Mag jouw Yuri blijven of moet hij naar huis?

16 augustus 2016 – Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over de Yuri’s in de horeca. Wordt jouw Yuri gedoogd of wordt hij of zij ook naar huis gestuurd?

Yuri van Gelder moest het Olympische dorp verlaten vanwege het onder andere nuttigen van alcohol. Hij zou mede hiermee zijn team flink hebben benadeeld. Een discussie die heel Nederland even bezig hield. Zo ook bij ons op kantoor. De één had sympathie voor Yuri en stuurde hem graag direct terug om de ringenfinale te turnen. Anderen waren duidelijk, geen alcohol tijdens het beoefenen van topsport en zeker niet tijdens de Olympische Spelen. Een moeilijke keuze die beide partijen naar de rechter bracht. Yuri werd zoals we allemaal weten niet in het gelijk gesteld en mocht gisteren de ringenfinale niet turnen.

Alcohol drinken ‘on the job’ is iets wat in de horeca ook regelmatig voorkomt. Binnen eigen kringen hoor ik maar al te vaak dat er weleens wordt gedronken op een drukke avond. “Een paar baco’tjes houdt me scherp op zo’n avond” vertelde iemand mij ooit. Dat dit alleen in mijn eigen kringen gebeurt is natuurlijk een illusie. Ik durf met zekerheid te zeggen dat dit in de horeca regelmatig voorkomt. Maar wat doe je met een Yuri op de horecavloer? Zelden hoor ik dat dit soort mensen naar huis worden gestuurd en niet meer mogen presteren.

In geen enkele branche wordt het toegelaten om te drinken op de werkvloer. Een leraar niet, een lasser niet, een sporter niet, maar een horecamedewerker wel? Moet het personeel niet in bescherming worden genomen tegen de overvloed aan drank die om hem of haar heen te vinden is? Het personeel is per slot van rekening verantwoordelijk voor de gasten en moet ook bepalen wanneer een gast genoeg heeft gehad. In mijn ogen gaat dit niet als je zelf ook hebt gedronken. Dat voelt alsof Chef de Mission (Maurits Hendriks) in beschonken toestand Yuri naar huis stuurt omdat die heeft gedronken. Dat is raar.

Ik schrijf deze blog omdat ik nieuwsgierig ben of er wat aan wordt gedaan of dat jouw Yuri wordt gedoogd? Zo ja, ben ik heel erg benieuwd waarom. Ik kijk uit naar de reacties!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.