Horecabril

23 juli 2019 – Guido Verschoor geeft zijn visie op de binnenstad bekeken door zijn horecabril.

Horecabril

Zoals bekend kampen veel Nederlandse steden met leegstand in de binnenstad. Door het omvallen van grote winkelketens als V&D, Kijkshop, Men at Work, en Intertoys en (mede doordat) de consument steeds meer online shopt staan veel gemeenten voor de grote uitdaging om de binnensteden toekomstbestendig (aantrekkelijk) te houden. Door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat is hiervoor in 2015 de zogenaamde Retailagenda gestart. De Retail agenda heeft 21 speerpunten en heeft o.a. als doel om het retail aanbod versneld met 20% terug te dringen. De winkelgebieden moeten compacter worden, waarbij gebouwen aan de randen een andere functie krijgen (bekijk hier een filmpje van de Compacte binnenstad)

Dit voorjaar is hiervoor een concept uitgerold; het zogenaamde ‘Review-team’, met circa 20 experts uit allerlei vakgebieden die een relatie hebben met de transformatie opgave. Wonen, cultuur, kunst, horeca, vastgoed, retail, architectuur, cultureel erfgoed, communicatie en samenwerking, ruimtelijke ontwikkeling, merk en identiteit, je kan het zo gek niet bedenken of de expertise is aan boord. Ik doe mee met dit gave concept en kijk hierbij door de horecabril naar de stad. Niet alleen zien we dat horeca steeds belangrijker wordt (zowel in aantallen en soms als invulling van lege winkels), maar ook als functie (ontmoeten, verblijven). Horeca is dus een belangrijke speler dus bij deze ‘opgave’ tot transformatie.

Duidelijk is dat de aanleiding voort komt uit een bedreiging (toenemende leegstand), maar dat het de kunst is om dit juist als een kans te zien. Geen transformatie omdat het moet, maar omdat het inspirerend is te kijken naar het juiste nieuwe ‘jasje’ voor een centrum van de toekomst. Hoe zorgen we er voor dat een centrum weer gaat leven, duurzaam comfortabel en aantrekkelijk wordt.

De retailsector staat er gelukkig niet alleen voor! Samen met het review team hebben we nu een aantal steden gezien; een geweldig ervaring om vanuit al die verschillende disciplines met  een positieve blik naar één vraagstuk te kijken. We hebben gezien dat de uitdaging vooral zit in de zoektocht naar het ware verhaal van de stad. Waar zijn de inwoners en ondernemers samen trots op, hoe vertellen ze dat verhaal en hoe zorg je ervoor dat de nieuwe richting een feestje is van alle stakeholders (en niet alleen van de gemeente, centrum management, de winkeliers of weggestopt in een dik rapport). Betrek op tijd de horeca, vastgoed, theater, musea, poppodium, scholen en bewoners en luister onbevooroordeeld naar elkaar. Probeer weg te blijven van containerbegrippen (beleving). Focussen niet op het grote veranderen, maar probeer elke dag een beetje beter te worden (á la Cool Blue). Stap voor stap, gewoon doen!

Ik kom graag bij u langs om eens te kijken naar uw transformatie opgave en de rol die horeca kan innemen. Maar nog liever daag ik u uit om juist het gesprek aan te gaan met al die verschillende inspirerende fanatieke doeners!

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.