Ouderwets, een nieuwe trend?

26 september 2011 – Net terug van een vakantie in Amerika met een koffer vol ideeën. En als ik iets heb gezien in Amerika is het met name de hang naar “being spoiled the old-fashioned way”. Ook in Amerika zien we dat de economische crisis in de horeca hard aankomt. Het lijkt echter wel dat dit de Amerikaanse horecaondernemer inspireert om zijn gasten extra te verwennen als men uit eten gaat. In diverse restaurants hebben wij een hang naar ouderwetse luxe gerechten gezien, zoals steak tartare, steak Stroganoff,  en bijvoorbeeld Baked Alaska. Het bereiden van gerechten aan tafel geeft een extra dimensie aan het uit eten gaan.

Daarnaast is er zoals bij ons ook een opleving in streekgerechten. In Washington is de America Eats Tavern onlangs geopend. Hier serveert chef José Andrés ouderwetse Amerikaanse gerechten in moderne stijl. Dus ook de Peanut butter and Jelly sandwich, geserveerd met Foie Gras.  

De steak Stroganoff deed ons denken aan kalfsvlees met appeltjes geflambeerd in calvados, een gerecht wat zo’n dertig jaar geleden regelmatig op de kaart stond. Deze “préparations à la table” zijn in de Franse bistrots nooit echt weggeweest. Zo is de serveermethode van de Indiase Curry bij La Coupole  in Parijs bijna bepalend voor je keuze. En de keuze uit de diverse gebakjes bij het nagerecht “Gâteau du jour” is zo ouderwets maar mijn dochters willen er elke keer voor terug!   

Marjolein van Spronsen, www.horecatrends.com en www.spronsen.com

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.