Nog een kamer over om uit te ontsnappen?

12 februari 2016 – Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, heeft vorige week een brancheboekje ‘De Escape Room in beeld’ gepubliceerd. In deze blog zijn persoonlijke visie op de mogelijkheden van de Escape Rooms.

De gedachte is interessant; een ruimte in je horecabedrijf over en daarin een Escape Room beginnen. In een tijd dat de investeringen in luxe leisure-experiences met grootschalige attracties toenemen en waarin iedereen thuis op de bank goedkoop voor jaren aan series, films en games binnen handbereik heeft, is het juist een ‘simpel’ live-spel element dat hele groepen volwassen Nederlanders weet te boeien. Die groep wil dus van de bank afkomen en gezamenlijk een escape spel spelen…

Het moet de spanning zijn; De kamers hebben griezelige thema’s en zitten op gekke plekken door het hele land. Al die puzzels en raadsels zijn verslavend. Er is een echte Escape-scene van mensen die zoveel mogelijk kamers willen bezoeken en een goede ‘escape’ tijd willen scoren. Bij de eerste escape room van Nederland (Bunschoten) hebben ze zelfs een professionele trailer bij hun ‘Meisjeskamer’, waarin een klein meisje in een akelige kamer terecht is gekomen. Goed gedaan en best eng om naar te kijken.

De escape rooms zijn ontstaan vanuit de gedachte een live-game te maken. Ze worden ontwikkeld in relatief kleine ruimtes. Dat maakt het interessant voor ontwikkeling op heel veel locaties (oude kantoorpanden, kastelen, forten). Daarbij is de investering beperkt waardoor ze als paddenstoelen uit de grond komen. Is het een oplossing voor moeizaam draaiende partycentra? Of misschien een goed idee voor discotheken?

Hoeveel creatieve mobiele kamers zijn er wel niet te bedenken op festivals? Op de Escape Room Convention 2016 in Amsterdam spreekt de Japanse onderneemster Tamami Kawakata die stadions vult met Escape-evenementen voor 2.000 mensen. Ik ben benieuwd of hier ook de link wordt gelegd met #VirtualReality zoals in dit artikel op horecatrends. Is dit trouwens niet de opmaat naar het eerste Escape Festival van Nederland? Ik zie het helemaal voor me: mobiele food-trucks en Escape Rooms en een paar gezellige deejays.

Maar ik vermoed dat er ook een aantal horecaondernemers nu bezig is met ideeën richting een Escape Room…

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.