Inspiratie uit Toscane

Bram Kosterink is tijdens zijn vakantie in Italië gestuit op een mooi blurring concept: een trattoria / slager / wijnbar. Met een wand vol ‘wine serving systems’ waar je je eigen wijn kunt tappen met als maat: een proefglas, een halfvol glas en een vol glas. Veel van zijn collega’s zouden zo’n concept graag bezoeken!

Misschien wel één van de lastigste kaarten om samen te stellen, de wijnkaart. Naast je huiswijn en je banqueting wijn moet de kaart uiteraard worden aangevuld met een paar mooie flessen, het liefst natuurlijk allemaal wijnen waar wat op te verdienen is. Als je na deze moeilijke keuzes de beslissing hebt genomen welke flessen op de kaart komen, dient er nog gekeken te worden of je wijnen en welke per glas gaat schenken en hoeveel wijnen. Dit alles doe je om je gast zoveel mogelijk tegemoet te komen in zijn of haar wensen. Wijnen per glas schenken heeft zoals je wellicht weet zijn nadelen, helemaal wanneer de verkoopaantallen niet uitmuntend zijn. Zo zal je zo nu en dan een halve fles leeg moeten gooien, daar gaat de winst zie ik je denken!

Er zijn al fantastische systemen op de markt die de houdbaarheid van een fles verlengen. Deze systemen zijn echter vaak kostbaar en worden soms niet op de juiste manier gebruikt. Tijdens mijn vakantie in Toscane, Italië kwam ik terecht in een fantastisch (wijn-)bar/trattoria/slagerij. Door de gehele zaak stonden ‘wine serving systems’ met allerlei verschillende, uiteraard Chianti, wijnen er in. Deze systemen houden de wijn op de juiste temperatuur en vullen de flessen met gas waardoor ze tot wel 3 weken na opening nog drinkbaar zijn. Het leuke aan deze systemen is dat je verschillende maatjes kunt instellen waardoor je nooit te veel inschenkt. De wijn was te tappen in drie verschillende maatjes, een proefglas, een half glas en een vol glas. Het systeem dat wij hier zagen had een extra toevoeging die voor mij totaal nieuw was. Bovenin de ‘wijnklimaatkast’ kon je een pasje steken, boven elke maat stond een bedrag. Vol verbazing liep ik naar de bar om te vragen hoe het systeem werkt. Bij de bar kun je een pasje krijgen welke je kunt opladen met verschillende bedragen vanaf € 5,=. Met je pas en glas kun je vervolgens door de hele zaak lopen om vervolgens in ieder gewenst ‘wine serving system’ je pas te steken en je glas te vullen met een bepaalde wijn. Zo heb ik er voor gekozen om van meerdere wijnen het proefglas te nemen, circa € 0,50 per glas. Uiteindelijk had ik nog € 0,04 op mijn pas staan en zelfs hiervan bleek ik nog wijn te kunnen halen, het systeem gaf mij precies voor € 0,04 aan wijn, letterlijk 1 druppel, dat is toch fantastisch!

Voor een wijnbar in Nederland lijkt me dit een geweldig systeem. Ten eerste is het hartstikke leuk voor de gast om zo door je zaak te lopen, ten tweede heb je minder personeelskosten want de gast schenkt zijn of haar eigen glas in en ten derde schenk je nooit te veel, is je wijn langer houdbaar en denk ik zelfs dat het je wijnverkoop positief zal beïnvloeden. Laat u mij even weten wanneer dit systeem bij je in de zaak komt, want ik zal de eerste zijn die de wijnen komt proeven!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies

Linkedin

 

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.