niet samenwerken met influencers? Betalen voor een fotootje, blog of vlog klinkt verleidelijk maar moet...
7 juni 2019 - Lennert Rietveld blogt over de worsteling van kleinschalige hotelbedrijven met het gebruik van marketing en het...
23 mei 2019 – Niek Timmermans blogt over boulderen. Hij hoorde erover en is het gaan proberen en heeft daarna de rest van zijn...
22 mei 2019 – Vera Rauwerda blogt over duurzame initiatieven, natuurlijk zijn niet alle initiatieven voor elk concept...
17 mei 2019 – Algoritmes die in de toekomst een recensie over je bedrijf schrijven? Wie weet! David Maartense blogt over...
15 mei 2019 - Micha blogt over hoe de millennial ‘beleving’ in horeca ondernemingen ervaart. Ook zij genieten van...
9 mei 2019 – Guido Verschoor geeft op basis van de cijfers een devies aan horecaondernemers: “let me entertain...
6 mei 2019 – Demi Poppe blogt over de flexibele hotelaccommodaties, in haar ogen een duurzaam hotelconcept voor de toekomst....
1 mei 2019 – Nick ten Hove blogt over de enorme populariteit van speciaalbieren en het effect op de marketing van de...
18 april 2019 – David Maartense blogt over de eco labels in de toeristische sector. Wat zegt zo’n eco label nou eigenlijk...
16 april 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over dat je altijd om een review mag vragen… ter plekke, persoonlijk, in een...
12 april 2019 – Bart van Beest blogt over gastvrijheid inzake het betalingsverkeer. Natuurlijk begrijpt hij de...
10 april 2019 – Nick ten Hove blogt over de term ‘horecatijgers’ en geeft het voorbeeld van de campagne voor het werven van...
8 april 2019 – Naar aanleiding van berichten dat horeca oprukt in binnensteden en shoppingmalls, vaak ten koste van retail,...
5 april 2019 – Vera Rauwerda blogt over het inzetten van robots in de horeca naar aanleiding van een bezoekje aan Mr. Mofongo in...
4 april 2019 - In samenwerking met www.horecatrends.com verzorgt Lennert Rietveld trendpresentaties voor horeca-en...
2 april 2019 – Demi blogt over het uitsterven van fooi in de Nederlandse horeca. Wat zijn hier de oorzaken van? Het...
Leiden, 1 april 2019 - Micha blogt over het vooroordeel dat veel mensen hebben bij het gedrag van gamers. Kunnen e-sport cafés...
Leiden, 22 maart 2019 - De afgelopen 10 jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland toegenomen van 321 naar 390...
21 maart 2019 - Niek Timmermans blogt over het nut, of beter gezegd, de noodzaak van een leisurevisie. Waarom je niet vanuit...
4 maart 2019 – Nick ten Hove blogt over 0.0% bier. Toen hij vroeger achter de bar stond was Spa Rood verreweg het populairste...
25 februari 2019 – David Maartense blogt over een nieuw verschijnsel in de bezorgmarkt. De virtuele restaurants, ook wel...
25 februari 2018 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het effect...
15 februari 2019 – Guido Verschoor reageert op een artikel waarin de gegevens werden gebruikt van zijn onderzoek...
7 februari 2019 –David Maartense blogt over sociale media en het gebruik van de juiste kanalen. Welke social media platform...
30 januari 2019 – Vera Rauwerda blogt over dat zij ouderwetse maar zeker erg gezellig concepten ziet ontstaan in de...
28 januari 2019 – Guido Verschoor blogt over hotelbeleid door gemeentes, alhoewel hij signaleert dat er steeds meer...
10 januari 2019  – Niek Timmermans blogt over Virtual Reality Gaming locaties, welk type heeft de toekomst? Levensduur...
7 januari 2019 – Lennert Rietveld vraagt zich in deze blog af of mensen in de horeca willen werken in een bedrijf waar alles al...
31 december 2018 – Guido Verschoor blogt over vleesconsumptie of met name de niet-vleesconsumptie dat een ‘hot’ item is...
27 december 2018 – Demi Poppe blogt over storytelling als reclame uiting en hoe kun je dat in de horeca toepassen? De emo...