Kom je laptoppen?

7 december 2022 – Marjolein van Spronsen blogt over het fenomeen, laptoppen! Zijn halve ‘pods’ tegen een muur een oplossing voor irritaties tijdens het werken in koffiezaken?

Kom je laptoppen?

Afgelopen woensdag dronk ik een cappuccino met een vriendin in een gezellige koffiezaak. Terwijl wij genoten van onze koffie kwam er een meisje binnen die rond keek of er nog plaats was. De bedrijfsleidster vroeg voor hoeveel personen en toen ze hoorde voor 1, kwam de vraag “kom je laptoppen?”

Ik ben al wat ouder dus begonnen mijn vriendin en ik tegelijkertijd op te noemen: ik laptop, jij laptopt etc.. Ik zag mij na een dagje thuiswerken al melden dat ik een fijn dagje gelaptopt heb. Het fenomeen van werken in het openbaar heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen en ik vraag me af of we daar blij mee moeten zijn. Ik ben zelfs al een keer getuige geweest van een botsing tussen een laptopper en een gezellig groepje, beetje luidruchtige, vriendinnen. De laptopper begon zich te ergeren en vroeg “dames, kan het iets rustiger? Ik probeer te werken”. Gelukkig waren de meiden niet onder de indruk en reageerde met humor, maar werden wel iets rustiger. Tegenwoordig zie je mensen ook met oortjes in vergaderingen bijwonen. Voor mij een vorm van communiceren waar ik me niets bij kan voorstellen, maar goed.

Een oplossing voor dit soort café taferelen zijn natuurlijk de ‘werk hubs’, ‘werkspots’ of zoals recent in Australië geïntroduceerd: Taskpods. Deze pods geven de mogelijkheid om rustig te werken in een drukke omgeving. We hebben in de loop van de jaren al vaker over dit soort werk gerelateerde ruimten geschreven op horecatrends, recent nog bij de opening van de nieuwste en grootste vestiging van BrewDog in Londen, BrewDog Waterloo. Hier hebben ze ook ruimten waar je samen kunt werken en pods. We hebben zelfs over initiatieven voor powernappen in een grote stad geschreven, zoals de PopPods van Pop & Rest in Londen.

Terug naar het meisje dat kwam laptoppen. Zij werd dus neergezet aan een gezamenlijke tafel naast iemand die met oortjes in zat te vergaderen. Wij zaten het een beetje te volgen en vroegen ons af of dit soort kleinere koffiezaken waar op dat moment ruim 10 personen met een laptop zaten, niet beter, kleine open pods tegen muren kunnen creëren in plaats van gezamenlijke tafels? Met schotjes ertussen zodat je elkaar niet stoort. Misschien zijn er al zaken waar dit gebeurd, het lijkt ons in ieder geval een prima oplossing voor de concentratie!

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

 

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.