Zoek het pad der verleiding – Restaurant marketing 3.0 – Go viral!

22-05-2012 – Dat economisch lastige tijden de horecaondernemer creatiever maakt, blijkt steeds meer. Het visuele aspect en de beleving er omheen worden namelijk belangrijker. Niet alleen wat er op het bord ligt is van belang, maar ook de beleving hier naar toe. Vooral restaurants in het hogere segment zoeken het pad der verleiding middels filmpjes, documentaires en andere watertandende culinaire verbeeldingen.

Voor mijzelf was de documentaire van restaurant Parkheuvel, De Smaak van de Ziel één van de eerste culinaire verbeeldingen waar de passie vanaf droop. Als echte foodie werd ik meegesleurd in niet alleen het werk van deze chefs, maar ook in het leven van deze mannen. Alles draait om eten en culinaire belevingen. Andere mooie voorbeelden hiervan zijn natuurlijk films van El Bulli en van Michel Bras.

Het mooie van dit soort filmpjes en documentaires is dat deze steeds meer en slimmer worden ingezet als marketingtool voor de restaurants. Gasten willen verleid en verrast worden, en wat is er nou mooier dat deze verleiding alvorens het restaurantbezoek wordt ingezet door de betreffende chef. Heston Blumenthal heeft dit geweldig vertaald. Wanneer gasten een reservering maken in het drie sterrenrestaurant The Fat Duck, krijgen ze een film doorgestuurd waarmee de beleving perfect van start gaat. Een bezoekje aan een (sterren)restaurant is niet alleen meer de avond zelf, maar gaat verder.

Zo heeft chef Wouter van Laarhoven van Restaurant De Molen in Kaatsheuvel zijn nieuwe menukaart op een verfrissende manier gepresenteerd, door middel van een kort inspirerend filmpje. Dit werd door verschillende personen via Twitter en de website verspreid, wat vele enthousiaste reacties en reserveringen opleverde.

En zelf zou ik ook graag een keer bij Restaurant Alinea van chef Grant Achatz willen eten wanneer ik in Chicago ben. Hij heeft namelijk een geweldig gerecht van lam op de kaart staan!

Dat noem ik nou mooie restaurant marketing! Chefs die de gast een kijkje, niet alleen in de keuken, maar ook in hun leven, gunnen. Verleid de gast met passie en laat deze letterlijk tot de verbeelding spreken. Restaurant marketing 3.0 – Go viral!

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.