Over gebaren gesproken…

Lennert Rietveld over het aanwijzen van gerechten met de pink, zo’n klein gebaar wat je met enige regelmaat tegenkomt in de horeca. Na een scene in het satire-programma Draadstaal kan dat eigenlijk echt niet meer!

In het satire-programma Draadstaal kwam een scene voor waarin de ober het eten aanwijst en vervolgens zijn pink niet alleen heel dicht erbij laat komen, maar de pink er vol insteekt. Vervolgens loopt de ober terug naar de pas ondertussen zijn vinger rustig en volledig aflikkend. Dit herhaalt zich bij ieder gerecht.. De gast in het programma vraagt uiteindelijk indringend om er mee op te houden….. De pink in het eten moet verdwijnen, echte verhalen werken veel beter.

Voor horeca-gasten in het echte leven moet dit fenomeen herkenbaar zijn. Het lijkt een overblijfsel uit te sjiek neergezette topzaken. Het kan, na draadstaal, echt niet meer. Bij de huidige down-sizing trend zien we deze pink gelukkig veel minder maar bij een diner voor vier in een sterrenzaak in Gelderland, overkwam het ons weer eens.

De gastheer in kwestie had een amuse met 6 soorten gevulde artisjok blaadjes, dus de pink ging mooi het bord rond. Ons gezelschap hield het niet meer en schoot vol in de lach bij de derde artisjok.. Dat vroeg om uitleg, waarbij de ober zich gelukkig niet teveel aangesproken voelde en daarna zijn pink achterwege liet.

Later op de avond bij de kazen, kwamen we met hem in gesprek en het bleek de zoon van de eigenaren te zijn (chef-kok en gastvrouw) die vroeger dit vak helemaal niet in wilde. Vanuit een heel andere opleiding (dan de hotelschool) is hij uiteindelijk tot inkeer gekomen en werkt nu zijn weg omhoog in het bedrijf. Ondertussen kregen we 3 soorten kazen uit de ‘kaas-kar’ die hij persoonlijk voor ons selecteerde in overleg. Alle kazen (stuk of 20) kregen we keurig uitgelegd. Het gesprek met hem maakte de avond compleet, zodat we een inkijkje kregen in het familiebedrijf en zijn (laat) ontdekte passie. De rest van de brigade was prima en we voelden ons thuis. De pink kan daar voorgoed achterwege gelaten worden! Laten we zeggen dat de pink een mooi humoristisch object kan worden uit wat-eens-was en dat echte verhalen nu, meer dan ooit, nodig zijn om dit type prachtige familiebedrijven nieuw te ontdekken!

Voor deze blog deed ik mijn inspiratie op bij Het Koetshuis in Bennekom, waar we van het uitgebreide verrassingsmenu met bijpassende wijnen mochten genieten. Heerlijk buiten zitten met amuses (ondanks pink) en erg lekker binnen gegeten (met het verhaal bij de kazen): ‘Een echte aanrader’ (gejat uit culinaire gidsen) maar zeker ook zo ervaren…..

Lennert Rietveld, senior adviseur Van Spronsen & Partners horeca – advies

Linkedin

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.