Over het ontbijt: niets nieuws onder de zon maar toch weer zo’n aha momentje…

Marjolein van Spronsen schrijft over haar ervaring met ontbijten in hotels. Kiest het hotel voor een onbeperkt buffet, of wellicht een uitgebreide menukaart?

Laatst hebben we in Frankrijk bij een hotel weer eens een andere aanpak van het ontbijt gezien. Een vaak te lezen klacht in reviews gaat over de hoge prijzen die hoteliers voor het ontbijt vragen. Reizend door Frankrijk zijn wij bijvoorbeeld prijzen van € 20,- tot € 35,= voor een ontbijtje tegengekomen. Dit terwijl een fransman regelmatig alleen een grote kop koffie en wat vers stokbrood met confiture en lekkere boter wil eten. De eigenaren van ‘Le Pré du Moulin‘ in Serignan du Comtat zijn ook tot die conclusie gekomen…. Zij bieden hun gasten de ontbijt items op een aparte menukaart aan, met ruim voldoende keuze. Je betaalt per item en kunt zelf bepalen hoe duur je het maakt. Voordeel bij deze werkwijze is dat de gast volledig zelf de keuze kan maken en het hotel toch ontbijt op een hoog niveau kan serveren. Het restaurant van ‘Le Pré du Moulin’ heeft 1 Michelin ster.

Natuurlijk is dit niets nieuws onder de zon, in veel hotels wereldwijd heeft men een ontbijtmenu waarbij je zelf kunt bepalen wat je eet en hoeveel je eraan uitgeeft. Serveert men wel een buffet of uitgebreid ontbijt voor een vaste prijs, dan hebben gasten altijd nog de mogelijkheid om bij ontbijt- en lunchadresjes in de buurt van het hotel te gaan eten. Dat zie je vaak gebeuren, wat een verlies van omzet betekent….

Heeft uw hotel een uitgebreid buffet of serveert u een uitgebreid ontbijt aan uw gasten voor een vaste prijs? Check uw commentaren eens op internet, Tripadvisor, Iens, Zoover etc. en praat er eens over met vaste gasten. Misschien komen ze wel voor het uitgebreide buffet en is dit voor jou als horecaondernemer de mogelijkheid om ‘overvloedige luxe’ als laatste herinnering mee te geven? Maar het kan ook zijn dat u uw gasten een plezier doet met een menukeuze in het ontbijt. De gasten gaan vaak gedachteloos zitten ontbijten zonder er bij na te denken. Als je dus alle items apart gaat vermelden, kan het best wel eens zo zijn dat je vooral met verse jus, cappuccino’s en espresso’s vaak over het bedrag heen gaat. Ik vermoed dat het in ieder geval minder foodwaste veroorzaakt als alle gasten dat eten wat ze bestellen….

De eigenaren van ‘Le Pré du Moulin’ krijgen in ieder geval positieve reacties op hun initiatief. Trouwens, als je ooit in de buurt van Orange in Zuid-Frankrijk bent, er wordt heerlijk gekookt bij ‘Le Pré du Moulin’. De ‘Suprême de Saint Pierre aux champignons’ (zonnevis) was echt zalig en ook de ‘Soufflé chaud au Grand Marnier’ en de ‘Croustillant de petits fruits et crème légère’ waren top klaargemaakte nagerechten!

Marjolein van Spronsen, Marketing en communicatie bij Van Spronsen & Partners horeca-advies

nl.linkedin.com

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.