Past jouw gastvrijheid bij je concept?

7 maart 2016 – Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over zijn optreden in de uitzending ‘Jan rijdt rond’ en over het feit dat je de gastvrijheid moet aanpassen aan de gasten die je ontvangt!

Afgelopen vrijdag was ik te zien in een uitzending van Jan rijdt rond. Samen met Jan heb ik in Amsterdam drie restaurants bezocht welke zijn beoordeeld met sterren (max. drie) op basis van het gastheerschap. Dit alles vanwege het feit dat dit mooie vak nog altijd onderbelicht is. Het leuke aan deze uitzending was de variatie in de drie verschillende horecabedrijven. Wij bezochten Mossel & Gin, Pasta e Basta en Grieks restaurant Athene. Restaurants die zich alle drie richten op een compleet andere doelgroep.

Verschillende type restaurants en dus verschillende doelgroepen, hoe beoordeel je dan het gastheerschap? Het traditionele gastheerschap dat wordt aangeleerd is niet standaard in alle restaurants toe te passen. De basis natuurlijk wel, zoals ontvangst, placeren, dames eerst, actieve houding, vriendelijkheid, enzovoorts.

Voor het programma ‘Jan rijdt rond’ was mijn taak om het gastheerschap cijfers te geven. Ondanks dat het gros van de regels mij wel bekend is, is dit natuurlijk niet hetgeen waar je op beoordeeld. Het belangrijkste is dat de gasten een geweldige avond beleven. Dit bereik je niet door het gastheerschap dat wordt uitgeoefend in een sterrenzaak te kopiëren naar het Griekse restaurant Athene. Nee, hier staat de gastheer te zingen, gooit af en toe een bord op de grond en vermaakt met zijn joviale gedrag zijn gasten.

In mijn studententijd solliciteerde ik bij een leuk restaurant in Leeuwarden, goed eten, leuke service in een informele zetting. Vanwege mijn voorgaande stage op twee sterrenniveau vroegen de eigenaresse en bedrijfsleider zich af of ik niet te stijf en formeel was voor hun restaurant. Ik geloof echter dat een goed gastheer/gastvrouw zich aanpast, aan haar gasten en dus ook aan het concept. Gastheerschap draait voornamelijk om het aanvoelen van je gasten. Als gastheer ben je een kameleon, je past je aan.

Bij Mossel & Gin nemen ze bewust niet de jassen aan en wordt je niet naar je tafel gebracht, een keuze in het concept. Bij Pasta e Basta zijn de gastheren & -vrouwen niet alleen aanwezig wanneer het moet en houden ze zich verder op de achtergrond, nee zij treden juist in de voorgrond door te zingen. Hetzelfde geldt bij restaurant Athene, hier draait het juist om het beleven van de gastheer, natuurlijk naast lekker eten.

“Gastheerschap pas je niet één op één toe in een restaurant maar word bepaald door het type gasten die jij graag ontvangt en is een verlengstuk van je concept”.

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.