Rookvrij terras, zo gek nog niet?

1 juni 2018 – Guido Verschoor blogt over voorbeelden waar je nu al niet meer mag roken op het terras, winkelzones en op stations. Natuurlijk is het voor het ene concept makkelijker in te voeren maar hoe lang denken we dat er sowieso nog gerookt mag worden in openbare ruimten?

Rookvrij terras, zo gek nog niet?

Afgelopen week was het weer raak in de media. Na het verbod op rookruimtes komt nu ook het verbod op roken op het terras er aan. Voor de ene ondernemer een groter probleem dan voor de ander. Recent was ik even op bezoek bij een relatie van mij in Almere. Smullen & Spelen is een pannenkoekenrestaurant dat nu zo’n vier jaar bestaat en zich met een fris concept met name richt op gezinnen met kleine kinderen.

Op het terras zag ik prachtige bordjes met een vermelding: ‘een rookvrij terras’. Op mijn vraag of hij dat deze week besloten had, vanwege de berichten in de media, antwoordde hij dat hij dit vorig jaar al gedaan had. Zijn filosofie: “het gaat sowieso gebeuren en waarom dan niet meteen? Daarnaast kan een roker het niet voorkomen dat een kind aan een andere tafel last heeft van de rook en kinderen zijn belangrijk voor mijn concept.”

Om te peilen hoe deze beslissing zou vallen onder zijn gasten postte hij het idee op Facebook. Welgeteld één negatieve reactie volgde, de rest was positief! Niet echt een gangbare verhouding als je ziet hoe graag men zich op Facebook ook negatief uitlaat. Voor de verstokte roker heeft hij overigens nog wel een apart stukje terras gereserveerd, waar niemand er last van heeft. Iedereen blij en helemaal van deze tijd! Natuurlijk snap ik dat het voor het ene concept makkelijker is om een verbod door te voeren, maar over 10 jaar weten we niet beter…

Ik vraag mij af hoe lang het duurt voordat roken in de openbare ruimte nog mag zeker aangezien in steden als Boedapest het roken op het terras al lang verboden is! Japan kent rookvrije winkelzones, in sommige staten in Amerika is roken op straat al verboden en in Frankrijk mag men op het station niet roken. Ik ben benieuwd, wat u gaat doen!

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.