De skihal in beeld

Leiden, 2 maart 2023 – Nederland is hét land voor indoor skiën wereldwijd. We hebben het hoogste aantal indoor skihallen en ook de dichtheid (de verhouding tussen inwoners en skihallen) is het hoogste van Europa. China heeft de meeste skihallen (45) maar daar hebben ze 1 skihal voor 32 miljoen mensen, terwijl wij 1 skihal per 2,5 miljoen mensen hebben. Uit de publicatie ‘De skihal in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies blijkt dat er sprake is van marktverzadiging. De laatste skihal opende in 2008. De kans dat er in deze branche nog een locatie bij komt in Nederland is minimaal.

Download de publicatie hier

Populair in het westen en in het zuiden

In 1995 opende de eerste skihal in Nederland en in 2008 de laatste. De 7 skihallen bevinden zich in het westen en zuiden. In totaal hebben ze 18 pistes, waarvan er 13 pistes 100 meter of langer zijn. De langste piste is 387 meter lang, bij SnowWorld Landgraaf. De zeven skihallen hebben in totaal 36 liften, de meeste zijn sleepliften of lopende banden. Alleen SnowWorld heeft een stoeltjeslift.

 

Aanbod horeca

In alle skihallen is horeca aanwezig maar het aanbod verschilt. In één centrum is enkel een bar/restaurant aanwezig, in andere centra bestaat de horeca uit meerdere outlets. SnowWorld Landgraaf en Zoetermeer hebben uitgebreide faciliteiten, in Landgraaf hebben ze een hotel.

Toekomstvisie

Zoals al aangegeven verwachten wij geen toename in het aantal skihallen. Wel verwachten wij diversificatie van het aanbod. In het buitenland zijn er bijvoorbeeld al skihallen die speciale ‘sleeparken’ aanleggen die populair zijn. Voor de bestaande skihallen is het verbreden van het leisure aanbod een mogelijkheid. De toekomst moet uitwijzen wat het effect van de recente prijsstijgingen van de energietarieven op de rentabiliteit van de skihal gaat zijn.

Download de branchinfo ‘De skihal in beeld’ hier

 

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.