Sociale Media: Welk kanaal gebruik je wanneer?

7 februari 2019 –David Maartense blogt over sociale media en het gebruik van de juiste kanalen. Welke social media platform gebruikt jouw doelgroep?

Sociale Media: Welk kanaal gebruik je wanneer?

Tijdens de voorbereidingen van een presentatie stuitte ik op de cijfers van het Nationale Social Media Onderzoek. Ik was op zoek om naar welke sociale media kanalen populair zijn bij welke doelgroep. Instagram en Snapchat zijn verreweg het populairst bij jongeren, terwijl Facebook onder deze doelgroep terrein verliest. Facebook is vooral bij ouderen populair terwijl Whatsapp (dit valt ook onder Sociale Media) over de gehele linie het meest gebruikt wordt. Waardevolle informatie die je helpt bij de keuze voor één of meerdere Sociale Media kanalen passend bij jouw bedrijf.

Whatsapp

Allereerst Whatsapp, dat voornamelijk wordt gezien als chat-app. Dit terwijl de app ook ideaal voor zakelijk gebruik (met een persoonlijk tintje) kan zijn. Bestellen met Whatsapp is nog vrijwel nergens mogelijk, maar het kan wel. Whatsapp wordt buiten de horeca veelvuldig gebruikt in de klantenservice, dus waarom niet je reserveringen aannemen, feedback te horen krijgen en eventuele marketingacties verspreiden via het kanaal? Zorg er natuurlijk wel voor dat je toestemming hebt van de ontvanger, voordat je diegene benadert.

Instagram/Snapchat

Ga je voor de visueel ingestelde kanalen (Instagram, Snapchat), kijk of je het jongere personeel binnen het bedrijf hierbij kunt betrekken. Zij weten als geen ander hoe deze instrumenten het best gebruikt kunnen worden. 7 menu’s per dag op Snapchat plaatsen heeft bijvoorbeeld weinig zin. De doelgroep verwacht storytelling en een kijkje achter de schermen. Neem het voorbeeld van Vjeze Fur en Ron Blaauw…. Een perfect voorbeeld van hoe het ook kan!

Facebook

Ondanks de opkomst van Instagram en Snapchat, blijft Facebook een populair en groot medium onder elke doelgroep. Je kunt er ook alle kanten mee op, foto, video, tekst en er kan gechat worden. Gasten kunnen via Facebook een reservering maken en ga zo maar door. Ook hier geldt: gebruik het niet alleen als promotie maar creëer ook interactie met je doelgroep.

Doelgroep

Elk kanaal heeft zijn eigen functie en doelgroep. Afhankelijk van wie je wilt bereiken kies je ervoor om bijvoorbeeld wel gebruik te maken van het ene kanaal, en niet van het andere. Op zoek naar jong personeel? Ga voor Snapchat en Instagram! Het promoten van een 5-gangen diner? Dan is misschien Facebook een beter idee. Stippel een planning uit, betrek als het kan je personeel erbij en ga ermee aan de slag!

Heb jij nog tips van bedrijven in de horeca die goed omgaan met sociale media? Laat het me vooral weten!

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.