Zo ga je dus om met een recensie!

10 augustus 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over hoe je op een positieve manier kunt omgaan met zowel negatieve als positieve recensies.

Zo ga je dus om met een recensie!

Een paar weken geleden ontving ik een nieuwsbrief van Brasserie van Baerle met als titel ‘Nou dat was me de recensie wel zeg’. Zij hadden de eer het onderwerp te zijn geweest van Hiske Versprille’s laatste Proefwerk voor het Parool. Ze kregen een 8 en gebruikten de recensie als onderwerp voor hun nieuwsbrief waarin ze de positieve punten maar ook de minder positieve opmerkingen benoemden. Daar bleef het echter niet bij, ze hernoemde hun Bib Gourmand Menu tijdelijk naar het Hiske Gourmand Menu als hommage aan een ‘voortreffelijke journaliste, streng maar rechtvaardig’ (hun tekst). Het menu was exact hetgeen Hiske heeft beschreven en de opmerkingen over de morilles en de Caponata werden verwerkt, waardoor je dus eigenlijk van minimaal een 8+ maaltijd kon genieten. Een perfecte manier om een recensie te gebruiken!

In het verleden hebben we allemaal met enige regelmaat gezien dat een negatieve recensie in één van de landelijke dagbladen redelijk desastreus kan uitpakken! Voor restaurant Bijvangst in Amsterdam was een recensie een reden om de deur te sluiten maar restaurant Spingaren ging op een bijzonder positieve manier om met het rapportcijfer 3 van Hiske. Zij organiseerden een actie:   “Pay As You See Fit bij Spingaren, kom langs, proef en betaal wat jij vond dat jouw eten waard was, inclusief feedback.”

Natuurlijk is het zo dat de recensies in de krant steeds minder effect krijgen op je potentiële gasten, tenslotte wordt de krant steeds minder gelezen. Toch is het nog steeds zo dat bedrijven die positief gerecenseerd zijn door Joël Broekaert van de NRC, Hiske Versprille van de Volkskrant, Pieter Nijdam van de Telegraaf en de vervanger van Hiske bij het Parool, Gilles van der Loo, dit direct merken in de reserveringen. Ongeacht dat je kunt merken dat ook recensenten mensen zijn die of juist van culinair eten houden of meer van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, blijven zij voor toekomstige gasten een relatief ‘makkelijke bron’ van inspiratie. Tenslotte moet dezelfde toekomstige gast zich op het internet echt door diverse mini ‘recensies’ heen worstelen om dan uiteindelijk zijn eigen ‘gevoel’ te bepalen bij hetgeen hij leest van al deze recensenten.

Grote voordeel is echter wel dat als je als restaurant op een positieve manier reageert op een negatieve recensie dat dit dan ook vaak breed wordt weergegeven in de pers. Nog belangrijker is misschien wel dat je ook vertelt dat je een positieve recensie hebt ontvangen, zeker als dit in één van de landelijke dagbladen is. Met enige regelmaat treffen wij ondernemers die niet goed weten wat ze moeten vermelden in een digitale nieuwsbrief, nou, dit dus onder andere.

Bent u op zoek naar ondersteuning op het gebied van Marketing & Communicatie? Wij gaan graag het gesprek met u aan om te kijken of we iets voor u kunnen betekenen.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.