Wifi telt net zo hard mee…

25 februari 2018 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het effect van snelle wifi op de waardering op de verschillende boekingssites en hoe kan het dan dat wifi geen rol speelt in de hotel classificatie?

Wifi telt net zo hard mee…

Voor mijn werk moest ik onlangs in het buitenland een nachtje slapen in een vijf-sterren hotel. Wellicht is het u onbekend, maar in Nederland zijn sterren niet meer verplicht en gaat men langzaam toe naar een nieuw systeem. Recent was nog in het nieuws dat 15% van de Nederlandse hotels geen Nederlandse Hotel Classificatie meer draagt en dit aandeel zal blijven toenemen. De ‘oude’ sterren norm is voor een groot deel gebaseerd op ‘hardware’; oppervlakte van de kamers en aanwezige faciliteiten (handdoeken in de badkamers, föhn, kluis, schoenpoetsmiddelen enzovoorts). Het ‘grappige’ is dat wifi geen onderdeel uitmaakt van deze in het verleden vastgestelde normen.

Tegenwoordig zijn uiteraard de boekingssites het belangrijkste platform voor het doen van hotelreserveringen. Naast de prijs zijn met name de plaatjes (foto’s) en de beoordelingen door andere gasten vaak leidend bij het beslisproces om te kiezen voor een bepaald hotel.

De beoordeling van de gasten is een ongewogen (!) gemiddelde van zeven criteria, waarvan er minimaal 5 niet/ten dele ondervangen worden met de sterrennorm omdat ze gebaseerd zijn op de deels subjectieve waarneming van de gast (‘software’):

–              Hygiëne
–              Personeel/gastvrijheid
–              Locatie
–              Prijs/kwaliteit verhouding
–              Gratis wifi

Het bijzondere is dat het hotel waar ik verbleef toebehoort aan een keten, waarbij over de linie goed wordt gescoord behalve op de wifi. Dit heeft direct een impact op de totale score, de slechte wifi ‘hakt er in’ waardoor de keten structureel lager scoort dan de 5-sterrencollega’s…

Dat snellere wifi wel mogelijk is tegen een aanzienlijke betaling doet er niet toe. The damage is already done… Dus bezint eer gij begint, kijk waar je invloed op kan uitoefenen en je hebt concrete actiepunten om je beoordeling en uiteindelijk je bezetting te verhogen!

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.