Nap jij al? Of kan ik in jouw hotel al even komen ‘nappen’?

2 mei 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over ‘nappen’ en vraagt zich af of dit de nieuwe wellness rage gaat worden.

Nap jij al? Of kan ik in jouw hotel al even komen ‘nappen’?

Ik heb net van mijn lunch genoten op kantoor en alhoewel ik daarna een korte wandeling heb gemaakt met een collega, zou ik best even kunnen ‘nappen’. Je herkent dat gevoel vast wel! Vanuit mijn voormalige beroep als stewardess weet ik dat zo’n kort dutje prima kan werken.

In de NRC van 7/8 april in het artikel ‘Onze kantoren worden steeds slimmer’ omschrijft de medeoprichter van The Next Web, Boris Veldhuijzen van Zanten, de rustruimtes van hun nieuwe kantoor in Amsterdam: glazen ruimtes met ligbedden waar je een dutje kunt doen. Je kunt hier een ‘espresso-slaapje’ doen, dit is een dutje van zo’n vijfentwintig minuten, voorafgegaan door een kopje espresso. Schijnbaar gaat je wekker ook op het moment dat de cafeïne-kick gaat werken. Ter info: je kunt er ook een ‘sleutelbos-slaapje’ doen. Ik laat deze laatste even aan je eigen voorstellingsvermogen over….. Daarnaast zegt hij in dat zelfde interview: “Een kantoor moet eigenlijk dezelfde functie als een wc of douche hebben. Dat zijn immers toch de plekken waar je op je beste ideeën komt.” Hetgeen mij herinnert aan het initiatief van het Marriott hotel in Irvine, douchedeuren met touchscreen! Misschien ook een idee voor zijn kantoorgebouw TQ in Amsterdam.

In Londen en New York wordt ‘nappen’ steeds populairder! In Londen kun je terecht voor een powernap bij Pop & Rest, hun PopPods zijn de eerste plekken in Londen waar je voor een korte periode kunt slapen, ontspannen en douchen. Je kunt een privé pod vanaf 30 minuten of langer gebruiken. In New York kun je terecht bij ‘Nap York’ waar ze naast een café, yoga en meditatie lessen ook een rust etage hebben met 7 nap pods waar je voor 10 dollar een nap van 30 minuten kunt maken. Natuurlijk zijn er op Schiphol ook al jaren de cabins van Yotelair maar deze moet je voor minimaal 4 uur huren. Recent kwam ik ook deze video tegen in een artikeltje op eHotelier over PrivateDeal, een geautomatiseerd hotel boekingssysteem waarop gasten kunnen opteren voor dagdelen, zowel ’s avonds als overdag.

Allemaal het gevolg van het drukke kantoorleven en de behoefte om ook daarbuiten een heleboel te beleven! Volgens een artikeltje dat ik hierover las, is het kortstondig ‘nappen’ goed voor je gezondheid. De Amerikaanse ‘National Sleep Foundation’ geeft hierin aan dat het je ‘alertheid kan herstellen, prestaties verbeteren en fouten en ongelukken verminderen’. Wetenschapsblogger Eric Barker, die schrijft voor Time, vergelijkt in hetzelfde artikel een nap met ‘steroïden voor je hersenen’.

Alhoewel ik ondertussen al weer over mijn ‘nap’ behoefte heen ben, biedt deze behoefte aan ‘nappen’ door mensen natuurlijk wel kansen voor de hotellerie, want waar kun je nu beter ‘nappen’ dan in een professionele omgeving? Ik ben benieuwd welk hotel de eerste ‘dut’ pods in Nederland gaat introduceren? Lijkt me wel een mooi bordje voor op mijn bureau: ‘ik ben even een espresso-slaapje doen’.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.