Vandaag actie wil niet zeggen: morgen omzet!

26 mei 2016 – Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over het zorgen dat uw restaurant Top-of-Mind is en het structureel communiceren met de kracht van herhaling! En dit alles om het beoogde effect van meer omzet met een actie te behalen.

Omzetgroei creëren is een belangrijk doel van onze begeleidingstrajecten. Bij management ondersteuning richten we de organisatie samen met de ondernemer in op omzetgroei en kostenbesparing. Kostenbesparingen zijn wellicht saai, maar dankbaar. Je neemt vandaag maatregelen en daarvan heb je diezelfde dag of direct de volgende maand het resultaat. Je kunt dit uitrekenen, simpel gezegd…

Bij omzetgroei is het een compleet ander verhaal. Een onderdeel om deze omzetgroei te bereiken is marketing en promotie. Dit is inspiratievol, creatief en met name een FUN proces. Maar er kleeft ook een grote valkuil aan waar we vaak tegenaan lopen; vandaag actie wil niet zeggen: morgen omzet!

Zodra de marketingstrategie is benoemd en we helder weten wat we gaan doen, is het tijd voor uitvoering. Op basis van een heldere planning worden acties, promoties, communicatie tijdstippen en online zaken in gang gezet. Soms hebben we dan mazzel en levert het direct resultaat op. Meestal vergt het meer geduld vanuit de ondernemer en het team. Hoe komt het nou dat er niet direct morgen meer gasten op de stoep staan?  Waarom zien we niet gelijk de teller op de kassa lopen? Het antwoord is simpel; die potentiele gast gedraagt zich net als u en ik.

Bijvoorbeeld als ik vandaag een ABRI of artikel op Facebook over uw restaurant tegenkom dat ik leuk vind,  betekent dat toch echt niet dat ik morgen gelijk bij u kom eten (laat staan diezelfde avond). Het belangrijkste doel van een dergelijke communicatie is dat we ervoor zorgen dat die gast bij een volgend bezoek aan een restaurant wel aan uw bedrijf denkt. Dit feitelijke bezoek kan dus 1 week, 1 maand of pas maanden later zijn. Dus moet u zorgen dat uw restaurant Top-of-Mind is en dus ook structureel communiceren met de kracht van herhaling! Het effect van dergelijke actie kan zich dus over een termijn van meerdere maanden uitsmeren en is lastig meetbaar.

Ondertussen moet de onderneming gemotiveerd blijven om door te gaan met het plan. Dat plan waarvan u en uw team liever gisteren al het effect hadden gezien. In de dagelijkse praktijk moeten wij samen met de ondernemer en alle betrokken medewerkers ervoor waken dat iedereen de juiste verwachting heeft. “Vandaag actie is morgen geen omzet..” Het is zeer verleidelijk om in de tussentijd weer nieuwe acties te gaan toevoegen waarbij weer op korte termijn resultaat verwacht wordt. Deze acties verstoren de uitvoering van de geplande acties waardoor deze in effect gaan inboeten.

Door het plan in uitvoering te beschermen en te zorgen dat het een continue stroom van de juiste communicatie en promotie blijft, levert dit de omzetgroei binnen de gestelde termijn op. Natuurlijk moet dan wel de juiste strategie gekozen zijn maar dit bewijst zich enkel door je plan echt een kans te geven.  Het werkt maar plannen is wennen!

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.