Wat is de marktruimte voor een Family Entertainment Center (FEC)?

22 november 2018  – Niek Timmermans geeft antwoord op een vraag uit de markt; of er in een stad nog wel marktruimte is voor nog een Family Entertainment Center.

Wat is de marktruimte voor een Family Entertainment Center (FEC)?

Wij kregen de volgende vraag: is er in de stad nog marktruimte voor een FEC? Het was in een traject voor het opstellen van een leisurevisie voor een grote stad. Voor die visie brachten we alle leisurevoorzieningen in die stad en in de omliggende regio in beeld. We keken ook naar de landelijke ontwikkeling van de voorzieningen, trends op gebied van leisure, vernieuwende concepten en naar geografische spreiding binnen de stad en de regio. Uiteindelijke doel was om heel concreet aan te geven welke voorzieningen nog ruimte hebben voor uitbreiding en welke niet.

De gemeente had intussen een aanvraag gekregen voor een nieuw Family Entertainment Center, kortweg FEC en wilde weten of daar nog ruimte voor was in de markt. Een FEC combineert meerdere leisurevoorzieningen met horeca op één locatie. Het is een opkomend fenomeen en ons land telt er inmiddels een kleine 30-tal. Het ene FEC is alleen het andere niet. Er is veel verschil in de omvang, met name bepaald door het aantal verschillende leisurevoorzieningen, maar ook in het type voorzieningen dat wordt aangeboden. Of er nog marktruimte is, is hierdoor afhankelijk van het type voorzieningen dat in het FEC zal komen. In een stad met relatief veel kartbanen, bowlingbanen en escaperooms, voegt een FEC dat precies die voorzieningen wil gaan bieden niet veel toe aan de markt.

Wanneer we een haalbaarheidsonderzoek doen voor een FEC benaderen we dat ook primair vanuit de individuele voorzieningen. Misschien is het wel verstandig om die kartbaan en escaperooms te realiseren, maar kun je op basis van de markt beter een nieuw klimconcept toevoegen dan die bowlingbanen neerleggen. Of er marktruimte bestaat voor een FEC is daarom niet eenduidig te zeggen, dat is volledig afhankelijk van de voorzieningen die hier in zullen komen.

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.