Vakmanschap versus schoolboeken

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt naar aanleiding van een reünie over het beleven van het vak versus leren uit de schoolboeken.

Een reünie u kent het wel, ongemakkelijk na een jaar of vijftien elkaars hand schudden en pronken met je huidige job/kinderen/vrouw. Je verwacht er altijd meer van en achteraf valt het altijd tegen. Met mijn vriendengroep uit Leeuwarden besloten wij vijf edities geleden om dit compleet anders aan te pakken, met +/- vijftien man spreken wij ieder half jaar met elkaar af om oude herinneringen op te halen en nieuwe te maken. Allemaal onder organisatie van één van de vrienden die vervolgens iedere avond na het diner het stokje overdraagt aan de volgende.

Zo bezocht ik onlangs Renswoude waar een programma van Boerengolf en een ‘’bruisend’’ nachtleven op ons stonden te wachten. Echter werd daar bij deze editie nog iets aan toegevoegd; het bezoek aan een jagershut! Onder het genot van Zweins paté en een Jägermeistertje kregen wij de mooiste verhalen te horen van meneer de jager. Hij vertelde ook dat hij zijn geschoten wild zelf slacht. En speciaal voor ons had hij nog een reetje hangen, gretig volgde wij de beste man zijn slachtruimte in en met een flesje hertog in de hand werd voor onze ogen het dier vakkundig ontleed.

Vacht eraf, pootjes breken, mes erin, nog even de ruggengraat breken, wat een vakman! Passie en ambacht ten top. Vervolgens werd het beestje op de werkbank gelegd en werd ons verteld wat in de stoofpot kan en wat absoluut niet. De durfallen onder ons mochten zelf ook nog het één en ander los snijden onder toeziend oog van de meester. Naast dat dit heel gaaf is om een keer te zien/doen was het ook ontzettend leerzaam. Waar ik in het verleden wel ergens op een plaatje uit een boek had ontdekt waar de reerug zich bevindt sneed ik hem nu eigenhandig uit! Zoiets vergeet je nooit meer.

Toch bijzonder dat ik tijdens mijn gehele studie nooit een klaslokaal inliep en plots een dier met twee vleeshaken door zijn poten heb zien hangen. Aangezien leerboeken mij sowieso niet vaak konden boeien en ik daar vast niet de enige in ben, is het ‘beleven’ van de materie een stuk leerzamer! Zeker als het vol trots uitgedragen wordt door een echte vakman. Daarnaast moet ik eerlijk bekennen dat alles tenslotte aangenamer is met een flesje bier in je hand.

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.