Investeren kun je leren? Investeren moet je leren.

14 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring die ze had in een hotel waar ze zakelijk ging slapen, dat net helemaal vernieuwd was en totaal geen rekening had gehouden met digitalisering wat leidde tot problemen.

Investeren kun je leren? Investeren moet je leren.

Recent was ik voor dit mooie vak onderweg in Nederland en moest ik overnachten. Het was redelijk last minute dus het was even speuren voor een hotel met een goede prijs-kwaliteit. Uiteindelijk vond ik een kamer die er supernieuw uit zag in een hotel van een merk waar ik nog nooit verbleven had, leuk dacht ik! Geboekt.

Het begon met een bericht via de boekingssite de volgende dag dat het enkel mogelijk is tussen 14.00-19.00 uur in te checken, dat was voor mij helaas niet mogelijk. Geen probleem kreeg ik te horen, dan zouden ze mijn creditcard wel van te voren belasten en me laten weten waar ik de sleutel kon vinden. Bij die laatste opmerking kwamen er bij mij al vraagtekens op maar ze zouden me het op de dag van check-in even laten weten. Prima.

De dag kwam en om 17:30 dacht ik opeens, ojee ik heb niks gehoord, toch maar even bellen. “O ja dat was ook zo” was de reactie aan de telefoon. Maar geen probleem, ik had kamer 3 en de sleutel werd onder de mat gelegd. Ik wist niet wat ik hoorde.

Kijk, bij een oud, klassiek hotel verwacht ik wel eens wat oudere methodieken en tradities die ik al een tijd niet meer heb gezien. Maar de kamer (die ik inderdaad binnenkwam met de sleutel die onder de doorzichtige deurmat lag) die ik geboekt had was hartstikke modern en up to date. Er was duidelijk net geïnvesteerd in een compleet nieuwe kamer. Een klein hotel, een locatie die niet 24/7 bemand is en net helemaal nieuw is neer gezet (na 2020) – een grotere kans voor een geautomatiseerd hotel kan ik niet bedenken.

Een simpele optelsom van mijn ervaring: onzekerheid over hoe ik mijn hotelkamer in zou komen, zelf achteraan moeten bellen, een relatief onveilig gevoel door dat die sleutel daar uren in het oog heeft gelegen en dat allemaal terwijl mij een uitstekende kamer werd geboden voor een hele goede prijs.

Dezelfde optelsom als dit hotelletje geautomatiseerd was geweest: geen personeelskosten kwijt aan alle communicatie met mij als gast over deze constructie, enkel schoonmaakkosten en als gast kan ik inchecken wanneer ik wil met een code of QR waar de hotelier niet naar om hoeft te kijken.

Een gemiste kans op deze toch forse investering, ik zou niet weten waarom een ondernemer van een dergelijk hotel niet kiest voor deze digitale oplossingen. Meer zekerheid met betrekking tot betaling voor de ondernemer, meer zekerheid en vrijheid voor de gast.

We kunnen enkel concluderen dat investeren iets is wat je moet leren.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.