Tafelbereidingen maken het onderscheid, mits goed uitgevoerd!

28 april 2017 – Bram Kosterink blogt over tafelbereidingen, een weekend waarin zelfs de barista aan tafel zijn kunsten kwam vertonen. “Bij tafelbereiding draait het om het contact met je gasten en niet uitsluitend om de show.”

Een weekend vol met tafelbereiding in de horeca. Bij toeval denk ik, maar het viel op! Een korte opsomming van hetgeen dat ik afgelopen weekend meemaakte. Een steak tartare op klassieke wijze bereid en het bekende dessert, de Crêpes Suzette dat stond te vlammen midden in het restaurant. Voor het eerst maakte ik ook mee dat een barista zijn kunsten vertoonde aan tafel.

Zelf heb ik de tafelbereidingen door mijn opleiding en de wedstrijden die ik deed als gastheer uitvoerig geoefend en mogen tonen aan gasten in diverse restaurants. Toch blijf ik het te gek vinden als ik gastheren/-vrouwen, en nu dus zelfs barista’s hun kunsten zie vertonen. Naast dat het een beleving is voor je gasten laat je zien dat het vak van de zwarte brigade meer is dan alleen ‘een bordje van a naar b brengen’.

Het feit dat ik een weekend vol tafelbereidingen had, gaf mij de kans de verschillen goed met elkaar te vergelijken. Waar de barista aan tafel kwam om te laten zien wat zijn skills waren, stond de gastvrouw ver van onze tafel de Crêpes Suzette te flamberen. Waar de barista contact met ons had en het één en ander kon uitleggen was dit bij de gastvrouw niet mogelijk.

Je mist toch een stukje beleving als je Crêpes Suzette staat te flamberen in het midden van het restaurant in plaats van aan tafel. Het worden niet voor niets tafelbereidingen genoemd, die doe je aan tafel en niet aan een showtafel in het midden van de zaak. Waarom niet? Dan kun je net zo goed de muur naar de keuken openbreken en vervangen door een glazen raam. Het gaat er juist om dat je net dat beetje extra contact met je gasten creëert. Uitleggen wat je aan het doen bent, je gasten dus als ware meenemen in het proces van flamberen. Gasten willen dit weten en als jij te ver van de tafel af staat missen ze alsnog de totale beleving.

Tafelbereiding zijn volgens mij absoluut een pluspunt voor een restaurant. Belangrijk blijft echter dat je niet uit het oog verliest waarom tafelbereidingen zijn ontstaan. Het draait allemaal om het contact met je gasten en niet uitsluitend om de show, in dit voorbeeld dus de vlam.

Ben je als ondernemer geïnteresseerd in tafelbereiding en wil je dit graag implementeren in je restaurant? Op de website Passie voor Horeca van de SVH staan tal van filmpjes over tafelbereidingen. Ik kom graag een vorkje prikken als de flensjes zijn geflambeerd ;)!

Contact

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.