Pizza bestellen terwijl je een BBQ & grillfestival bezoekt?

9 mei 2016 – Niek Timmermans, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over frustraties van bezoekers van festivals, foodfestivals en terrassen maar ook over het mislopen van omzet als je niet goed anticipeert op het weer!

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk de eerste echte mooie zonnige dag in Nederland. Bovendien was het Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag, kortom: vrijwel iedereen was vrij en ging er op uit. Na een vroege Pasen in maart, Arctische poolwinden in april en een weggeregende Koningsdag waren we met zijn allen ook wel toe aan een beetje zon. In de weersvoorspellingen tekende de mooie dag zich ruim een week van tevoren al af, dus iedereen leefde hier naar toe. Zou je denken…

Dat gold helaas niet voor iedereen. Voor een fors aantal horecaondernemers en voor vrijwel alle festivalorganisaties leek het afgelopen donderdag wel een verrassing dat heel Nederland uit zou lopen. In de verhalen over mijn eigen ervaringen en die van vrienden en collega’s is het thema overal hetzelfde: veel te lange wachttijden op het terras waar te weinig personeel is ingezet, extreem lange wachtrijen voor kassa’s, bars en toiletten op de festivals, kortom onvoldoende geanticipeerd op het mooie weer. Op deze manier gaan de enorm populaire festivals en foodfestivals ten onder aan hun eigen succes.

Of het nu de grootschalige bevrijdingsfestivals waren, de kleine foodfestivals of het terras in de binnenstad, overal leek men overrompeld door de drukte. Het leidt niet alleen tot frustratie van bezoekers, er blijft voor horecaondernemers en festivalorganisaties ook een hele hoop omzet liggen.

Zelf was ik bijvoorbeeld op een klein BBQ en grillfestival in een parkje bij mij in de stad. De wachtrijen voor de eetkramen waren zo lang dat de festivalbezoekers massaal pizza’s gingen afhalen bij de nabijgelegen pizzeria’s. Rond etenstijd waren er meer mensen pizza aan het eten dan pulled pork en gourmet burgers. Pizzeria’s blij, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling als ik voor de grillspecialiteiten kom. Is het te moeilijk om een week voor dato (als de eerste accurate weerberichten binnen komen) de barbecue-capaciteit op te schalen? Of de toiletgroep, of de beveiliging bij de entree, of extra barpersoneel, of terrasrunners, of voldoende rosé in huis, of ga zo maar door.

Een hoop ondernemers kunnen op cursus bij de strandexploitanten. Daar is anticiperen op het weer dagelijkse kost, en van wat ik gehoord heb was het daar prima toeven.

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.