Voedselintoleranties | Één glutenvrij broodje, alstublieft!

05 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoe simpel het is om je gasten met veel voedselintoleranties of allergieën te verassen met iets als glutenvrij brood.

Voedselintoleranties | Één glutenvrij broodje, alstublieft!

Toen ik de uitslagen van al mijn medische testen ontving, en las wat dit voor mij zou gaan betekenen was het eerste wat in mij op kwam: shit, ik mag geen brood meer. Nou is dit voor veel mensen waarschijnlijk niet het eind van de wereld, en dat is het natuurlijk ook niet, maar op het moment dat je onder andere geen zuivel, ei of gluten mag, wat ga je dan eten voor ontbijt en lunch? Er blijft weinig over, behalve als je vooraf kookt, dus dat is wat ik nu elk weekend sta te doen. Maar los van dat brood een hoop gemak met zich mee brengt, is een goed brood ook nog eens één van mijn favoriete dingen om te eten.

Glutenvrij brood door de jaren

Toen ik klein was, had één van mijn vriendinnetjes glutenallergie, maar zij had het van jongs af aan en kon de glutenvrije producten niet met de ‘normale’ producten vergelijken. Ik ben echter 24 en ik eet al mijn hele leven gluten, dus ik proef direct dat glutenvrij brood nog een behoorlijke weg heeft af te leggen wilt het in de buurt komen van een goed stukje normaal brood, op een aantal uitzonderingen na. Maar dan ga je eten bij een Franse chef van ‘Le Chef Coq’, en bakt hij een vers glutenvrij broodje voor je. Op dat moment vroeg ik mij toch echt af wat de rest van de glutenvrije broodbakkers aan het doen zijn.

Bij foie gras hoort een broodje

Bij het bestellen van de foie gras, vertelde de bediening dat ze daar helaas geen zuivelvrije versie van brioche bij hadden (dat lijkt mij ook erg lastig), maar dat ze wel glutenvrij brood hadden gebakken, en of ik dat daar dan bij wilde. Ik ben erg blij dat ik toen ja heb gezegd, want ik heb de rest van de avond alleen nog aan deze broodjes gedacht.

Het is zo simpel om je gasten te verassen met iets kleins als een glutenvrij broodje op tafel, zodra de andere tafelgasten hun brood krijgen. Het hoeft niet eens zelf gemaakt te zijn, er zijn een aantal goede glutenvrije opties te koop. Je voelt je als gast echt welkom, en het is een reden om terug te komen.

Deze blog is geschreven door Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.