Voedselintoleranties | I’m the problem, it’s me, or is it?

15 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe het is om met voedselintoleranties op een autovakantie te gaan. Kunnen wegrestaurants niet iets beter inspelen op allergieën en intoleranties?

Voedselintoleranties | I’m the problem, it’s me, or is it?

Taylor Swift zingt het mooi, ‘I’m the problem, it’s me’! Vertaalt naar de horeca zou je kunnen zeggen, zoek het uit met je allergieën en intoleranties, het is jouw probleem. Toch is de groep mensen met problemen rond de darmflora snel aan het groeien! En zij willen hun geld ook graag uitgeven in de horeca.
Als je op vakantie gaat of een lange rit voor een andere gelegenheid moet rijden en je niet voldoende bent voorbereid, omschrijft deze tekstregel van Taylor de situatie. Ik heb in de afgelopen weken gemerkt hoe lastig het is om een maaltijd te vinden langs de snelweg met veel intoleranties of allergieën.

We hebben de afgelopen (en komende) jaren natuurlijk te maken gehad met een stijgende lijn in mensen die vegetarisch of veganistisch willen eten. En er zijn ondertussen veel fastfood ketens die hierop inspelen en ook volledige gerechten aanbieden. Maar dan heb je ook nog de mensen met heftige allergieën op bijvoorbeeld gluten, noten, bepaalde granen en ga zo maar verder. Wat gaan zij eten?

Ik heb helaas recent de jackpot van intoleranties gekregen waar ik geen gluten (en andere granen), eieren, zuivel en een aantal noten mag eten. Ik kan natuurlijk inzien dat ik wellicht een geval apart ben, en het ligt natuurlijk ook gedeeltelijk bij mijzelf dat ik er op voor moet bereiden dat er mogelijk minder keuze is. Maar waarom moet er in elke salade iets van kaas of op elk brood boter?

Ik had nooit gedacht dat ik me dit zou afvragen aangezien ik altijd juist zo heb kunnen genieten van kazen en boter, maar nadat ik door 6 landen heb gereden met deze intoleranties, zou ik graag iets te eten willen vinden in wegrestaurants, buiten de friet met ketchup!

Nou, moet ik bekennen dat het voor de toerist die met de auto naar Nederland komt, er meer opties zijn. McDonald’s Nederland heeft zelfs glutenvrije broodjes en je kunt hier de burgers helemaal aanpassen naar wat je wel en niet kan hebben. Iets waarvan ik stiekem hoop dat dit ook overwaait naar onze buurlanden en het eigenlijk een beetje vreemd vind dat dit niet in elke vestiging hetzelfde is. Aan de wetgeving wordt er gehouden bij bestelzuilen in bijvoorbeeld Frankrijk, je geeft op wat je niet mag eten en daarna krijg je te zien dat je niets kunt bestellen. Zonde, mijn euro is ook een euro!

Contact

Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de sociale media bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche

Deze blog is geschreven door Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.