Is een cashloze horeca wel zo gastvrij?

12 april 2019 – Bart van Beest blogt over gastvrijheid inzake het betalingsverkeer. Natuurlijk begrijpt hij de veiligheidsreden waarom horecaondernemers overgaan tot het niet meer accepteren van contant geld maar hij vraagt zich wel af of het wel zo gastvrij is ten opzichte van sommigen groepen in onze samenleving.

Is een cashloze horeca wel zo gastvrij?

Een tijdje geleden genoot ik met een aantal goede vrienden van een gezellig etentje in Leidschendam. Na een flink aantal drankjes besloten wij om de rekening te vragen, waarna iedereen zijn fooi van die week op tafel legde. Echter, tot onze grote verbazing was het niet mogelijk om met contant geld te betalen. Alleen pinnen dus, aangezien een aantal van ons in de horeca bijklust vroegen wij de eigenaar om de reden hiervan.

De eigenaar legde ons uit dat hij om veiligheidsredenen had besloten om in al zijn zaken geen contant geld meer aan te nemen en alleen maar pin te accepteren. Logisch vanuit deze gedachte maar toch vraag ik me af of we hier als maatschappij wel naar toe moeten? Natuurlijk is veiligheid, een belangrijk aspect voor horecaondernemers. Omdat horecazaken vaak in de avonduren open zijn kunnen ze een gemakkelijker doelwit zijn voor het criminele milieu, zeker na de verdwijning van de nachtkluis bij banken. Door de verdwijning van contant geld verminderd deze ‘aantrekkelijkheid’, toch is er een hele grote groep in Nederland die daar niet op zit te wachten.

Bijvoorbeeld laaggeletterden, waarvan we volgens de stichting Lezen & Schrijven er in ons land zo’n 2,5 miljoen hebben, hebben hier soms moeite mee. De Nederlandsche Bank heeft hier al eerder haar zorgen over uitgesproken. Digitaal betalen is voor deze groep een enorme opgave, niet zozeer omdat ze het niet kunnen maar omdat het ze onzeker maakt. Hierdoor mijden ze dit soort situaties liever. Contant geld is visueel en nu eenmaal makkelijker te begrijpen, blijkt uit een reportage van de NOS. Datzelfde probleem geldt trouwens ook voor sommige ouderen, ook deze groep heeft nog steeds moeite om met de pinpas te betalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 6 op de 10 ouderen nog steeds met contant geld betaald en ook wil betalen.

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel van de horeca, maar hoe gastvrij ben je als je contant betalen weigert? Zoals hierboven blijkt sluit je immers een deel van onze bevolking buiten. Ik heb veel begrip voor de keuze van de ondernemer om voor veiligheidsredenen betalingen met een pinpas te prefereren maar om contant geld helemaal niet meer te accepteren?

Wil je als ondernemer echt zo min mogelijk gasten contant laten betalen probeer ze dan te stimuleren om te pinnen. Dit kan bijvoorbeeld door uw personeel te laten vragen of gasten willen pinnen. Zorg in dat geval dat u en uw leidinggevenden hierin het goede voorbeeld geven. Of probeer in zoveel mogelijk uitingen, zowel intern als extern, aan te geven dat pinnen de voorkeur heeft. Pinnen ja graag! En natuurlijk zullen mijn vriendengroep en ik dan ook gewoon pinnen.

Contact

Bart van Beest,  junior online marketeer bij van Spronsen & Partners horeca-advies. Bart is te bereiken via email op bartvanbeest@spronsen.com en telefonisch op 071 541 8867.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.