Wordt het geen tijd voor Foodhal Hollandia?

16 oktober 2017 – Marjolein van Spronsen blogt over het succes van formules waar de trots van een natie op hun gerechten centraal staan. Met name in New York zijn er concepten zoals Eataly, Le District en recent werd bekend gemaakt dat er een ‘Taste of Spain Foodhal’ in New York wordt geopend eind 2018.

Wordt het geen tijd voor Foodhal Hollandia?

In een persbericht heeft de in Washington gevestigde Spaanse sterrenchef José Andrés laten weten dat hij samen met Ferran en Albert Adrià een Foodhal van ruim 3.250 vierkante meter in New York gaat openen. Volgens het persbericht zal deze Foodhal een dynamische bestemming worden voor Spaanse gerechten, dranken en cultuur, die de hele dag open zal zijn. Je kunt er shoppen en er komt een ‘world-class tapas bar’ in. De Foodhal wordt gevestigd in de Hudson Yards in New York City en de opening staat gepland voor eind 2018.

Dat New York een meltpot is, kun je ook goed zien in de foodhallen/winkelconcepten die daar de afgelopen jaren zijn geopend. Het begon allemaal met Eately, snel gevolgd door een soortgelijk ‘luxe’ concept onder het Plaza Hotel, the Plaza Food Hall. Juni 2016 heeft de Deense chef Claus Meyer (o.a. bekend van Noma) in de Vanderbilt Hall in het Grand Central Terminal een ‘Nordic Food’ hall geopend, Great Northern Food Hall.

Er zijn nog al verschillen tussen een Foodhal zoals Eataly (één eigenaar, combinatie retail/restaurant) en foodhallen waarin vooral horeca van verschillende eigenaren is geconcentreerd. In dit artikel gooi ik ze voor het gemak maar even allemaal onder de noemer Foodhal. Wil je meer over dit fenomeen en de onderlinge verschillen lezen, bekijk dan ons brancheboekje: ‘De Foodhal in beeld’.

New York spant de kroon

Volgens mij spant New York wel de kroon wat betreft het aantal foodhallen. Eater NY heeft recent een lijst van 22 foodhallen gepubliceerd en daar staan de 2 vestigingen van Eataly (Downtown en Flatiron) en het Franse Le District in Brookfield Place niet eens op! Wel staan er diverse markten / food courts op zoals Whole Foods Market Bryant Park, Chelsea Market, Gansevoort Market en het iets meer foodcourt concept Hudson Eats (grotendeels gevuld met fast-casual concepten) in het nieuwe Brookfield Place. Een prachtig gebouw aan de Hudson in Battery Park City. In dit gebouw is sinds 2015 ook ‘Le District’ gevestigd, een Franse versie van Eataly. Het motto van deze foodhal: ‘French savoir fair in the heart of the Financial District NYC’. Een feest om in rond te lopen en je af te vragen wat je in hemelsnaam in Amerika doet als je thuis, binnen 4 uur rijden in Frankrijk bent!

Daarnaast wachten ze in New York al langere tijd op het ‘street vendor paradise’ van Anthony Bourdain. Deze Bourdain market is al in 2015 aangekondigd maar heeft wat tegenslagen gehad, de opening staat nu op 2019. Ondertussen is in 2015 ook Latinicity in Chicago open gegaan, een Foodhal rondom de lekkerste gerechten uit Mexico en Zuid-Amerika.

Hollandia Foodhal

Je gaat je afvragen of er dan geen Hollandia Foodhal geopend moet worden in New York City, met onze kazen, kroketten, bitterballen, frikadellen, stampotten, Amsterdamse pickles, stroopwafels, pepernoten (Zwarte Piet moeten we maar niet meenemen), ontbijtkoek, hagelslag, drop, appeltaart, appelflappen, oliebollen, appelstroop, beschuit, boterkoek, Brabantse worstenbroodjes, snert, huzarensalade, Hutspot, pannenkoeken, poffertjes, tompoezen, Bossche bollen, Zeeuwse bolussen, haringen, taai taai, speculaas, afdeling Indonesische gerechten met saté, Surinaamse broodjes Bapao, boterbabbelaars…..

Ik ben er bijna van overtuigd dat de Hollandia Foodhal een succes zou zijn, zeker als er ook bloembollen, bloemen, klompen, molentjes etc. verkocht zouden worden.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.