Maak van kerst een feest voor je gasten, én voor je personeel!

24 december 2018 – De laatste blog voor onze organisatie van Mike Adam. Hij gaat de komende periode afstuderen en werken in de horeca. Wij hebben samen met hem een geproost op zijn toekomst en wensen hem veel plezier en succes! Zijn blog gaat over hoe je de kerstdagen ook voor je personeel een feestje kunt maken.

Maak van kerst een feest voor je gasten, én voor je personeel!

De kerstdagen draaien om lekker eten en een gezellig samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor degenen die moeten werken, zoals ook ik. Van mij wordt er elk jaar weer verwacht dat ik minimaal één avond, in de drukste periode van het jaar, me de hele dag in het zweet sta te werken in de keuken.

Werken tijdens kerst zal voor veel horecamedewerkers niet zo’n probleem zijn. Tenslotte wist je van tevoren dat werken tijdens de feestdagen er bij hoort. Toch is de situatie voor veel bedrijven en werknemers de afgelopen jaren sterk veranderd. Ondanks dat het financieel goed gaat in de horeca is er een stevig personeelstekort wat voor veel personeel resulteert in een hogere werkdruk. Wat kun je als horecaondernemer doen om de werkdruk tijdens de feestdagen dragelijk te houden en het werken leuker te maken?

Een tijdige planning kan een positieve rol kunnen spelen. Het werkt net als bij de privé planningen, er is vanuit de directe omgeving al vroeg een zekere druk, omdat mensen nu eenmaal al weken voor het daadwerkelijke kerstfeest hiermee bezig zijn. Denk aan de vragen als: met wie, waar en wanneer gaan we eten? Eten we thuis of in een restaurant? Je kunt dus als horecaondernemer punten scoren bij je personeel door op tijd een duidelijk plan aan je personeel voor te leggen met daarin de openingstijden en de veronderstelde shifts die men daarin moet draaien.

Buiten een tijdig plan kan er natuurlijk ook in het kerstmenu zelf rekening gehouden worden met de werkdruk. Zo kun je met een vast menu werken in plaats van een keuzemenu. Dit scheelt tijd in de voorbereiding en levert meer efficiëntie op tijdens het meegeven. Ook kun je daar gerechten in verwerken die goed een aantal dagen van te voren voor te bereiden zijn. De afweging van het wel of niet serveren van een lunch op één of beide dagen kan ook sterke gevolg hebben voor de sfeer in de keuken. Een chaotische lunch kan namelijk sterk doorwerken in het nog te draaien diner.

Buiten de afwegingen die hierboven genoemd zijn, is een fatsoenlijk kerstdiner voor het personeel en een stevige borrel na afloop natuurlijk ook erg belangrijk. Dit is tenslotte vaak toch de kortste weg naar het hart van je werknemers.

Persoonlijk ben ik van mening dat werken tijdens kerst ook best een feestje mag zijn. Het is tenslotte niet alleen kerst voor de gasten maar ook voor het personeel. Die hebben zich het hele jaar al het vuur uit de sloffen gelopen voor jou. Dat dit niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van het diner spreekt  natuurlijk voor zich. Maak er dus een feestje van deze kerst, en zorg ervoor dat je personeel ook in 2019 weer voor je door het vuur gaat!

Contact

Mike Adam, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Mike is te bereiken via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.