Nieuwe groeimogelijkheden horeca: Hore-tainment

9 mei 2019 – Guido Verschoor geeft op basis van de cijfers een devies aan horecaondernemers: “let me entertain you!”

Nieuwe groeimogelijkheden horeca: Hore-tainment

In mijn vorige blog over het mogelijke einde van de groei van de horeca schreef ik over de noodzakelijke nuance in  berichtgeving over de horecagroei in grote steden. Bottom line: kijk niet alleen naar het aanbod maar ook naar de ontwikkeling van de vraag.

In de presentatie die ik hierover gaf aan het SSM Retailplatform heb ik laten zien welke conceptuele ontwikkelingen er gaande zijn en welke lessen de retail daar uit kan trekken. Op die ‘lessen’ zal ik in mijn volgende blog verder in gaan, vandaag wil ik het echter hebben over de verdere groeimogelijkheden die er liggen voor de horeca.

De omzet in de restaurant- en fastservice sector bedroeg in 2018 circa 12 miljard, oftewel € 500.000 per bedrijf. Ondanks vele berichten over forse groei van het aantal bedrijven (+17% in 10 jaar) steeg de omzet per bedrijf in deze periode harder (+20%). Daarnaast zien we een ontwikkeling dat consumenten meer overdag de horeca bezoeken en dat de bestedingen in de nachthoreca dalen en daar zien we gelijk de groeikansen.

  1. Ontbijt

Volgens het food service instituut ontbijt 10% van de bevolking minimaal 1 x per week buiten de deuren en van de millennials (leeftijd 20-40) zelfs 20%. Een eetmoment bij uitstek om op in te spelen en ook op de groeiende aandacht voor gezonde voeding.

  1. Hore-tainment

De verschuiving van nacht naar dag/avond is al enige tijd gaande in het bezoekmoment van de horeca. We zien steeds meer concepten die daarop inspelen, in combinatie met een daadwerkelijke toevoeging van een belevingselement (immers doorgaans vaak een loos containerbegrip); Jeu de boules, arcade games, curling, apenkooien, airhockey, hippe horeca bij bowling en foodhallen; kortom de combinatie van leisure met horeca met als rode draad; 100% entertainment! Ik word er blij van. Het devies voor de horecaondernemers van de toekomst luidt van mijn kant dan ook: “Let me entertain you!”

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.