De Indoor Trampolineparken in beeld

Leiden, 8 november 2018 –  Het aantal indoor trampolineparken in Nederland is in twee jaar tijd verdubbeld. In 2016 was het concept nog relatief nieuw en telde ons land 32 parken. Inmiddels is dit aantal gegroeid naar 64 parken in 2018. Gezien de plannen van grote ketens zal het aantal ook komend jaar blijven stijgen naar een klein honderdtal eind 2019. Dit en meer blijkt uit de publicatie ‘Indoor Trampolineparken in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden.

Klik op de afbeelding om het boekje te downloaden!

Het eerste indoor trampolinepark in Nederland werd in 2011 geopend, een vestiging van Bounz in Amsterdam. De meeste indoor trampolineparken zijn echter de afgelopen drie à vier jaar geopend. Het openen gaat dus in een redelijk rap tempo, met inmiddels 64 parken en bestaande plannen voor nog eens 34 te openen locaties.

Grens aan het aantal bezoekers in zicht

De huidige parken zijn met name gevestigd in de Randstad, maar ook de meeste grote steden buiten de Randstad hebben inmiddels één of meerdere parken. Zeeland is opmerkelijk genoeg de enige provincie zonder aanbod, hier zijn echter inmiddels wel plannen voor.

“Door toename van het aantal parken ontstaat betere spreiding over het land. Hierdoor wordt een groter deel van de markt bereikt en zal landelijk gezien het aantal bezoekers stijgen”, vertelt Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. “De huidige parken trekken nu circa 2,8 miljoen bezoeken per jaar. Met de geplande openingen komt volledige landelijke dekking steeds dichterbij en zal ook de grens van het jaarlijkse aantal bezoeken in zicht komen.”

Schaalvergroting en professionalisering

De nieuwe parken zijn met name grootschalig, waardoor in deze relatief nieuwe branche nu al sprake is van schaalvergroting. De nieuwe grote parken overstijgen het niveau van kleine en middelgrote parken, zowel op gebied van voorzieningen als op gebied van algeheel uitstralingsniveau. Dit verzwakt de marktpositie van kleine en middelgrote parken. Zeker als de grenzen van de groei in zicht komen zal dit parten gaan spelen.

Tegelijkertijd wordt de doelgroep van de parken breder doordat in toenemende mate wordt ingezet op fitness en gezondheid, onder andere door speciale work-out sessies te organiseren (fitnessprogramma voor een doelgroep ouder dan 25 jaar). Dit duidt op professionalisering van de sector, waarin creatieve oplossingen worden gezocht voor de daluren en verdere groei van het aantal bezoekers.

Wat is een trampolinepark?

Een overdekt trampolinepark bestaat uit een groot veld van aaneengeschakelde trampolines. Bij grotere trampolineparken wordt deze basisvoorziening aangevuld met extra trampolinefaciliteiten zoals tumblingbanen (lange trampolines), foam pits, airbags, trick areas, wipe-out zones, ninja courses en basket-, dodgeball. Alles uiteraard in combinatie met trampolines. Parken variëren in omvang met een oppervlakte vanaf circa 1.000m² tot soms wel 3.000m².

Download hier het brancheboekje ‘Indoor Trampolineparken in beeld’.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.