Ouderwets, maar zo gezellig!

30 januari 2019 – Vera Rauwerda blogt over dat zij ouderwetse maar zeker erg gezellig concepten ziet ontstaan in de horeca.

Ouderwets, maar zo gezellig!

Rummikuppen, mens-erger-je-niet en midgetgolf, voor de millennials spelletjes die je associeert met je jeugd. Samen met opa en oma gezellig een spelletje spelen! Toch zien we deze spellen/sporten steeds vaker terugkomen in een volledig nieuw jasje en in combinatie met horeca. Zo zijn er steeds meer bars en eetcafés die spelletjes in de kasten hebben liggen met als grote voorbeeld de Randolph Gaming Pub in Montreal, Canada waar gasten kunnen kiezen uit meer dan 1500 spelletjes. Daarnaast worden de Arcade games ook weer steeds populairder!

Laatst bezocht ik op een zaterdagmiddag samen met twee vriendinnen ‘Mooie Boules’ in Amsterdam, een combinatie tussen een foodhall??? en het spel Jeu de Boules. Met verschillende speciaal bieren op de tap voelde het al snel als een modern café. In het pand bevonden zich ook een drietal foodstands met verschillende gerechten. Via een tablet leg je je keuze vast en wanneer de bestelling klaar is ontvang je een sms’je en kun je het ophalen bij de desbetreffende foodstand.

Na wat gegeten te hebben besloten we te gaan boulen. Gelukkig hadden wij van tevoren gereserveerd want de hele dag waren alle banen bezet. Je reserveert een baan voor een blok van 45 minuten voor 10 euro. Nu moet ik toegeven dat 45 minuten voor ons lang genoeg was, zo uitdagend vonden wij het spel ook weer niet. Maar de grote groepen om ons heen hadden enorm veel plezier! In de tijd dat wij aan het spelen waren, zagen we verschillende groepen voorbijkomen. Zo waren er vriendengroepen die met zijn allen een biertje deden en zich daarna aan het spel waagden. En zagen we verschillende families die besloten hadden oma mee te nemen om te Jeu de Boulen. Toch denk ik dat de voornaamste doelgroep jongeren is en in de avonduren het pand vol staat met jeugd. Mooie Boules zorgt er in ieder geval voor dat het spel Jeu de Boules weer vaker gespeeld wordt.

Afgelopen jaren zagen we vergelijkbare concepten waarbij oude sporten/spellen uit het stof werden getrokken en in een nieuw jasje werden gestoken. Eerder schreven mijn collega’s over ‘Royal Palm Shuffleboard club’ in Chicago. Een groot oud pakhuis waar men tegen elkaar het spel shuffleboard kan spelen, een spel dat vooral bekend is onder gepensioneerden die het spelen aan boord van cruises. ‘The Flight Club’ in London is een ander voorbeeld van een concept waarbij de focus wordt gelegd op een bepaald spel, in dit geval darten, met horeca als bijzaak. En bij ‘The Four Thieves Pub’ kun je tegen elkaar racen!

In Nederland zien we inmiddels al verschillende concepten voorbijkomen, zoals de ‘Daily Social’ in Amsterdam waarbij het spel Pingpong centraal staat. Het bezoek aan Mooie Boules heeft me nieuwsgierig gemaakt naar vergelijkbare concepten! En ik kan mij voorstellen dat bars die nu niet zo goed lopen door het introduceren van één van bovenstaande concepten een totaal andere doelgroep gaat aanspreken.

Contact

Vera Rauwerda, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Vera is te bereiken via e-mail op verarauwerda@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.