Nut en noodzaak van een leisurevisie

21 maart 2019 – Niek Timmermans blogt over het nut, of beter gezegd, de noodzaak van een leisurevisie. Waarom je niet vanuit wensdenken voorzieningen neer moet zetten, maar vanuit een gezonde afstemming van vraag en aanbod moet redeneren.

Nut en noodzaak van een leisurevisie

Veel gemeenten hebben te maken met een toename van het aantal aanvragen en nieuwe initiatieven op het gebied van leisure. Tegelijk neemt door veranderend consumentengedrag ook de vraag naar leisurevoorzieningen toe. Maar voor welke voorzieningen is nog ruimte in de markt? Hebben die nieuwe initiatieven wel bestaansrecht? Een leisurevisie biedt antwoord op deze vragen.

De lijst met leisurevoorzieningen is lang; van attracties (pretparken, dierentuinen, etc.) tot het brede aanbod aan actieve leisure (bowlen, karten, trampolineparken, etc.). Van entertainment (bioscopen, casino’s, arcades) tot concepten in de sportieve recreatie (golfbanen, skihallen, zwembaden). Ook ontspanning met sauna- en thermencomplexen vallen onder de leisure ‘paraplu’. Met telkens nieuwe vormen van leisure (bijvoorbeeld VR-gaming of nieuwe klimconcepten) wordt de lijst ook steeds langer.

Iedere voorziening heeft zijn eigen doelgroep en zijn eigen verzorgingsgebied. Een zwembad heeft een brede doelgroep en richt zich meer op de lokale markt, waar een pretpark zich specifiek op kinderen en jongeren richt, met een regionaal of soms zelfs landelijk verzorgingsgebied. Bij het opstellen van een leisurevisie kijken we naar de gezonde verhouding tussen vraag en aanbod binnen het verzorgingsgebied van een voorziening. Een leisurevisie geeft daarmee specifiek aan voor welke voorziening ruimte bestaat voor uitbreiding en voor welke types uitbreiding niet gewenst is. Dat is van belang omdat er gevaar schuilt in het geloof in de maakbare markt. Vanuit wensdenken wordt weleens gedacht dat voorzieningen hun eigen vraag zullen creëren. In de praktijk is dit, ook op grote schaal, al meermaals mis gegaan (denk aan Miracle Planet, Dutch Water Dreams, Yumble Roermond).

Door het aanbod op een goede manier af te stemmen of de vraag en dus behoefte in de markt komt duurzame ontwikkeling tot stand. Een Leisurevisie geldt hiermee als toetsingskader voor  nieuwe initiatieven en biedt daarbij handvatten voor acquisitie van voorzieningen die ondervertegenwoordigd zijn. Het uiteindelijke doel is een goed voorzieningenniveau van leisure in de gemeente, dat is afgestemd op de aanwezige vraag.

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.