Samenwerking: gewoon doen

14-05-2012 – We hebben al vaker geroepen dat samenwerken toch wel helemaal anno nu is, en we zijn zeker niet de enige die het roepen. Hoewel horecaondernemers hier nog enigszins huiverig voor zijn, is het toch echt de moeite waard je hierin eens te verdiepen.

Op Horecatrends.com hebben we leuke voorbeelden staan. Zoals het Boergondisch feestmaal (Biologisch Goed Van Eigen Erf) dat verschillende boeren door het hele land in samenwerking met een chefkok organiseren. Gasten kunnen zich hiervoor aanmelden, genieten van biologische streekgerechten van het land en nieuwe belevingen ervaren, zoals dineren tussen de koeien. Een leuk voorbeeld, want dit gaat namelijk ook richting de branchevervaging. En dat is iets wat we in de toekomst ook steeds meer gaan zien.

Een ander leuk voorbeeld is Restolib’ die kookcursussen, kookworkshops, proeverijen en kinderfeestjes organiseert in restaurants tijdens sluitingstijden. Leuk, want op deze manier krijgen gasten de kans om te koken in professionele keukens en is dit voor restaurants weer een extra mogelijkheid om omzet te genereren.

De Streekmarkt is hier ook een leuk voorbeeld van. Samen met de winkeliersvereniging in Utrecht organiseren ze een markt waar streekproducten verkocht worden.

Het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Zo werd ik laatst ook geïnspireerd door een kunstenaar. Hij gaf een toelichting op wat voor hem belangrijk is in het leven. Dat is voor hem creativiteit (dus niet het geijkte pad kiezen), samenwerking (omdat je veel verder komt dan in je eentje), maar het mooiste vond ik nog het gewoon doen. Veel (horeca)ondernemers lopen rond met leuke ideeën, maar nemen nooit de stap om iets ook daadwerkelijk te doen.

Ik hoop dat ik op deze manier weer horecaondernemers kan inspireren om die samenwerking op te zoeken, en deze aan te gaan. Ik zie hierin alleen maar win-win situaties. Een mooie gelegenheid om elkaar een handje te helpen in een economisch lastige tijd. De horecaondernemer kan hier alleen maar van leren natuurlijk. Neem eens een kijkje in een andere branche, praat met ondernemers. Misschien zijn er wel samenwerkingsmogelijkheden of manieren om omzet-uren te verruimen. Je weet nooit hoe een balletje kan gaan rollen. Samenwerken is helemaal anno nu. En doe dit dan ook gewoon ;-).

Christel Hendriks

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.