Innoveer je personeelstekort de deur uit!

7 januari 2019 Lennert Rietveld vraagt zich in deze blog af of mensen in de horeca willen werken in een bedrijf waar alles al jaren hetzelfde gaat of in een bedrijf waar zaken worden aangepakt, vernieuwd en verbeterd?

Innoveer je personeelstekort de deur uit!

Tijdens een recente trendpresentatie over innovaties in de horeca voor een groep ondernemers stond het personeelstekort centraal. Eén van de zaken die we toen hebben laten zien is dat innovaties het bedrijf aantrekkelijker maken voor medewerkers en nieuw personeel. Ondernemers kunnen dus door te innoveren twee vliegen in een klap slaan: bestaande medewerkers aan zich binden én makkelijker nieuwe medewerkers aantrekken.

Verkeerd social media kanaal gebruiken om nieuw personeel te bereiken

Zo kwamen we erachter dat veel ondernemers zich richten op jonge mensen bij het werven voor nieuw personeel. Maar bij de vraag welke sociale media kanalen daar dan voor gebruikt worden, kwamen de meeste ondernemers niet verder dan Facebook. Dat terwijl Facebook juist het aflopende medium blijkt te zijn bij de jongeren. De jongere volwassene zit meer op Instagram en Snapchat. Geen van de ondernemers was hier actief mee bezig en hadden dus ook geen idee hoe ze deze kanalen moeten gebruiken. Door echter samen te werken met je eigen jongere personeel kunnen die sociale media kanalen wel worden ingezet. Hierdoor zet je je bedrijf beter op de kaart en bind je je medewerkers aan het bedrijf! Bijvangst is dat nieuw personeel makkelijker te bereiken is…

Door te innoveren in de marketing en communicatie zet je het bedrijf beter neer in de marketing en kun je de juiste doelgroep bereiken bij nieuwe vacatures.

Verbeter de communicatie

Gebruik maken van online personeel-systemen voor het communiceren van roosters, werktijden en bijhouden uren zorgt voor grip op de personeelskosten. Door die innovaties in te zetten in de operationele bedrijfsvoering zorg je tevens voor strakkere en betere communicatie. Apps als Nostradamus of Linda zorgen voor meer inzicht in de dagelijkse kosten en maken goede dagelijkse communicatie mogelijk. Geen roosters op papier en lange stiltes meer. Communiceren via een App-groep zorgt voor sociale binding met je personeel. Door dit soort innovaties, zorg je voor een meer sexy werkomgeving.

Stel jezelf eens de vraag: willen mensen in de horeca werken voor een ondernemer en bedrijf waar alles al jaren hetzelfde gaat (of niet gaat?) of willen mensen werken in een bedrijf waar zaken worden aangepakt, vernieuwd en verbeterd?

Contact

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.