Nieuwe hotspots: alleen een hip interieur of meer dan dat?

22 mei 2017 –  David Maartense blogt over de aandacht van ondernemers voor het interieur. Mooie ontwikkeling, vergeet alleen niet het gastvrije personeel en de goede producten.

Onlangs besloten mijn vriendin en ik na een filmpje te hebben gepakt in de bios nog een drankje te gaan doen. We wonen in Amsterdam dus er zijn altijd wel nieuwe restaurants en barretjes die we kunnen bezoeken, barretjes die de ambitie hebben om de stad te veroveren en er klaar voor zijn om de nieuwste hotspot van de stad te worden. Voor ons viel de keuze deze avond op een bar in Amsterdam-West, vorig jaar geopend en qua interieur helemaal van deze tijd.

Bij binnenkomst in deze nieuwe zaak geen ontvangst, niemand die ons opving en een mooi tafeltje aan kon wijzen om te gaan zitten. Eenmaal een plek gevonden lag er een smerige drankenkaart op tafel waar spelfout na spelfout inzat. Verkeerde lettertypes, soms groot, soms klein. Het klopte simpelweg niet. Voor ons maakte het uiteindelijk niet veel uit, na 15 minuten gezeten te hebben zonder geholpen te worden zijn we weggegaan.

Hippe interieurs

Dit gebeurt natuurlijk niet overal. Er zijn genoeg horecazaken waar het wel op en top geregeld is. Het is alleen wel iets wat ik vaker tegenkom. Nieuwe spelers op de markt die het liefst zo snel mogelijk de nieuwste hotspot van de stad willen worden waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het interieur. Restaurants en bars worden ingericht met de meest hippe vintage meubels waarbij kosten noch moeite worden gespaard. De focus ligt dan voornamelijk op het uiterlijk en de uitstraling van de zaak, waardoor het lijkt alsof gastvrij personeel of kwalitatief goed eten in de vergetelheid raakt.

En dat is jammer voor de gast die naast het hippe interieur ook behoefte heeft aan iemand die kan uitleggen welk glas wijn goed bij het eten past. In mijn ogen is een hotspot creëren meer dan alleen een ontwerpbureau aannemen, tienduizenden euro’s uit te geven aan interieur en vervolgens wachten tot de gasten binnendruppelen. Op de korte termijn zal iedereen je zaak zeker weten te vinden. Op de langere termijn zal het gedeelte dat behoefte heeft aan een hoger service niveau afvallen. Veel gasten gaan toch liever voor een plek waar het eten altijd goed is, waar de barman/barvrouw je nog altijd met een glimlach begroet en waar ze weten wat jij het liefst drinkt. De plek waar je je thuis voelt.

In het kort: interieurs waar veel zorg en aandacht heeft ingezeten, heel erg graag! Houd echter altijd in het achterhoofd dat het interieur maar een deel van het bedrijf is. Betrokken personeel en goede producten dragen net zoveel bij aan het creëren van een nieuwe hotspot.

Contact

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.