Sterren deflatie

14 september 2018 – Nick ten Hove blogt over de ‘Google recensie’, hij vindt het een bijzonder fenomeen en vraagt zich af hoeveel waarde je nou eigenlijk moet hechten aan dit systeem?

Sterren deflatie

Hoe werkt het? De app registreert dat je een plek hebt bezocht, gepasseerd, of simpelweg in de buurt was en vraagt vervolgens wat je ervan vond. So far so good, zo recenseerde ik onlangs het Bos van Bosman, 4,5 ster: heerlijk gewandeld tijdens de lunchpauze van werk! Vervolgens recenseerde ik Station Leiden Centraal, 3,5 ster: ruimte voor verbetering, gangpaden zijn te smal in de stationshal, desalniettemin schoon en een prettig verblijf gehad! Zeker in verhouding met Selma, tijdens het recenseren van Station Leiden Centraal las ik dat zij het station maar 2 sterren gaf: ‘‘Aangevallen door een meeuw’’, die er vandoor ging met haar broodje. Vrij nietszeggende recensies waarmee ik het gemiddelde nauwelijks liet fluctueren door de vele recensies die voor mij zijn achtergelaten. Beide locaties bleven de 4,1 stevig vasthouden. Erg belangrijk ook want stel dat het aantal sterren van Station Leiden Centraal naar beneden zou kelderen dan zou niemand het meer bezoeken. Gelukkig werkt het zo natuurlijk niet!

Helaas is dit wel de harde realiteit als het aankomt op onlangs (of al langer) geopende restaurants met weinig tot geen recensies, zo zag ik bij een restaurant dat een aantal maanden geleden zijn deuren opende dat hij een recensie van Fred had ontvangen,1 ster: ‘’Nog nooit geweest!’’ Thanks Fred, daar kelderde de gemiddelde score flink van naar beneden!

De reactie vanuit de ondernemer ‘’Gemiste kans op lekker eten en gezelligheid, kom snel eens langs en wij hopen dat je beoordeling dan hoger uitvalt!’’ was snel geplaatst, het kwaad was echter al geschied. In de toeristische omgeving waar dit restaurant zich bevindt hechten toeristen die de Nederlandse taal niet machtig zijn veel aan een dergelijke beoordeling.

Helaas zorgt het systeem dat Google momenteel hanteert voor een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Recent vertelde mijn oma dat ze haar lokale supermarkt had beoordeeld na een bezoek omdat haar telefoon dat aan haar vroeg! Ze zei dat ze geen idee had en dus gaf ze maar 3 sterren ‘’gemiddeld toch?!’’ Te pas en te onpas worden mensen gevraagd om een recensie over een plek achter te laten die ze de helft van de tijd helemaal niet hebben bezocht. En het verwijderen van een foutieve recensie is een avontuur waar je al helemaal niet aan wilt beginnen. Bottomline: hoeveel waarde moeten we nou eigenlijk aan die sterren hechten?!

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.