Quiet Luxury

12 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over de modetrend: ‘Quiet Luxury’. Wat kan de horeca met deze trend?   

Quiet Luxury

Quiet luxury, een modetrend die de afgelopen maanden het internet en vooral de mode in Amerika (maar ook steeds meer hier in Europa) beheerste onder aanvoering van de hitserie ‘succession’. Het idee hierachter is dat grote merken, logo’s en namen van designers op je kleren dragen niet meer aantrekkelijk is maar dat je juist dure kleren moet dragen waar niks op staat. De kwaliteit kan je er enkel vanaf zien met een kennersoog. Kasjmieren truien, simpele broeken met een goede snit van €500,- en meer, kortom een chique minimalistische look.  

Dit zette mij aan het denken – wat kan de horeca met deze ‘Quiet Luxury’ trend?

Geen geschreeuw online, geen al te gekke online trends, geen gepoch over onze mooie gerechten of kamers maar gewoon kleine ‘stille’ gebaren waar we ons op focussen voor onze gasten zodat zij de reclame gaan maken die we anders zelf moeten verzorgen.  

Ik denk aan: 

  • Zowel bij de ingang als op het parkeerterrein bakken met paraplu’s die gasten kunnen lenen. 
  • Oude maar gouden maatregelen zoals zorgen dat u de naam van uw gast weet en gebruikt in het service contact. 
  • Tafelbereidingen, ouderwets maar vinden gasten ook in 2023 nog steeds leuk, zeker met Instagram en TikTok tegenwoordig. Zoals het aan tafel bereidde ijs bij ‘Dinner by Blumenthal’ in Londen waarvan een foto is toegevoegd. Maar dit kan ook simpeler door bijvoorbeeld een klassieke Caesar salade aan tafel te bereiden, een scroppino met stikstof aan tafel maken of een Crêpe Suzette. De mogelijkheden zijn eindeloos!   
  • Communicatie op de website dat de chef graag menu’s maakt voor alle mogelijke specifieke dieetwensen en allergieën. 
  • Een mini-krukje naast dames in het restaurant zetten voor hun handtas, of nog simpeler zorgen dat er een haak is voor hun tas. 
  • Het toilet tot een belevenis maken; naar essentieel meer echt schone toiletten met altijd toiletpapier dat is tegenwoordig ook al vaak een luxe.  
  • Verwarmde slofjes aanbieden aan uw gast als u op een locatie midden in het bos ligt bijvoorbeeld, zodat iedereen even hun natte en vieze schoenen uit kunnen doen tijdens de maaltijd.  
  • Een echt persoonlijke behandeling voor uw gast tijdens hun verjaardag, jubileum of andere festiviteit. Gewoon een hand van de eigenaar wordt al gewaardeerd, het gaat meestal niet om wat men krijgt maar vooral om de aandacht!  

Waarschijnlijk heeft u een aantal van bovenstaande zaken wel eens gedaan en de meeste zijn helemaal niet moeilijk te realiseren. Maar stelt u zich eens voor dat vijf van dit soort zaken op orde heeft. Ik kom het niet vaak tegen maar schreeuw het zeker van de daken als ik het een keer meemaak. 

Contact

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn. 

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche. 

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.