Swiss comfort voor de Engelsen en English breakfast voor de Zwitsers

24 juni 2016 – Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over het mooie hotel van het Engelse team tijdens het EK en legt de link naar een aloud marketing principe: Een actie vandaag, levert morgen nog geen omzet.

Tijdens het EK verblijft het Engelse team in een 5 sterren chateau hotel met een restaurant met 2 Michelinsterren, a raison van € 500,= per dag. De Zwitsers moeten het daarentegen doen met een hotel ter waarde van € 100,= per dag. Dit blijkt uit een artikel van het NRC ‘Zo logeren de voetballers van dit EK’, gebaseerd op een inventarisatie van The Daily Mail. Leuk artikel om te lezen en de mooie foto’s van de hotels te bekijken.

De Zwitsers slapen dus in een hotel met spa en cryotherapie faciliteiten in Montpellier tijdens het EK voor circa € 100,=. Je zou toch verwachten dat er meer betaald wordt per nacht? Het is opvallend dat bij dit type grootschalige events de kameropbrengsten van hotels in de regel tegenvallen. Tijdens grootschalige evenementen in Nederland zoals bij de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht klaagden de hotellerie, horeca en detailhandel over de tegenvallende omzetten. Ook bij de Giro d’Italia in regio Arnhem was hetzelfde geluid te horen. De directe opbrengsten en de spin-off van dit soort evenementen blijken op korte termijn vaak beperkter dan verwacht.

Het lijkt me volstrekt logisch dat de ondernemers direct resultaat verwachten van een dergelijk evenement. Vaak zijn er grote sommen neergeteld voor het binnenhalen en dan wil men graag direct resultaat zien. Maar is dat terecht? Vanuit organisatoren, gemeentes of marketinginstanties wordt aangegeven dat het effect op (middel)lange termijn pas zichtbaar zal zijn. En dan nog blijft het meten ervan zeer lastig; je kunt simpelweg niet meer achterhalen of iemand een keuze maakt om naar Utrecht te gaan omdat een periode daarvoor de stad op media of in artikelen zichtbaar was.

Bij onze opdrachten op het gebied van marketing en managementondersteuning geldt voor ondernemingen hetzelfde; Een actie vandaag, levert morgen nog geen omzet! De inspanningen rondom communicatie moeten continue plaatsvinden om binnen weken of zelfs maanden daarna pas effect te sorteren. De gast laat zich immers niet per dag sturen. Het is dus van belang dat we de verwachtingen managen om de motivatie en bereidheid van de ondernemer en de medewerkers hoog te houden.

De meeste betrokkenen zijn er bij grote events wel van overtuigd dat er een positief effect op naamsbekendheid en zichtbaarheid is, maar hoe groot is dat effect en wanneer mag je dat verwachten? Dat is natuurlijk koren op de molen van de tegenstanders; als je niet weet wat het oplevert, waarom doen we het dan? En waarom moet dat zoveel kosten? Als je als bedrijf, gebied of stad in beeld wilt komen en blijven van je potentiele gasten, zal je een strategie moeten bedenken en deze moeten uitvoeren. Daarbij moet je keuzes maken in welke zaken je geld steekt EN welke dus niet. Je kan daarbij niet iedereen plezieren. Een groot event kost nu eenmaal (veel) geld, maar levert pas op termijn (weken, maanden en jaren) resultaat op. Als iedereen dit maar goed op het netvlies heeft.

Als het aan mij ligt, mogen de Engelsen alleen al vanwege hun tophotel dit EK winnen! De Fransen kunnen dan nog met de eer strijken door de claim neer te leggen dat chateaux-hotels en 2-Michelinsterren restaurants goed zijn voor de sportieve prestaties van diens gasten…..

Zul je net zien dat Engeland pas bij het volgend WK gaat pieken..

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.