Minder faillissementen in hotellerie

24-10-2012 Terwijl het totale aantal faillissementen blijft stijgen, is het aantal horecabedrijven dat bankroet gaat in de eerste drie kwartalen van dit jaar relatief sterk gedaald. Vooral in de hotellerie.

Dit blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl gisteren bekend heeft gemaakt. De horeca telde 412 faillissementen in de periode januari tot en met september. In 2011 was dat in dezelfde periode 14% meer. Het aantal failliete horecabedrijven bereikte dat jaar een recordhoogte. Dit jaar is het aantal cafés en hotels dat faillissement aanvraagt gedaald met 28%. Het aantal restaurants en cafetaria’s dat zijn deuren moest sluiten slonk iets minder.

Volgens Koninklijke Horeca Nedeland (KHN) is de oorzaak van de daling is nog onduidelijk. KHN kan hier ook nog geen antwoord op geven. “Dit is op zich natuurlijk een gunstig signaal, maar voor een verklaring is het nog te vroeg. In deze sector kunnen er tal van oorzaken zijn. Dat vereist eerst een nadere analyse”, aldus woordvoerder Joris Prinssen.

Bij de restaurants en hotels is een duidelijke omzetgroei te zien. Hotels zagen vooral het aantal binnenlandse boekingen in de eerste helft van 2012 toenemen. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011 boekten Nederlanders 10% meer hotelovernachtingen in eigen land, waarvan 15% via veiling- en boekingsites .

Lees meer op Hospitality Management

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.