Taart zonder kers

30 augustus 2016 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over de hitte van de afgelopen dagen en het effect daarvan op de omzet in de horeca. Het is niet ‘louter kassa’!

Afgelopen twee weken laat de zomer zich eindelijk van de goede kant zien. Gelukkig nog deels in de zomervakantie. Tropische dagen, volle stranden en afgeladen terrassen. Goed voor de horeca wordt al snel geroepen. Met deze temperaturen worden wij vaak gebeld door krant of radio met de vraag wat nu de effecten zijn voor de horeca, want dit is toch ‘louter kassa’!

Laat ik het zo stellen, deze vlieger gaat slechts ten dele op. Strandbezoek stijgt met zo’n 150%-200% ten opzichte van een reguliere dag in de zomer, dus ja, de strandpaviljoens profiteren. Dat was dit jaar ook wel hard nodig. Waar normaal gesproken de extra warme dagen de kers op de taart zijn, kan dit jaar de boeken in als ‘taart, maar zonder kers’.

Voor horeca in de steden geldt met name dat je zonder terras het nakijken hebt. De omzet die valt is nagenoeg een volledige verplaatsing van binnen naar buiten (het terras). Iedereen wil buiten zitten. Met deze extreme hitte is er zelf een kans dat het terras in de stad nog niet eens vol zit omdat iedereen massaal naar strand, recreatieplassen en stadsstranden trekt.

Waar ik me wel ieder jaar weer over verbaas, is dat het lijkt dat sommige ondernemers het mooie weer niet zien aankomen. Zelf heb ik deze week maar liefst twee keer op het terras de boodschap moeten slikken dat ik niet kon lunchen omdat er te weinig personeel was om de ‘lunchgolf’ op te vangen. Alles onder de noemer: ‘We hadden het niet zien aankomen…’

Dan is het een keer mooi weer….

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.