Meer fooi moet je verdienen

03-02-2015 – Fooi krijg je niet, fooi moet je verdienen. Gek genoeg staat niet iedere horecazaak er voor open. Laatst wilde ik een hoger bedrag pinnen en een ruime fooi geven maar ik kreeg tot mijn verbazing te horen dat het niet mogelijk was om dit in het kassasysteem door te voeren. Pech, want losse euro’s had ik niet op zak.

Hogere fooi

Afgelopen zomer was ik in een restaurant in Amsterdam waar het een stuk beter geregeld was. De bediening was erg scherp, wist ons precies op de juiste momenten te vragen of alles beviel en toen we om de rekening vroegen werd deze snel gebracht. Op onze vraag of we konden pinnen, gaf de ober aan dat de pinbetaling bij de tafel kon geschieden. Met dat hij wegliep hadden wij tijd om te bespreken hoeveel fooi het moest worden, iets wat ik anders ter plekke bij de pinautomaat had moeten bepalen (en in dit geval zou dat lager zijn). Toen de ober terug aan de tafel kwam vroeg hij of we [het bedrag van de rekening] wilden afrekenen, zonder direct het pinapparaat onder mijn neus te duwen, wat bij veel restaurants gebeurt. Hierdoor had ik de ruimte (en sociale druk van mijn tafelgenoot) om de rekening af te toppen tot een rond bedrag. Ik denk dat het personeel van dit restaurant een stuk vrolijker was aan het eind van de avond dan die van de dichtgetimmerde elektronische betaling.

Nog even op een rijtje

  • Zorg dat er de mogelijkheid is om fooi bij te pinnen. De bediening kan niet altijd zelf het bedrag aanpassen. Geef gasten eerst de rekening en breng daarna pas een mobiele pinautomaat naar de tafel. Hiermee creëer je tijd om de fooi te laten bepalen.
  • Vraag vóór je het bedrag intoetst of dit het juiste bedrag is.
  • Eventueel kun je je gasten ook de keuze geven of ze aan tafel willen afrekenen of even mee willen lopen.

Armand Sol – (e)Marketing & communicatie

LinkedIn

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.