Hotel Rules! Maar voor hoe lang?

13 december 2018 – Mike Adam blogt over de spin-off van het programma House Rules NL: Hotel Rules. Heb je als deelnemend hotel hier baat bij, of is het vooral leuke televisie voor de kijkers en producent?

Hotel Rules! Maar voor hoe lang?

Eind november kondigde televisiezender Net5 een spin-off van het programma House Rules NL aan. Het programma, Hotel Rules, draait op het principe dat vijf koppels elkaars hotel of Bed & Breakfast rigoureus gaan verbouwen. De koppels kennen elkaar niet en krijgen niet meer dan een paar do’s and don’ts van de eigenaren als leidraad voor de verbouwing. Uiteindelijk bepaalt een vakjury wie er met de hoofdprijs van € 25.000 euro vandoor gaat. Maar wat levert deelname nou daadwerkelijk op voor een hotel?

Het fenomeen dat hotels het design van hun kamers uit handen geven is niet nieuw. In 2015 liet Van der Valk Tiel al een glazen hotelkamer ontwerpen door Jaspes Spigt en werd in het kader van het feit dat Vincent van Gogh 125 jaar geleden was overleden er een pop-up suite in het Amstel hotel geopend. Een recenter voorbeeld is een hotelkamer in Hotel Riche in Boxmeer, daar liet eigenaar Sven Janssen een kamer inrichten naar het van Gogh schilderij ‘De Slaapkamer’.

Toch is er een belangrijk verschil aan te merken met programma’s zoals Hotel Rules. Hotels die hun kamers extern willen laten ontwerpen doen dit voornamelijk om de ervaring van gasten in hun kamer te vergroten. Zij zoeken hier specifiek ontwerpers voor uit. Indien nodig kunnen extra wensen vanuit het hotel op deze manier ook makkelijker worden ingepast. De uiteindelijke motivatie zal zijn om bijzondere kamers aan te bieden en op de langere termijn meer resultaat te halen op de kamers. De motivatie van de deelnemende hotels vind ik als horeca adviseur lastiger te begrijpen. Natuurlijk, er staat een prijs van € 25.000 op het spel, en de naam van het hotel komt veelvuldig in beeld wat op korte termijn naamsbekendheid voor het hotel oplevert. Maar indien er niet gewonnen wordt, heeft het je als ondernemer bij voorbaat een fikse investering gekost en is het nog maar de vraag of het op de langere termijn iets op gaat leveren.

De motivatie van het koppel dat jouw hotel onderhanden neemt is in dit geval volgens mij van ‘levensbelang’. Zijn zij er op uit om jouw hotel kamers daadwerkelijk mooier en rendabeler te maken? Of ligt de focus vooral op zichzelf en het winnen van de wedstrijd? En ben je als hotel ondernemer bereid het risico te lopen op de langere termijn waarde te verliezen op je kamer?

In het verleden hebben onze collega’s van Van Spronsen & Partners horeca – administratie, de ondersteunende administratie gedaan tijdens het programma “Mijn tent is top”. Niet veel deelnemers wisten van hun concept een succes te maken. De vraag is dan ook wie er uiteindelijk baat gaat hebben bij het nieuwe televisieformat, de koppels van de deelnemende hotels, de kijkers of de televisieproducenten? Ik vermoed vooral de laatste twee!

Contact

Mike Adam, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Mike is te bereiken via e-mail op mikeadam@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.