Personeelskleding, laat medewerkers shinen

3 juli 2017 – Bram Kosterink blogt over representatieve personeelskleding. Ben jij een horecamedewerker die nog in de polo loopt uit 2005? Leg dan stiekem deze blog even op het bureau van je leidinggevende.

Iedereen kent het wel, de enigszins verouderde en strenge regels die worden gesteld aan het personeel. Ik benoem er even een paar, geen zichtbare tatoeages of piercings, netjes geschoren, dames de haren vast, verzorgde uitstraling enzovoorts. Allemaal regels die er voor moeten zorgen dat het personeel zo representatief mogelijk rondloopt. Ze zijn per slot van rekening het visitekaartje van je zaak.

Verkleurde personeelskleding

Als we zoveel eisen stellen aan het personeel is het dan niet meer dan normaal dat we ze ook fatsoenlijke personeelskleding aanmeten? Natuurlijk zijn er genoeg zaken waar het personeel in strakke personeelskleding rondloopt. Dit neemt niet weg dat ik nog vaak in restaurants kom waar het voorheen zwarte polootje inmiddels de kleur grijs heeft gekregen. Dus we stellen zoveel eisen aan het representatief ogen van het personeel maar investeren niet voldoende in fris ogende bedrijfskleding.

Voorbeelden van ‘haute couture’ personeelskleding

Als bedieningsmedewerker voel je je toch wat lekkerder wanneer je in strak ogende personeelskleding rondloopt. Je voelt je dan toch ‘min of meer’ het mannetje en ik geloof zelfs dat je er harder van gaat lopen. Je kunt het ook nog een niveautje hoger tillen. Kijkend naar de culinaire top zien we dat de haute couture de weg heeft gevonden naar de restaurantwereld. Zo lopen de gastheren en –vrouwen bij The Jane in Antwerpen in strakke kleding van G-Star RAW®, speciaal ontwikkeld voor Sergio Herman’s team. Ook bij Joelia in het Hilton in Rotterdam loopt de bediening in fashion kleding. Deze wisselt ook nog eens regelmatig. Per slot van rekening verfris je je eigen kledingkast toch ook regelmatig?

Ambassadeurs

Ambassadeurs creëer je niet door eisen te stellen aan je personeel, je zult er ook wat voor terug moeten doen. Natuurlijk hoort hier een fatsoenlijk salaris bij en goede werktijden, maar personeelskleding is daar ook onderdeel van!

Ben jij een horecamedewerker die nog in de polo loopt uit 2005? Leg dan stiekem deze blog even op het bureau van je leidinggevende/de eigenaar, misschien dat je dan nog deze zomer in een fris overhemd/blouse loopt.

Contact

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.