Seksistische etiquette

1 oktober 2019 – Nick ten Hove blogt over de ouderwetse etiquette in de horeca, soms zelfs een beetje vrouwonvriendelijk. Dit naar aanleiding van een uitspraak van onze emancipatieminister over het minder stereotype speelgoed naar het nieuwe Franse model.

De afgelopen week was heel het land in rep en roer door de uitspraken van emancipatieminister Ingrid van Engelshoven (D66). De oproep om naar Frans model minder stereotype speelgoed in de schappen te leggen kwam haar op veel kritiek te staan. De basis van dit model, de speelgoedwinkels moeten daar binnenkort de speciale afdelingen voor jongens en meisjes laten verdwijnen. Het personeel mag niet meer vragen of de lego-set of barbiepop voor een jongen of meisje bedoeld is en op de verpakkingen moeten stereotype beschrijvingen, zoals ‘doe als mama’ op de doos van een make-upset, worden geschrapt.

Wat u, jij of ik van deze uitspraak vindt wil ik voor nu even in het midden laten. Echter vraag ik mij wel af wanneer de horeca aan de beurt is. Jaar in, jaar uit, altijd vanaf rechts inzetten. Uithalen altijd vanaf links. Eerst de oudste vrouw, daarna de andere vrouwen. Daarna de oudste man en vervolgens de rest van de mannen. Wat daarnaast nog steeds voorkomt zijn restaurants waar uitsluitend de man een menukaart voorzien van prijzen krijgt en de vrouw zonder. Want als ik Marjan op Tripadvisor mag geloven kan dat helemaal niet meer: “Wat echt niet meer van deze tijd is….de vrouwen een menukaart zonder prijzen geven’’.

Benieuwd of mevrouw van Engelshoven dit ook ziet als genderstereotypering waardoor vrouwen ongewild vast komen te zitten in parttime banen. Volgens mij is dit juist de charme van de (seksistische) etiquette in de horeca. Voor zover ik weet kunnen vrouwen het nog steeds waarderen als ik de deur voor ze open houd.… Alhoewel ik het helemaal niet vervelend zou vinden om het een keertje om te draaien, wij mannen de menukaart zonder de prijzen ;-).

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.