Vegetarische gerechten ook de trend in het kerstmenu in de horeca?

26 november 2018 – Nick ten Hove blogt over zijn ‘Kerstmenu onderzoek’ in vergelijking met de commotie op Twitter rondom de nieuwe Allerhande voor de kerstdagen. Gaan horecaondernemers mee in deze vegetarische lijn?

Vegetarische gerechten ook de trend in het kerstmenu in de horeca?

De nieuwe kersteditie van de ‘Allerhande’ van Albert Heijn is uit. Een blad boordevol lekkere feestrecepten, waar zo bleek vorige week, menig Nederlander ieder jaar met smart op zit te wachten. Veel mensen werden echter meedogenloos teleurgesteld door de firma! ‘‘Niks, nada, geen lekkere braadstukken, geen wild, niet echt visgerechten, maar wel quinoa (pitjes), veel groen en vegetarisch’’, was een van de reacties op het doorgaans zo geprezen inspiratieblad. Een stortvloed van teleurstelling volgde en het hele land was in rep en roer, de reactie over de quinoapitjes was vorige week zelfs trending topic op Twitter en bereikte zelfs het journaal!

Kerstmenu onderzoek

Aangezien wij momenteel werken aan ons ‘Kerstmenu onderzoek’ nam ik de proef op de som en bekeek het hoofdgerecht op het kerstmenu van vier willekeurige restaurants om te polsen of de horeca ook een beetje de vega kant op is geslagen. De uitkomsten spraken voor zich:

  • De Koningshof in Heerenveen; Wildzwijnrollade met spruitenpuree en Friese droge worst met een jus van sjalot en tijm.
  • Restaurant Novice in Vierhouten; Hertenrug met morillesaus.
  • Restaurant De Lisse in Lisse; Licht gerookte gebraden kalfslende met een stamppotje van gebakken appel en spek, bitterbal van zwezerik, fondant van koolrabi, flowersprouts en jus met calvados.
  • Brasserie Buitenhuis in Valkenburg; Gekonfijte konijnenbout met zuurkool, roseval en jus van appelstroop.

Ik begrijp dat de Albert Heijn met de Allerhande op trends in probeert te spelen, echter bleek afgelopen week dat het merendeel van haar doelgroep hier helemaal nog niet klaar voor is. En ook in de horeca zien we steeds meer culinair verantwoordelijk vegetarische en veganistische gerechten op de menukaarten verschijnen. Toch blijkt uit een korte rondgang dat de meeste restaurateurs gelukkig het hoofd koel houden in de donkere en gezellige dagen rondom kerst en zien we wederom, vooral de vertrouwde hoofdgerechten de revue passeren.

Uit alle commotie blijkt toch dat de gast, al helemaal rond kerst, totaal niet bezig is met zijn of haar dieet, dat glaasje alcohol minder drinken of de verhouding tussen groenten en vlees op bord. Tijdens de feestdagen wil men ‘gewoon’ lekker verwend worden en vanaf 1 januari gaan we weer gezond eten en is de sportschool weer ’the-place-to-be’.

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.